...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

Za održiviji i čistiji energetski sistem

09.10.2015.

Sudbina energetskog sektora Srbije i regiona jugoistočne Evrope odlučuje se 16. oktobra na Ministarskom veću Energetske zajednice u Tirani, gde će se naći ministri jugoistočne Evrope koji su zaduženi za energetske politike. U okviru višegodišnjeg projekta "Strategija održive energije za jugoistočnu Evropu" pokrenuta je regionalna peticija za održivu energetsku budućnost.

.

Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" iz Novog Sada pridružili su se inicijativi i peticiji za održiviji i čistiji energetski sistem u Srbiji želeći da javnosti ukaže na značaj koji energetski sektor ima na razvoj i život Republike Srbije.

Peticijom i drugim aktivnostima od donosioca odluka traži se energetski sistem koji je pravedan, tehnološki čist i efikasan, a od Vlade Republike Srbije, vlada zemalja jugoistočne Evrope, kao i od Evropske komisije da investiraju puno više u energetsku efikasnost u domaćinstvima, što će pomoći smanjivanju iznosa računa za struju koje plaćaju građani i građanke, eliminišu korupciju unutar energetskih sistema obezbeđujući istrage i suđenja u slučajevima korupcije, što će podstaći nove i odgovorne investitore i usvoje i ispune klimatske ciljeve Evropske Unije, uz njenu finansijsku i drugu podršku.

Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR i udruženje Fraktal pozivaju građanke i građane Srbije da potpišu ovu onlajn peticiju i podrže zahtev da energetski sektor bude efikasniji, pravedniji, čistiji, okrenut ka obnovljivim izvorima energije i da poštuje ciljeve Evropske unije u borbi protiv klimatskih promena.

Peticiju možete potpisati ovde.

Republika Srbije jedna je od članica Energetske zajednice koja je od svog nastanka usmeravala rad i razvoj energetskog sektora u celom regionu jugoistočne Evrope.

Energetski sistemi jugoistočne Evrope baziraju se u najvećoj meri na fosilnim gorima, proizvode velike količine zagađenja, doprinose klimatskim promenama, nedovoljno su efikasni i lako podložni korupciji.

Peticija će biti dostavljena Ministarskom veću Energetske zajednice 16. oktobra 2015.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Studentima za održiv razvoj u doba digitalizacije 1.000 evra!

Francusko-srpska privredna komora organizuje Studentsku nagradu 2017. na temu Održivi razvoj u doba digitalizacije. Ako napišete radove, možete da dobijete…

.

Uspeh nije zasnovan na sreći, već na dobro isplaniranom radu

Kobold je jedan od najaktivnijih metal bendova u Srbiji, a čine ga Elio Rigonat (gitara, vokal), Stefan Stanojević (bas gitara) i…

.

Aktuelna suša je jedna od mnogih koje nas tek čekaju

Zbog nedovoljno padavina u poslednjih nekoliko nedelja, u malo vode koja je preostala u Čonopljanskom jezeru, kod Sombora, plutaju uginule…

.

Granice nas dele, a mi smo svi isti

Nedavno su vlasti u Prištini najavile da će se svakome ko ima iskučivo ličnu kartu izdatu u Republici Srbiji pri…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. avgusta

Ovu nedelju obeležavaju svirke i radionice povodom Dana mladih 12. avgusta, ali i veliki broj drugih zanimljivih događaja i programa.

.

Umetnost jedini svet u kome je pomirenje moguće

Više od 30 godina prošlo je od ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali posledice se i dalje osećaju. Iako fizičkog…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo