...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo

Studiranje ne ide bez kopiranja

14.01.2020.

Studiranje se ne može zamisliti bez fotokopiranja. Studenti kopiraju sve, od skripti, beleški sa predavanja sve do knjiga.

.

Važeći Zakon o autorskim pravima je jasan i navodi da je kopiranje knjiga u komercijalne svrhe zabranjeno. Kada kopirate neki udžbenik u celini, vi kršite ovu odredbu. Dozvoljeno je, međutim, da kopirate samo neki njegov deo, na primer nekoliko poglavlja. Ove zakonske začkoljice ne zanimaju previše studente koji se  odlučuju za kopiranje, pokazuje naša anketa.

Kopiram knjige na fakultetu. Na FTN-u je dozvoljeno kopirati knjige... Kopiram i skripte i beleške sa predavanja.

Ja ne kopiram knjige, jer to nije dozvoljeno, kopiram samo skripte i beleške.

Kopija je jefitnija pa se studentima više isplati, tako da većina studenata tako nabavlja knjige ili prosto kupuje stare.

Naravno da se ne slažem sa kršenjem autorskih prava, ja sam protiv toga, ali generalno se toga mnogi danas ne pridržavaju.

beleske

Ova praksa postala je „legalna“ na nekim fakultetima. Kako kaže studentkinja medicine, Jovana Golubović, u knjižari na ovom fakultetu od skoro se pored originalnih, prodaju i kopirana izdanja.

“Devedeset posto studenata na mom fakultetu koristi kopirane knjige, do skoro smo ih nabavljali iz obližnjih kopirnica, međutim u poslednjih godinu dana fakultet je uveo opciju da se u zvaničnoj knjižari fakulteta pored originalnih knjiga prodaju i kopije, obzirom da su originali dosta skupi”, kaže Jovana.

Neki od profesora na svojim predmetima koriste i udžbenike koji se više ne izdaju i nisu dostupni u prodaji, pa je i to jedan od razloga za odlazak u fotokopirnicu, objašnjava studentkinja književnosti Ana Živanović.

„Nekada je neophodno fotokopirati, jer neke knjige i ne postoje u drugom obliku. Neki udžbenici, na primer stranih jezika, se ne distribuiraju u Srbiji pa je kopija jedina opcija, a neke retke knjige koje su nam potrebne su izdate samo jednom tako da su dostupne samo kopije “, objašnjava Ana.

U ovom slučaju zakon nije prekršen. Kopiranje je dozvoljeno ako su svi primerci knjige rasprodati pre dve godine. Češće od knjiga, studenti traže skripte u kojima mogu pronaći „skraćenu“ verziju gradiva potrebnog za ispit.

knjige jpg

Prema rečima studentkinje Jelene Simović, u kopirnicama već postoje skripte koje su vam potrebne.

„Skripte uvek kupujem u knjižari gde studenti ostave beleške ili sa predavanja ili neke skripte koje su radili po knjizi i bukvalno se najviše po tome i uči“, kaže Jelena.

Da kopiranje knjiga nije šala pokazuje i slučaj vlasnika koprinice u kampusu novosadskog Univerziteta koji je osuđen uslovno na godinu dana zbog umnožavanja knjiga sa Pravnog fakulteta, a tužbu protiv njega su podneli profesori koji su i autori knjiga.

Foto: Pixabay

 M. L.



Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Filozofski fakultet privremeno odblokiran

Privremeno je obustavljena četvorodnevna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon razgovora studenata koji su zauzeli tu visokoobrazovnu instituciju sa…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo