...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Društvo

Studentski parlament UNS predao zahteve RTV-u

26.03.2019.

Predstavnici Studentskog parlamenta koji čine legitimno izabrani predstavnici svih fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu predali su zahteve JMU RTV, u kojima traže potpunu depolitizaciju studenata u izveštavanju JMU RTV.

.

Foto: N1

Kako se navodi u dopisu, na aktuelnim protestima politički aktivisti zloupotrebljavaju studente i studentske institucije, umesto da se kroz studentske organizacije i institucije zalažu za bolji kvalitet studiranja i studentskog standarda.

Takođe, zahtev je i da JMU RTV ostvaruje saradnju isključivo sa relevantnim predstavnicima studenata Univerziteta u Novom Sadu, koji bi taj prostor iskoristili isključivo za promovisanje pravih akademskih vrednosti.

Treći zahtev je obezbeđivanje većeg medijskog prostora kako bi promovisali aktivnosti koje se tiču isključivo poboljšanja studentskog standarda, kvaliteta nastave, boljih uslova studiranja kao i velikog broja projekata koje su realizovali i koje će realizovati u narednom periodu.

Takođe, traže i sastanak sa rukovodstvom RTV-a kako bi se zajedničkim naporima došlo do najboljeg mogućeg rešenje za navedene zahteve.

"Svaki student ima slobodno pravo da učestvuje na političkim skupovima, ali oštro osuđujemo svaki vid zloupotrebe studenata Univerziteta u Novom Sadu u svrhu ostvarivanja političkih ciljeva kao i istupanje pojedinaca na politički organizovanim skupovima koji se predstavljaju kao legitimni predstavnici studenata Univerziteta u Novom Sadu. Studenti su se još pre 80 godina izborili za autonomiju Univerziteta u odnosu na državnu politiku, a danas smo svedoci toga da pojedine političke opcije na ulicama pokušavaju da zloupotrebe studente za ostvarivanje ličnih interesa. Nijedan zvaničan studentski parlament fakulteta Univerziteta u Novom Sadu nije učesnik protesta, zbog čega još jednom apelujemo na JMU RTV da proteste ne nazivaju studentskim. Кao i do sada Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu boriće se i zalagati za očuvanje autonomije Univerziteta, za bolje uslove studiranja, za bolji kvalitet nastave i nastavnog procesa kao i za poboljšanje studentskog standarda na našem Univerzitetu, ali isto tako smo dužni da reagujemo kada neko pokušava studente da dovede u zabludu i iskoristi ih u ostvarivanju određenih političkih ciljeva", navodi se u dopisu koji je predat RTV-u.

fotooo jpg

Foto: N1

Reagujući na ovaj događaj, organizatori protesta "1 od 5 miliona" ocenili su da dolazak funkcionera studentskih organizacija u sedište Radio-televizije Vojvodine predstavlja dosadan performans, smišljen i organizovan na istom mestu kao i onaj ispred sedišta Radio-televizije Srbije u Beogradu.

Reč je o svojevrsnom "kontramitingu" i providnom pokušaju difamacije studentskog protesta "1 od 5 miliona", te pukom izvršavanju režimske propagandne agende, saopštio je studentski protest "1 od 5 miliona".

Ocenjuje se i da je zahtev studenata da mediji u izveštavanju o protestima "1 od 5 miliona" u Novom Sadu "depolituzuju studente" potpuno besmislen i kao takav ne zavređuje nikakav komentar, a njihova tvrdnja da u protestima ne učestvuju studenti - potpuno izmišljena.

"Takođe, niko nikada nije rekao da naš protest organizuje Studentski parlament ili student prorektor, pa oni u RTV-u nisu ni imali šta da demantuju. Štaviše, oni su svojom apologijom režimu direktno i grubo prekršili osnivačke akte organizacija koje predstavljaju budući da u tim aktima eksplicitno piše da se ne bave politikom", ističe se u saopštenju.

Podseća se i da je akademska zajednica važan integralni deo društva i od studenata se upravo očekuje da se aktivno uključe u sve one procese za koje smatraju da će doneti bolju budućnost čitavom društvu.

"Naš protest je studentski jer ga organizuju i u njima učestvuju studenti. Takav protest nazvati studentskim nije politizacija već nazivanje stvari pravim imenom. S druge strane, pravi naziv za ono što smo videli i čuli ispred RTV-a je partijski klijentelizam. Zbog partijskog klijentelizma koji je razorio naše društvo, između ostalog, protesti '1 od 5 miliona' su i pokrenuti. Oni koji su došli u RTV ne predstavljaju studente, već svoju stranku u čije ime su i zaposeli mesta u formalnim studentskim organizacijama i od koje sutra očekuju posao, položaj i privilegije", tvrdi se u saopštenju.

Studenti koji čine studentski protest "1 od 5 miliona" ističu da predstavljaju sebe i hiljade svojih vršnjaka koji znaju da im ova vlast neće ništa pružiti.

"Studenti u protestu žele da ostanu u svojoj slobodnoj zemlji i da ne dožive sudbinu stotina hiljada mladih ljudi koji su morali da pobegnu od idola i nalogodavaca onih koji su danas izveli svoj igrokaz ispred RTV-a", zaključuje se u saopštenju.

izvori: RTV, N1

Možda te još zanima:

.

Kompanije studentima

"Kompanije studentima" je projekat Udruženja studenata informatike FONIS sa Fakulteta organizacionih nauka koji za cilj ima prenošenje znanja i povezivanje…

.

Većina studenata ne želi da se vakciniše

Počela je vakcinacija protiv koronavirusa u studentskim domovima u našoj zemlji. Prema trenutnim podacima, u Srbiji je registrovano više od…

.

Sve smo bliži starim ritualima učenja i studiranja

Online sistem učenja, kupovine, četovanja i poslovanja nešto je za šta smo odavno morali da se programiramo. Nailazili smo na…

.

Studenti medicine u borbi protiv pandemije

Broj zaraženih koronavirusom svakog dana raste. Od početka pandemije slušamo da se zdravstveni sistem bori da opstane u ovoj situaciji.…

.

Prijavite se za programerski hakaton

Studentsko takmičenje u programiranju, 5 dana na Javi, počinje sledećeg utorka (24. novembra) i održava se onlajn. Studenti će imati…

.

Medicinski fakultet kamerama kontroliše temperaturu i maske

Medicinski fakultet u Novom Sadu je na ulazima u zgradu fakulteta postavio termovizijske kamere kojima se meri temperatura i konstatuje…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Gost O radija
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo