...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Društvo

Studenti roditelji - moguće uz dobru organizaciju!

31.10.2018.

U nekim ranijim vremenima bilo je normalno da se deca rađaju u ranim dvadesetim godinama života svojih roditelja, dok danas to često nailazi na kritike i osude okoline. Ipak, studetni - roditelji sa kojima smo razgovarali kažu da uz dobru ogranizaciju i volju ništa nije nemoguće. Pokušali smo u emisiji "Pokretač" da saznamo kako to izgleda u današnje vreme uklopiti fakultet i roditeljstvo i da li je to moguće.

.

fotografije: pexels.com

Studentkinja treće godine fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, Jovana Jevđić, ujedno je i majka. Ona kaže da joj je porodica jako bitna i da je ni za šta ne bi menjala, ali takođe smatra da je u njenom životu bitno i obrazovanje. Do sada je uspešno obavljala svoje obaveze na fakultetu i nada se da će tako i nastaviti. Kaže da su dobra organzacija i volja ključ uspeha i da na dete nikada u životu ne treba gledati kao na prepreku.

"Na trećoj godini fakulteta sam ostala trudna i nedavno sam dobila bebu, ali i tokom trudnoće sam nastavila da idem na predavanja. Nikada mi trudnoća nije predstavljala problem, jer smo to i želeli. Dobijala sam svu podršku od strane profesora i tako sam uz njihovu pomoć i razumevanje uspela da ostanem na budžetu. Bilo je teško i naporno, ali uspela sam. Dosta su mi pomogli muž i roditelji. Sada trenutno ne idem na fakultet zbog obaveza oko bebe, ali čim budem imala priliku nastaviću školovanje. Zbog razumevanja profesora nisam imala potrebu da se obratim nikome za pomoć i to mi je puno olakšalo školovanje. Smatram da studentkinje, dokle god mogu, treba da idu i nastavljaju školovanje", rekla nam je Jovana.

studenti roditelji2

Kada smo o ovoj temi razgovarali sa sugrađanima, uglavnom su bili podeljenog mišljenja. Neki smatraju da je period studiranja vreme kada treba biti fokusiran na obrazovanje, a da kasnije ima vremena za porodicu, dok drugi imaju pozitivan stav i ne smatraju ovo problemom.

Psihološkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Ivana Mihić, koja takođe pomaže studentima u Centru za podršku, kaže da je odluka o tome da li će biti nastavljeno školovanje nakon dobijanja deteta individualna. Po njenom mišljenju, studenti i studentkinje tada se nalaze u uzrastu u kom je očekivano da mogu da imaju stabilne, trajne partnerske odnose.

"Neki parovi uspevaju da završe školovanje i zajedno odgaje dete, drugi postanu samohrani roditelji. Nekima je odluka prekid školovanja, a za neke i prekid trudnoće. Važno je da za buduće mlade roditelje osiguramo onu vrstu podrške koja će odgovoriti na njihove potrebe, ma kakva njihova odluka bila i koja će moći da im bude korisna. Obrazovanje roditelja je činilac koji doprinosi i zdravlju i kvalitetu života roditelja, ali i kvalitetu brige i životnih iskustava deteta. Takođe, pozivam mlade da aktivno učestvuju u razvoju sistema koji podržava mlade roditelje i 'univerzitetske bebe'", rekla je naša sagovornica.

Roditeljstvo danas nije lako kako običnim i zaposlenim ljudima, tako ni studentima. Uz puno volje, rada ali i ljubavi može se postići sve. Određene organizacije pomažu studentima u takvim situacijama tokom studiranja. Ipak, najvažnija podrška na tom putu jeste ona koja stiže od partnera i porodice, od čega sve polazi.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u emisiji "Pokretač" na našem podkastu.

Isidora Pilipović

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo