...
TRENUTNO13:40 - 13:50Prava stvar

Društvo

U rešavanje vršnjačkog nasilja treba da budu uključeni svi

19.11.2019.

Nedavno održani Brave new media forum u Beogradu obeležili su i paneli na temu vršnjačkog nasilja, kako u stvarnom, tako i u online okruženju.

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač


Jedna od govornica na panelima bila je i Tijana Milošević, istraživač Centra za prevenciju nasilja na Univerzitetu u Dablinu. Prema njenim rečima, ljudi često nemaju svest o tome šta sve može biti nasilje.

"To može da bude i isključivanje. Može da bude i ono tiho ignorisanje nekoga, što može da bude mnogo bolnije nego da vas neko udari, da vam kaže neku lošu stvar. To se uvek dešava u nekom sistemu društvenog pozicioniranja i ono što je jako bitno reći, to neće da prestane kad deca odrastu. To se dešava i na poslu i može da bude mnogo brutalnije", kaže Tijana.

Na nivou Evrope ne postoji jedinstvena statistika po pitanju vršnjačkog nasilja. Razlog za to je činjenica da se istraživanja na ovu temu sprovode na različite načine. U nekim istraživanjima ispitanici odgovaruju na pitanje da li su ikada iskusili nasilje, a u drugim da li se to desilo u proteklih godinu dana. Ključni kriterujum za definisanje nasilja u pojedinim istraživanjima je i učestalost.

brave new media forum 2019

Brave new media forum: panel na temu vršnjačkog nasilja

Bez obzira na to kako definišemo vršnjačko nasilje, najvažniji element u borbi protiv ove pojave je prevencija, objašnjava Tijana Milošević.

"Bitno je napomenuti da nije dovoljno kada se nešto loše desi da postoji protokol šta škola radi, već treba da postoji aktivna implementacija programa, edukativnih programa, koji su programi prevencije. Oni mogu da se fokusiraju na različite stvari. Fokus može da bude, recimo, na razumevanju šta je empatija i podizanju empatije kod mladih ljudi", objašnjava Tijana.

Kao dobar primer Tijana Milošević navodi program koji je osmislio jedan univerzitet u Finskoj. Ovaj program se fokusira na posmatrače, a ne na direktne žrtve nasilja.

"Znači uključivanje i edukacija posmatrača, da se na neki način zauzmu, da ustanu za žrtvu. Da ih na neki učimo da barem ne podržavaju osobu koja to radi, nego da prosto razumeju tu dinamiku i nemaju strah, da razumeju šta su prave vrednosti da nekoga ne treba napadati", navodi Tijana.

Kako kaže naša sagovornica, bitno je da škole imaju aktivnu ulogu u prevneciji vršnjačkog nasilja. U rešavanje ovih situcaija treba da budu uključeni svi - od direktora, preko učitelja, do školskog psihologa, ali i roditelja.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Lufthansa: Klupski nastupi su stvarniji

Šestočlani bend Lufthansa, osnovan 2020. godine u Severnoj Makedoniji, već je postao značajan akter na regionalnoj muzičkoj sceni. Sastav čine…

.

Luka Rajić: Putovanje kroz kreativni proces

Debitantski album "Deca novog milenijuma" Luke Rajića, jednog od najperspektivnijih pop kantautora i izvođača na regionalnoj muzičkoj sceni, izlazi u…

.

Preko EU kornera lakše do besplatnih putovanja!

Mladi ste i želite da putujete ali nemate novca- ništa zato! Postoje brojne mogućnosti u okviru različitih evropskih inicijativa i…

.

Priča o preživljavanju: od gradskog života do šumske jurte

Boravak u prirodi, van naseljenog mesta i svih pogodonosti koje pruža urbani život, verovatno je nešto o čemu mnogi od…

.

Joker Out: Snovi se ostvaruju

Joker Out su uspeli za svega nekoliko godina da poruše sve granice. Jedan bend iz Slovenije je postao poznat širom…

.

Baby Lasagna: Prvi put u Srbiji i odmah hedlajner na Exitu

Baby Lasagna sinoć je nastupio prvi put na Exitu pred najbrojnijom i najboljom publikom, kako je sam istakao. Tokom nastupa,…

  • 13:10 Pesma dana
  • 13:20 Leto na O radiju
  • 13:40 Prava stvar
  • 13:50 Leto na O radiju
  • 14:00 RetroTips

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo