...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

U rešavanje vršnjačkog nasilja treba da budu uključeni svi

19.11.2019.

Nedavno održani Brave new media forum u Beogradu obeležili su i paneli na temu vršnjačkog nasilja, kako u stvarnom, tako i u online okruženju.

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač


Jedna od govornica na panelima bila je i Tijana Milošević, istraživač Centra za prevenciju nasilja na Univerzitetu u Dablinu. Prema njenim rečima, ljudi često nemaju svest o tome šta sve može biti nasilje.

"To može da bude i isključivanje. Može da bude i ono tiho ignorisanje nekoga, što može da bude mnogo bolnije nego da vas neko udari, da vam kaže neku lošu stvar. To se uvek dešava u nekom sistemu društvenog pozicioniranja i ono što je jako bitno reći, to neće da prestane kad deca odrastu. To se dešava i na poslu i može da bude mnogo brutalnije", kaže Tijana.

Na nivou Evrope ne postoji jedinstvena statistika po pitanju vršnjačkog nasilja. Razlog za to je činjenica da se istraživanja na ovu temu sprovode na različite načine. U nekim istraživanjima ispitanici odgovaruju na pitanje da li su ikada iskusili nasilje, a u drugim da li se to desilo u proteklih godinu dana. Ključni kriterujum za definisanje nasilja u pojedinim istraživanjima je i učestalost.

brave new media forum 2019

Brave new media forum: panel na temu vršnjačkog nasilja

Bez obzira na to kako definišemo vršnjačko nasilje, najvažniji element u borbi protiv ove pojave je prevencija, objašnjava Tijana Milošević.

"Bitno je napomenuti da nije dovoljno kada se nešto loše desi da postoji protokol šta škola radi, već treba da postoji aktivna implementacija programa, edukativnih programa, koji su programi prevencije. Oni mogu da se fokusiraju na različite stvari. Fokus može da bude, recimo, na razumevanju šta je empatija i podizanju empatije kod mladih ljudi", objašnjava Tijana.

Kao dobar primer Tijana Milošević navodi program koji je osmislio jedan univerzitet u Finskoj. Ovaj program se fokusira na posmatrače, a ne na direktne žrtve nasilja.

"Znači uključivanje i edukacija posmatrača, da se na neki način zauzmu, da ustanu za žrtvu. Da ih na neki učimo da barem ne podržavaju osobu koja to radi, nego da prosto razumeju tu dinamiku i nemaju strah, da razumeju šta su prave vrednosti da nekoga ne treba napadati", navodi Tijana.

Kako kaže naša sagovornica, bitno je da škole imaju aktivnu ulogu u prevneciji vršnjačkog nasilja. U rešavanje ovih situcaija treba da budu uključeni svi - od direktora, preko učitelja, do školskog psihologa, ali i roditelja.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Volontiraj na najpristupačnijem filmskom festivalu u Srbiji

Konkurs za volontere za međunarodni 20. filmski festival "Uhvati film", koji se ove godine održava od 12. do 16. oktobra…

.

Eco Man - prva ekološka trka

Ekološko udruženje Zeleni sad organizovalo je proteklog vikenda prvu ekološku trku u Novom Sadu pod nazivom Eco Man. Učestvovalo je…

.

Najbolji mladi poljoprirednik diplomatiju zamenio zemljom

Radivoj Lagundžin iz Iđoša najbolji je mladi poljoprivrednik Srbije, ozvaničilo je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika. On se bavi rasadničarskom proizvodnjom,…

.

Lena Hrvojević: Gitara je tu kad mi nije dan

Mlada kantautorka iz Novog Sada Lena Hrvojević, ove godine je na nekoliko festivala nastupala pred publikom, a na Festivalu uličnih…

.

Antidepresivi smeju da se koriste isključivo ako ih stručnjak prepiše

Poslednjih godina se sve češće govori o mentalnom zdravlju. Tome se dosta doprinele društvene mreže, mladi influenseri koji dele svoja…

.

Redovno ili kampanjski, učiti se mora

Ispitni rokovi na fakultetima su u punom jeku i borba studenata za uslov ili budžet je velika. Potreba za učenjem…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo