...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo

Studenti roditelji - moguće uz dobru organizaciju!

31.10.2018.

U nekim ranijim vremenima bilo je normalno da se deca rađaju u ranim dvadesetim godinama života svojih roditelja, dok danas to često nailazi na kritike i osude okoline. Ipak, studetni - roditelji sa kojima smo razgovarali kažu da uz dobru ogranizaciju i volju ništa nije nemoguće. Pokušali smo u emisiji "Pokretač" da saznamo kako to izgleda u današnje vreme uklopiti fakultet i roditeljstvo i da li je to moguće.

.

fotografije: pexels.com

Studentkinja treće godine fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu, Jovana Jevđić, ujedno je i majka. Ona kaže da joj je porodica jako bitna i da je ni za šta ne bi menjala, ali takođe smatra da je u njenom životu bitno i obrazovanje. Do sada je uspešno obavljala svoje obaveze na fakultetu i nada se da će tako i nastaviti. Kaže da su dobra organzacija i volja ključ uspeha i da na dete nikada u životu ne treba gledati kao na prepreku.

"Na trećoj godini fakulteta sam ostala trudna i nedavno sam dobila bebu, ali i tokom trudnoće sam nastavila da idem na predavanja. Nikada mi trudnoća nije predstavljala problem, jer smo to i želeli. Dobijala sam svu podršku od strane profesora i tako sam uz njihovu pomoć i razumevanje uspela da ostanem na budžetu. Bilo je teško i naporno, ali uspela sam. Dosta su mi pomogli muž i roditelji. Sada trenutno ne idem na fakultet zbog obaveza oko bebe, ali čim budem imala priliku nastaviću školovanje. Zbog razumevanja profesora nisam imala potrebu da se obratim nikome za pomoć i to mi je puno olakšalo školovanje. Smatram da studentkinje, dokle god mogu, treba da idu i nastavljaju školovanje", rekla nam je Jovana.

studenti roditelji2

Kada smo o ovoj temi razgovarali sa sugrađanima, uglavnom su bili podeljenog mišljenja. Neki smatraju da je period studiranja vreme kada treba biti fokusiran na obrazovanje, a da kasnije ima vremena za porodicu, dok drugi imaju pozitivan stav i ne smatraju ovo problemom.

Psihološkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Ivana Mihić, koja takođe pomaže studentima u Centru za podršku, kaže da je odluka o tome da li će biti nastavljeno školovanje nakon dobijanja deteta individualna. Po njenom mišljenju, studenti i studentkinje tada se nalaze u uzrastu u kom je očekivano da mogu da imaju stabilne, trajne partnerske odnose.

"Neki parovi uspevaju da završe školovanje i zajedno odgaje dete, drugi postanu samohrani roditelji. Nekima je odluka prekid školovanja, a za neke i prekid trudnoće. Važno je da za buduće mlade roditelje osiguramo onu vrstu podrške koja će odgovoriti na njihove potrebe, ma kakva njihova odluka bila i koja će moći da im bude korisna. Obrazovanje roditelja je činilac koji doprinosi i zdravlju i kvalitetu života roditelja, ali i kvalitetu brige i životnih iskustava deteta. Takođe, pozivam mlade da aktivno učestvuju u razvoju sistema koji podržava mlade roditelje i 'univerzitetske bebe'", rekla je naša sagovornica.

Roditeljstvo danas nije lako kako običnim i zaposlenim ljudima, tako ni studentima. Uz puno volje, rada ali i ljubavi može se postići sve. Određene organizacije pomažu studentima u takvim situacijama tokom studiranja. Ipak, najvažnija podrška na tom putu jeste ona koja stiže od partnera i porodice, od čega sve polazi.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u emisiji "Pokretač" na našem podkastu.

Isidora Pilipović

Možda te još zanima:

.

Pokrenut portal studentskerazmene.rs

Događajem pod nazivom “Spremi se za Studentske razmene” započeo je rad portala posvećenogupravo ovoj vrsti mobilnosti mladih i studenata.

.

Napiši reportažu - konkuriši za nagradu

Fondacija "Biljana Bosnić Ognjenović“ pozvala je studente i profesionalne novinare da konkurišu za nagradu za najbolju tekstualnu ili video reportažu…

.

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje…

.

Tajna privlačnosti IT sektora za studente

Prema najnovijim istraživanjima, većina studenata prilikom upisivanja fakulteta, odlučuje se za IT iz jednog razloga, a to je zarada. Iako…

.

Bez dodatnih rokova za studente koji se odluče za Work & Travel

Sve je veći broj studenata koji se opredeljuju  za rad u Americi u periodu od maja do oktobra preko Work…

.

Clean Code radionica

Radionica pod nazivom “Clean Code and Intro to Spring Boot”, u organizaciji studentske organizacije BEST Niš i kompanije Prime Software,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo