...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

Za održiviji i čistiji energetski sistem

09.10.2015.

Sudbina energetskog sektora Srbije i regiona jugoistočne Evrope odlučuje se 16. oktobra na Ministarskom veću Energetske zajednice u Tirani, gde će se naći ministri jugoistočne Evrope koji su zaduženi za energetske politike. U okviru višegodišnjeg projekta "Strategija održive energije za jugoistočnu Evropu" pokrenuta je regionalna peticija za održivu energetsku budućnost.

.

Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" iz Novog Sada pridružili su se inicijativi i peticiji za održiviji i čistiji energetski sistem u Srbiji želeći da javnosti ukaže na značaj koji energetski sektor ima na razvoj i život Republike Srbije.

Peticijom i drugim aktivnostima od donosioca odluka traži se energetski sistem koji je pravedan, tehnološki čist i efikasan, a od Vlade Republike Srbije, vlada zemalja jugoistočne Evrope, kao i od Evropske komisije da investiraju puno više u energetsku efikasnost u domaćinstvima, što će pomoći smanjivanju iznosa računa za struju koje plaćaju građani i građanke, eliminišu korupciju unutar energetskih sistema obezbeđujući istrage i suđenja u slučajevima korupcije, što će podstaći nove i odgovorne investitore i usvoje i ispune klimatske ciljeve Evropske Unije, uz njenu finansijsku i drugu podršku.

Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR i udruženje Fraktal pozivaju građanke i građane Srbije da potpišu ovu onlajn peticiju i podrže zahtev da energetski sektor bude efikasniji, pravedniji, čistiji, okrenut ka obnovljivim izvorima energije i da poštuje ciljeve Evropske unije u borbi protiv klimatskih promena.

Peticiju možete potpisati ovde.

Republika Srbije jedna je od članica Energetske zajednice koja je od svog nastanka usmeravala rad i razvoj energetskog sektora u celom regionu jugoistočne Evrope.

Energetski sistemi jugoistočne Evrope baziraju se u najvećoj meri na fosilnim gorima, proizvode velike količine zagađenja, doprinose klimatskim promenama, nedovoljno su efikasni i lako podložni korupciji.

Peticija će biti dostavljena Ministarskom veću Energetske zajednice 16. oktobra 2015.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Studentima za održiv razvoj u doba digitalizacije 1.000 evra!

Francusko-srpska privredna komora organizuje Studentsku nagradu 2017. na temu Održivi razvoj u doba digitalizacije. Ako napišete radove, možete da dobijete…

.

I Najlon ima uticaja na ekologiju

Svaki veći grad ima svoj buvljak, pijacu na kojoj možeš da pronađeš razne stvari. Od odeće i obuće, preko posuđa,…

.

Studirajte u Francuskoj

Francuski institut u Srbiji poziva sve studente na Dan otvorenih vrata u četvrtak, 7. marta od 15 do 18 časova. 

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

.

Srpsko-francuski razgovor o senzacionalizmu i tabloidima

Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa lokalnim i regionalnim partnerima, organizuje ciklus srpsko-francuskih razgovora i debata o medijima. Prva…

.

Kako je globalno zagrevanje napalo moje prvo izletište

Ovo je priča o Obedskoj bari. Na 40 kilometara od Beograda, u starom toku reke Save tu žive brojne ptičje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo