...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Željena cifra na vagi ne znači i zdravlje

27.04.2020.

Iz godine u godinu sve je popularnija zdrava ishrana. Gotovo na svakom ćošku možemo videti natpise – bez glutena, bogato proteinima, niska energetska vrednost... Ljudi odvajaju velike svote novca kako bi kupili baš taj najzdraviji proizvod. Međutim, često je cilj toga samo smršati, a ne zaista konzumirati zdrave namirnice.

.

U toj trci vrlo često podlažemo zabludama. Verujemo dobro osmišljenim reklamama, popularnim dijetama, ali i neretko se vodimo samo time da gledamo koliko određena namirnica ima karorijsku vrednost, što je veoma pogrešno.

Prva i veoma raširena zabluda je da su light proizvodi zdravi i da ćemo uz njihovu pomoć brzo izgubiti kilograme. Nažalost, to nije tačno. Proizvodi koji ne zadrže šećer imaju druge zaslađivače koji daju slatkoću proizvodu i koji zavaravaju telo da je dobilo hranu bogatom energijom. Kada organizam shvati da je prevaren, dobija želju za pravim šećerom i tada nastupa velika glad. Time je postignut gori efekat.

Rašireno je i mišljenje da svi šećeri goje. Istina je da samo prosti šećeri izazivaju gojaznost i to ukoliko se konzumiraju u velikoj količini. Složeni šećeri mnogo se sporije razlažu u organizmu i na taj način doprinose osećaju sitosti.

Još jedna stvar u kojoj mnogi greše jeste da misle da mogu da jedu proteina koliko žele. Svakako da oni održavaju i leče tkiva, ali prekomeran unos dovodi do viška kilograma. Potrebno je da unosete onoliko proteina koliko vam je zaista potrebno, u zavisnosti od kilaže i fizičke aktivnosti.

hrana2 jpg

Kada je reč o proteinima, mnogi greše misleći da ih je moguće pronaći jedino u mesu. Međutim, veliki broj biljnih namirnica obiluje proteinima. Orašasti plodovi, pečurke, mahunarke, pogotovo pasulj, bogati su izvori ovog graditelja mišića. Mnogi nutricionisti navode da je moguće zadovoljiti potrebe organizma za proteinom konzumirujući samo voće, povrće i žitarice. Naravno, ukoliko svaki obrok bude sadržao ove sastojke.

Nažalost, zastupljena je i zabluda o tome da ne možete da smršate ukoliko ne izbacite ugljene hidrate. Možda ćete brže izgubiti kilograme ukoliko ih eliminišete, ali to ne znači da je takav način ishrane zaista zdrav. Ugljeni hidrati su veoma važni za naš organizam, predstavljaju njegovo gorivo i on teško funkcioniše ukoliko ih totalno izbegavate. Konzumirajte ih, ali trudite se da to bude u jutarnjim časovima.

Nije retkost ni da mnogi misle da su jaja nezdrava. Takvo mišljenje vlada zbog velike količine holesterola koji ova namirnica poseduje, međutim, on u organizmu povećava procenat dobrog holesterola. Takođe, jaja su puna vitamina, minerala, ali i antioksidanta. Zato, nemojte izbegavati ovaj izvor proteina, sem ukoliko nemate neki probavni problem.

Možda i najopasnija zabluda je da možemo koliko hoćemo da unosimo brzu i nezdravu hranu, ukoliko sve te kalorije sagorimo u toku dana. Da, ovim načinom nećete se ugojiti, ali ćete naneti itekako veliku štetu organizmu. Zbog takve ishrane on neće moći da crpi potrebne vitamine i minerale za fukncionisanje, a prekomerna fizička aktivnost dodatno će iscrpiti organizam. Potrebno je ponekad razmisliti o tome da li željena brojka na vagi nužno znači i zdravlje.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Transformacija otpada u hranu: revolucija iz uljane repice

Jeste li razmišljali o tome šta ćete jesti sutra? Pod sutra ovde podrazumevamo blisku budućnost u kojoj ćemo morati da…

.

Nova godina sa novim režimom

Sigurno ste nekada u životu odlučili da od Nove godine počnete da doterujete liniju ili ste bar čuli kako je…

.

Kako je hrana osvojila društvene mreže?

Hrana je jednostavno deo svakodnevice. Bilo da sam spremaš nešto, naručuješ dostavu, jedeš u menzi... Samim tim je i priodno…

.

U Srbiji ima mnogo toga što vredi čuvati

Kada razmišljamo o Srbiji, uz sve probleme koje ova naša balkanska zemlja ima, nemoguće je ne pomisliti i na one…

.

Studenti nezadovoljni hranom u menzi

Hrana i usluga u studentskim menzama u Novom Sadu bile su neizbežne teme među akademcima prethodnih dana. Nakon objava jedne…

.

Vegeterijanska hrana je skupa - mit ili istina?

U vremenu kada cene neprestano skaču, pronalaženje balansa između cene i kvaliteta nikad nije bio veći izazov. To je pogotovo…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo