...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

Petinu poginulih u saobraćajkama čine mladi

20.05.2016.

Ukupno 114 mladih od 15 do 30 godina poginulo je u saobraćajnim nezgodama tokom prošle godine, što je oko 20 odsto svih nastradalih. Njih skoro 900 je teško, a oko 5200 lakše povređeno, pokazuju zvanični podaci Saobraćajne policije.

.

Boban Milinković, načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja Saobraćajne policije, kaže da su mladi u oko 60 odsto slučajeva i izazvali te saobraćajne nezgode, zbog brze vožnje, vožnje u pijanom stanju ili nepoštovanja propisa.

"Tokom godine stradanje je relativno ravnomerno, ali karakteristični su dani vikenda. Negde oko 65 odsto mladih, koji su poginuli u saobraćajnim nezgodama, poginulo je petkom, subotom ili nedeljom. Tim danima najčešće i učestvuju u saobraćaju, a tada najčešće i prave greške, odnosno, najčešće voze pod dejstvom alkohola", kaže Milinković.

Milinković napominje da polise osiguranja ne pokrivaju štetu ukoliko je nastala usled vožnje u pijanom stanju, kao i da je vozač odgovoran ukoliko u vozilu stradaju osobe koje nisu bile vezane pojasom. On naglašava da su mnogo srećniji oni koje je policija pijane isključila iz saobraćaja.

"To što vas policija nije uhvatila i isključila iz saobraćaja i nije neka velika sreća ukoliko pod dejstvom alkohola izazovete nesreću, pričinite veliku materijalnu štetu, nekoga povredite, a da ne pričam o onim tragedijama kada mladi upravljajući vozilom izazovu tragediju u kojoj njihovi drugovi, koji su sa njima u vozilu, poginu. Dakle, to su nenadoknadive štete", kaže Milinković.

udeskodmerkatora pngSaobraćajna nezgoda kod "Merkatora" u kojoj su poginuli dvadesetogodišnji Vladica Matović, Milica Ležimirac i Aleksandar Marić, a za koju je Despot Vranić osuđen na sedam godina zatvora.

Ipak, Dragan Jovanović, profesor na Departmanu za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka, kaže da je prevaziđeno shvatanje da se odgovornost za saobraćajne nezgode i njihove posledice pripisuje samo vozačima, u ovom slučaju mladima.

"Bezbednost mladih vozača u saobraćaju nije samo njihova odgovornost, već je to odraz sistema u kome se ti mladi vozači obrazuju i na kojima se primenjuju ostale značajne mere bezbednosti saobraćaja", smatra Jovanović.

Promena Zakona o bezbednosti saobraćaja i novi način polaganja vožnje doneli su pozitivne rezultate, ali profesor Jovanović smatra da to još nije dovoljno.

"Nije glavni cilj naučiti ljude operativnim veštinama neophodnim za upravljanje motornim vozilom. Treba ih učiti da se u prvi plan stavlja odgovornost, učiti ih da razmišljaju o posledicama, a tek na kraju da upravljaju motornim vozilom", kaže Jovanović.

Da upravo to i rade kaže Dragan Knežević, predavač u "Alunno" auto školi. 

"Na teorijskoj obuci polaznik stiče osnovna znanja o pravilima, propisima i signalizaciji, ali se upoznaje i sa opasnostima koje saobraćaj donosi. Takođe se tu kandidat upoznaje i sa svojim pravima i obavezama. Bez obzira što neko ima 40 godina, ako nekoliko godina ima vozačku dozvolu, smatra se mladim vozačem, s tim što su ti od 40 zreliji od onih koji su i po godinama mladi", objašnjava Knežević.

Svi ovi stručnjaci saglasni su da je najvažnije kod mladih probuditi svest o posledicama koje nepoštovanje saobraćajnih propisa donosi. Kažu da su neiskustvo, brza vožnja i alkohol kombinacija koja je često kobna.

Šta su još kazali, čujte u narednom prilogu:

 

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo