...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

Decenija "Državnog posla": Kako opstaje najdugovečniji TV serijal?

23.09.2022.

Pre deset godina, na programu Radio-televizije Vojvodine emitovana je prva epizoda "Državnog posla", jednog od najdugovečnijih i najomiljenijih televizijskih serijala kod nas. Čvarkov, Torbica i Boškić su tokom više od 1.800 epizoda postali deo naše svakodnevice, a njihova kancelarija mesto u koje svraćamo češće nego na sopstevni posao.

.

Nakon nekoliko prethodnih serijala, kao što su "Noćna smena" i "Velika Srbija", ekipa koju čine Dimitrije Banjac, Nikola Škorić, Dejan Ćirjaković i scenarista Mladen Urdarević dobila je priliku da se okuša u formatu koji do tada nije bio svojstven za domaće televizije. Ponuđeno im je da osmisle serijal koji će trajati do deset minuta i emitovati se svakog radnog dana. Dejan Ćirjaković, koji tumači ulogu Boškića, podseća na to kako je izgledao početak ove televizijske avanture.

"Na početku, tokom prvih tridesetak epizoda, još smo tražili likove. Tada je Čvarkov bio oženjen, vozio je kola.. Za ovih deset godina smo dokazali da smo kompakta ekipa. Defitnitvno imamo najbolji posao na svetu jer se svakog dana smejem", kaže on.

Do sada su u kancelariji "Državnog posla" ispričane mnoge priče. Pored glavnih likova, upoznali smo Babu, Frau Šilovičku, Čika Žiku, Direktora Marjanovića... Nikada ih nismo videli, ali svako od gledalaca bi mogao da ih opiše njihov izgled ili prepozna te osobine u nekome iz bliže ili dalje okoline. Kako podseća Nikola Škorić, koji tumači Torbicu, ovo je jedini igrani serijal koji se emituje svakog dana.

Ovako je sve počelo...

"Naša je i sreća i nesreća to što smo jedina igrana serija koja se snima svaki dan - mi smo nešto između emisije i serije. Bilo bi nam najlakše da snimamo pedeset epizoda serije i to je to. Snimiti pet epizoda za pet dana je veliki izazov. Uspeh kroz ovolike godine pokazuje da ljubav između četiri muškarca može biti i platonska", završava Škorić u svom stilu.

Zanimljvo je da niko od ekipe nije završio glumu, ali su kroz godine rada na televiziji uspeli da svoj talenat iskažu u potpunosti.

"Jako sam srećan i ponosan na to što sam učesnik u ovom projektu, koji celu deceniju funkcioniše nesmetano. Imali smo puno gostiju, to su bili neki od najvećih glumaca sa ovih prostora. Za ovih deset godina smo ispekli filmski zanat, jer niko od nas nije školovan za to. Veliki broj lojalnih fanova kroz deset godina pokazao je da posao radimo kako treba", kaže scenarista Mladen Urdarević.

drzavniposaopress png

Iako su ušli u 11. sezonu emitovanja, čini se da im inspiracije ne nedostaje. Gledanost serijala je, još uvek, na zavidnom nivou što dokazuje i činjenica da su prve tri epizode nove sezone dospele u YouTube trending.

"Imamo već tri epizode u trendingu, što je za mene čudno, ali znači da posle deset godina imamo određenu vrednost. Ono što je još čudnije je što neki ljudi koje srećem u gradu, kažu da su ih roditelji dovodili na snimanja. Znak da nešto radimo dobro jeste to da postoje generacije koje su odrastale uz naše epizode“, podseća Dimitrije Banjac koji tumači Čvarkova.

Novu sezonu možete pratiti premijerno, svakog dana, na kanalu Superstar ili reprizno na programima Radio-televizije Vojvodine.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vraća se legendarna Samanta

Glumica Kim Katral ipak će se vratiti svojoj ulozi Samante Džouns u drugoj sezoni "And Just Like That...", spinofa kultne…

.

Američki scenaristi se bore za pravednost i priznanje

Na zahteve Udruženja američkih scenarista za većim platama i boljim uslovima rada Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koju čine kompanije…

.

Vraća se Futurama!

Nakon gotovo deset godina obožavaoci Futurame će imati priliku da gledaju nove avanture posade Planet Expressa.

.

The Simpsons Game: Nije kao "Hit & Run", ali može da prođe...

Sigurno vam je prva asocijacija na video igru povezanu sa Simpsonovima legendarni "Hit & Run" iz 2003. godine. No, nakon…

.

Peta sezona serije "Stranger Things" pod znakom pitanja zbog štrajka scenarista

Produkcija pete sezone popularne serije "Stranger Things" obustavljena je do daljeg, zato što su se njeni kreatori solidarisali sa štrajkačima…

.

Serija "Fear the Walking Dead" se konačno bliži kraju

Televizijska mreža AMC je konačno otkrila prve detalje poslednje, osme po redu, sezone serije „Fear the Walking Dead“. 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo