...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Studenti roditelji - moguće uz dobru organizaciju!

31.10.2018.

U nekim ranijim vremenima bilo je normalno da se deca rađaju u ranim dvadesetim godinama života svojih roditelja, dok danas to često nailazi na kritike i osude okoline. Ipak, studetni - roditelji sa kojima smo razgovarali kažu da uz dobru ogranizaciju i volju ništa nije nemoguće. Pokušali smo u emisiji "Pokretač" da saznamo kako to izgleda u današnje vreme uklopiti fakultet i roditeljstvo i da li je to moguće.

.

fotografije: pexels.com

Studentkinja treće godine fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, Jovana Jevđić, ujedno je i majka. Ona kaže da joj je porodica jako bitna i da je ni za šta ne bi menjala, ali takođe smatra da je u njenom životu bitno i obrazovanje. Do sada je uspešno obavljala svoje obaveze na fakultetu i nada se da će tako i nastaviti. Kaže da su dobra organzacija i volja ključ uspeha i da na dete nikada u životu ne treba gledati kao na prepreku.

"Na trećoj godini fakulteta sam ostala trudna i nedavno sam dobila bebu, ali i tokom trudnoće sam nastavila da idem na predavanja. Nikada mi trudnoća nije predstavljala problem, jer smo to i želeli. Dobijala sam svu podršku od strane profesora i tako sam uz njihovu pomoć i razumevanje uspela da ostanem na budžetu. Bilo je teško i naporno, ali uspela sam. Dosta su mi pomogli muž i roditelji. Sada trenutno ne idem na fakultet zbog obaveza oko bebe, ali čim budem imala priliku nastaviću školovanje. Zbog razumevanja profesora nisam imala potrebu da se obratim nikome za pomoć i to mi je puno olakšalo školovanje. Smatram da studentkinje, dokle god mogu, treba da idu i nastavljaju školovanje", rekla nam je Jovana.

studenti roditelji2

Kada smo o ovoj temi razgovarali sa sugrađanima, uglavnom su bili podeljenog mišljenja. Neki smatraju da je period studiranja vreme kada treba biti fokusiran na obrazovanje, a da kasnije ima vremena za porodicu, dok drugi imaju pozitivan stav i ne smatraju ovo problemom.

Psihološkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Ivana Mihić, koja takođe pomaže studentima u Centru za podršku, kaže da je odluka o tome da li će biti nastavljeno školovanje nakon dobijanja deteta individualna. Po njenom mišljenju, studenti i studentkinje tada se nalaze u uzrastu u kom je očekivano da mogu da imaju stabilne, trajne partnerske odnose.

"Neki parovi uspevaju da završe školovanje i zajedno odgaje dete, drugi postanu samohrani roditelji. Nekima je odluka prekid školovanja, a za neke i prekid trudnoće. Važno je da za buduće mlade roditelje osiguramo onu vrstu podrške koja će odgovoriti na njihove potrebe, ma kakva njihova odluka bila i koja će moći da im bude korisna. Obrazovanje roditelja je činilac koji doprinosi i zdravlju i kvalitetu života roditelja, ali i kvalitetu brige i životnih iskustava deteta. Takođe, pozivam mlade da aktivno učestvuju u razvoju sistema koji podržava mlade roditelje i 'univerzitetske bebe'", rekla je naša sagovornica.

Roditeljstvo danas nije lako kako običnim i zaposlenim ljudima, tako ni studentima. Uz puno volje, rada ali i ljubavi može se postići sve. Određene organizacije pomažu studentima u takvim situacijama tokom studiranja. Ipak, najvažnija podrška na tom putu jeste ona koja stiže od partnera i porodice, od čega sve polazi.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u emisiji "Pokretač" na našem podkastu.

Isidora Pilipović

Možda te još zanima:

.

U oktobru stižu nove studentske kartice

Studenti svih državnih i privatnih fakulteta u Srbiji će od naredne školske godine dobiti nove studentske kartice koje će im…

.

Ispiti poskupeli, studente niko nije obavestio

Studenti Filozofskog fakulteta su neposredno pred prijavu ispita za januarski rok saznali da su poskupeli brojni troškovi usluga studiranja. Osim…

.

Objavljenje liste dobitnika studentskih stipendija i kredita

Ministarstvo prosvete objavilo je konačne liste studenata koji će biti korisnici studentskih stipendija i kredita u akademskoj 2022/2023. godini.

.

Besplatna zimska škola na temu roda i globalizacije

Univerzitet u Novom Sadu organizuje zimsku školu pod nazivom “Rod i globalizacija” koja će se održati od 20. do 27.…

.

Prijavi se za stručnu praksu u javnoj upravi

Univerzitet u Novom Sadu raspisao je Konkurs za izbor studenata za pohađanje Studentske stručne prakse u javnoj upravi 2022/23. godine.…

.

Raspisan Konkurs za izradu studentskih radova

Senat Univerziteta u Novom Sadu raspisao je Konkurs za izradu naučnih i stručnih radova studenata u školskoj 2022/2023. godini. Rok…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo