...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

18.03.2023.

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022. godine posredstvom projekta nemačko-srpske razvojne saradnje "Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe", pokazali su da se oko trećine stanovništva Srbije može smatrati psihički ugroženim. Prema tom istraživanju, 15,6 odsto stanovništva ima prisutne simptome depresije, 7,2 odsto anksioznosti, dok je 1,6 odsto stanovništva u visokom riziku od suicida. Među posebno ugroženom kategorijom nalaze se mladi između 15 i 30 godina.

.

Gotovo četvrtina mladih ljudi širom sveta bori se sa nekim problemom koji je povezan sa mentalnim zdravljem, a još je više onih koji svakodnevno nailaze na brojne izazove koji do tih problema mogu dovesti.

Psihološkinja EDIT centra Milana Katašić kaže da mlade najviše muče anksioznost, depresija, napadi panike, da često razmišljaju o suicidu, kao i da mnogi dolaze sa iskustvom nasilja u porodici.

"Mnoge probleme možemo prevenirati ako se na vreme odreaguje, 90 odsto psihijatrijskih problema se javljaju u period adolescencije. Ako na vreme pružimo adekvatnu podršku ne mora se razviti u ozbiljan problem", objašnjava Milana.

Istraživanje Centra "Srce" na uzorku od 130 mladih osoba sa problemima mentalnog zdravlja iz Novog Sada, pokazalo je da najveći broj ispitanih (70%) oseća uznemirenost i napetost, zatim je najprisutnija slaba motivacija (66%), potom loša koncentracija (62%) i osećaj bezvoljnosti (62%). Pored navedenih, mladi su dodali i nekoliko drugih – anksioznost, ignorisanje obaveza, iscrpljenost i umor, suicidnost, osećaj izolovanosti, autodestrukcija...

sazvezdje podrske2 jpg

Organizacije koje se bave prevencijom suicida, ali i mladima, objašnjavaju da je više razloga za toliko poraznu sliku.

"Zdravstvena zaštita u oblasti mentalnog zdravlja u Srbiji mladima nije lako dostupna, a barijere u pristupu sa kojima se mladi suočavaju jedan su od razloga za netraženje psihološke podrške. Takođe, za privatnu praksu psihološkog savetovanja treba izdvojiti poveću svotu novca, te je i to razlog što mnogi od njih, sa problemima mentalnog zdravlja, pokušavaju da se izbore sami", priča Dobrila Marković iz OPENS-a.

Kroz OPENS-ov Klub za mentalno zdravlje "Sazvežđe podrške" psihološka podrška besplatno je dostupna za mlade od 15 do 30 godina. "Sazvežđe podrške" je neformalna mreža koja okuplja 14 organizacija i institucija koje u svojim programima imaju program psihološke podrške mentalnom zdravlju mladih. To su: Sos ženski centar, Iz kruga – Vojvodina, Novosadski humanitarni centar, Podružnica za Južnobački okrug Društva psihologa Srbije, Institut za javno zdravlje Vojvodine, Grupa "Izađi", Centar za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevencija suicida "Srce", Udruženje građana Patrija, EDIT centar, Omladina Jazas Novi Sad, АКТИВ НС, Mental HUB, XY Spectrum i OPENS.

Dobrila Marković dodaje da je "Sazvežđe podrške" nastalo 2020. godine kao odgovor na izazove pandemije.

"Klub je bezbedno, inkluzivno, neosuđujuće mesto, gde svi mladi imaju pristup besplatnoj, sveobuhvatnoj, kontinuiranoj psihološkoj podršci koju pružaju edukovani stručnjaci, gde se mladi i njihovo iskustvo poštuju i prema njima se postupa dostojanstveno. 'Sazvežđe podrške' pruža mladima pristup bezbednom, podržavajućem okruženju, u kojem mogu da se povežu sa vršnjacima, steknu veštine, dobiju podršku i uče o sebi”, kaže Dobrila.

sazvezdje podrske3 jpg

Usluge Kluba za mentalno zdravlje "Sazvežđe podrške" tokom prošle godine koristilo je više od 2.000 mladih, a pruženo je skoro 12.000 usluga. Među njima su i usluge individualnog razgovora, grupne podrške, podrške putem mejla, telefonom ili četom.

"Često se smatra da mladi imaju predrasude i da se teško obraćaju za pomoć. Rad u okviru kluba za mentalno zdravlje i psihološku podršku mladima 'Sazvežđe podrške' pokazuje da su mladi svesni značaja mentalnog zdravlja, da žele i javljaju se za pomoć i podršku, posebno kad je prilagođena njima. Sada je potrebno razvijati više prostora i mogućnosti na kojima mogu tu pomoć dobiju", ističe Slavica Ranisavljev Kovačev iz OPENS-a.

U saradnji sa UNICEF-om kreiran je i sajt www.svejeok.rs, napravljen po one-stop-shop modelu koji na jednom mestu okuplja različite usluge za mlade kojima je potrebna pomoć u pogledu mentlanog zdravlja. Tokom prošle godine sajt je posetilo skoro 68 hiljada korisnika.

M. Madžgalj

fotografije: Lilit Andrić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

.

Klik kampanjom protiv senzacionalizma o suicidu

Pandemija koronavirusa i posledice koje već sada ostavlja donose nam neizvesnost u svakom polju. Ide li se u školu ili…

.

Ideja Omladinskog centra je povezivanje

Nedavno, na Međunarodni dan mladih, otvoreni su Omladinski centar OPENS i kulturna stanica Liman. Prostor se nalazi u kreativnom distriktu,…

.

Imaš između 15 i 30 godina? Čestitamo, danas je tvoj dan!

Ukoliko ste rođeni između 1991. i 2006. godine, ubrajate se u kategoriju mladih i deo ste grupe od 17 odsto…

.

Može li ChatGPT stvarno da zameni pojedine poslove?

Istraživačka organizacija OpenAI krajem prošle godine lansirala je program ChatGPT. Ovaj model utemeljen na veštačkoj inteligenciji gotovo svakodnevno privlači ogromnu…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo