...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Šah sve popularniji kod mladih

06.04.2023.

Igra za koju se veruje da postoji više od dve hiljade godina, u kojoj ratuju dve sukobljene armije sastavljene od po osam pešaka, dva topa, dva skakača, dva lovca, kraljice i kralja, proteklih godina privlači sve više pažnje novih generacija.

.

Foto: freepik.com

Tokom perioda pandemije, aplikacije i sajtovi za igranje šaha zabeležile su rekordan broj preuzimanja i poseta. Mnogima su primamljive, jer nude besplatno učenje o kretnji figura, raznim taktikama, ali i mogućnost pregleda toka partije kako bi igrači uvideli svoje greške. Kako kaže dvadesetdvogodišnja Jelena upravo zbog toga je zavolela ovu igru.

"Mislim da još uvek nemam dovoljno znanja da bih igrala sa ljudima uživo, za sada se držim online igranja. Ono što mi se dopada jeste to što su aplikacije tako napravljene da te bukvalno uče, korak po korak, kako da igraš šah. Od toga kuda se koja figura kreće, do toga kako da završiš partiju u nekoliko poteza. Meni je super to što postoji mogućnost da uključiš pomoć, tačnije strelice, koje ti tokom partije nude uvid u to kuda sve možeš da se krećeš, koju figuru možeš da osvojiš i slično. Zaista jedna korisna stvar za one koji su na početku", smatra Jelena.

Ono što je neophodno za igranje šaha, pored poznavanja kretanja figura, jeste taktika i koncentracija za praćenje i planiranje poteza. Kako su mladi navikli na online svet, ekipa KC Laba uvela je “Rokadu utorkom” kako bi mladima pružili prostor gde mogu dostojanstveno da gledaju protivnika u oči smišljajući svoj sledeći potez, ali i da jedni sa drugima razmenjuju znanja, pokažu svoje umeće i druže se sa drugim šahovskim entuzijastima, kaže predstavnik ovog kulturnog centra Stanislav Drča. Ovaj događaj odvijaće se svakog drugog utorka, a na prethodnoj rokadi, među učesnicima bio je i dvadesetpetogodišnji Marko koji kaže da mu izuzetno znači što može uživo da okuša svoje veštine. Naredno okupljanje zakazano je za 11. april.

sah2 png

Foto: chessclub.com

"Igrao sam šah kao mali sa roditeljima, ali sam kasnije prestao sa tim. Drugar je pre nekih godinu dana počeo da igra online, pa sam se i ja vratio u to. Mogu reći da sam postao dobar u online svetu, ali mi je posle nekog vremena dosadilo da gledam u telefon. Sa ekipom sam posetio šahovsko veče i mogu reći da mi je bilo teže uživo, jer nije isto kada je protivnik ispred tebe i prati tvoje pokrete, izraze lica. Što se tiče razloga zbog kojeg volim da igram šah, izdvojio bih da je to defitinitivno razvijanje moždanih vijuga, poboljšanje koncentracije i fokusa", objašnjava Marko. 

Novi Sad ima dugu i pohvalnu istoriju šaha. Naš grad krasi jedan od najstarijih i najuspešnijih šahovskih klubova u državi. Novosadski šahovski klub nastao je i radi u kontinuitetu čitav vek, tačnije od 1922. godine. Od otvaranja prvog pa do danas, kako kaže direktor ovog kluba Milorad Lazić, novosadska šahovska porodica broji 25 klubova.

"Ja sam svoju šahovsku karijeru započeo još kao dete. Životne okolnosti su me navele da se ne bavim ovim profesionalno, ali je on za mene oduvek bio bitan. Osim same takmičarske igre, on je izutetno bitan svakom čoveku jer mu pomaže da razvija kreativnost, logiku, strpljenje. Šahovska partija je kao jedan mali život u kojoj se svašta dešava. Tu su zamke, iskušenja, potrebna su unapred predviđanja, ima i pobede i poraze. Šah ima te elemente koje osoba mora naučiti da bi bio dobar šahista, ali mu strahovito dobro služe kroz životna iskušenja", ističe Milorad.

sah3 png

Foto:freepik.com

Kako Milorad kaže, mladi su i više nego zainteresovani da uče ovu plemenitu igru koja iziskuje šahovsku tablu, 16 belih i 16 crnih figura, gde je cilj dovesti protivnika u šah-mat poziciju i pobediti. Upravo zbog rastućeg interesovanja tokom prethodnih godina, Novosadski šahovski klub otvorio je tri šahovske škole za različite uzraste i nivoe poznavanja igre.

"U našem klubu postoji nekoliko šahovskih škola u okviru našeg kluba koje se realizuju u našim prostorijama na adresi Nikole Pašića 26. Najpoznatija je škola u kojoj predaje velemajstor Aleksandar Kovačević koji radi sa nekolicinom najtalentovanijih mladih šahista koji su se veoma dobro pokazali kroz dosadašnji rad i osvojili brojna takmičenja. Pored toga, imamo još dve škole koje su namenjene deci i mladima koji su sa nižim i prosečnim znanjem i iskustvom u ovoj igri", objašnjava Milorad.

Pored klubova i šahovskih večeri, Savez studenata Filozofskog fakulteta prepoznao je želju i volju mladih za igranjem šaha te je tako krajem februara osnovana i šahovska sekcija na ovom fakultetu. Ona se realizuje svakog utorka i četvrtka od 19:30 u prostoriji P8, a članovi pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže i oprobaju se u crno-beloj borbi.

O tome koliko mladi igraju šah poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:


D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

.

Konkurs za regionalno partnerstvo mladih

Beogradski centar za bezbednosnu politiku i USAID, u saradnji sa partnerskim organizacijama, otvorili su konkurs za program Regionalno partnerstvo mladih.…

.

Druga strana društvenih mreža: edukativni sadržaji za mlade

U poslednje vreme sve više kreatora se odlučuje da na društvene mreže plasira edukativan sadržaj, koga, sada već poslovično manjka.…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo