...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

OneBeat Balkans: Moramo se držati zajedno

25.02.2019.

Svirali zajedno u okviru istog projekta muzičari iz Albanije, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Amerike. Na veliku sreću, ovo nije početak nikakvog vica. Ovo je projekat koji postoji. Zove se OneBeat Balkans i apsolutno je vredan pažnje.

.

OneBeat Balkans je društveno angažovani projekat, a deo je većeg globalnog projekta OneBeat koji je nastao u Americi, na incijativu Državne kancelarije za obrazovanje i kulturu. Na Balkanu se održava prvi put, a jedan od osnivača ovog projekta za Balkan Bajram Kafu Kinoli objasnio je za Oradio odakle je uopšte potekla ideja da se OneBeat proširi van Amerike.

"Ideja za OneBeat Balkans došla je pre četiri godine, kada sam ja bio u Americi u istom tom programu. Pomislio sam 'Zašto na Balkanu ovako nešto ne postoji?'. Nama stvarno treba neke konekcija između zemalja. Treba nam terapijski deo muzikom u regionu. Svi mi konstantno slušamo i imamo toliko jaku propagandu sa svih strana, da mislim da su nam ovakvi programi potrebni, ne samo jednom godišnje, nego svaka tri meseca" rekao je Kafu.

7004002 jpg

Prema njegovim rečima, Makedonci, Hrvati, Srbi i Albanci jedni druge uopšte ne poznaju. Kako kaže, ima mnogo predrasuda, što je jako loše. Smatra da bi upravo zbog toga trebalo spojiti ljude i videti kako zajedničkim snagama ići napred.

"Ja imam 30 godina i svih 30 godina je bio konflikt između Albanaca, Srba i na Kosovu. Zbog takvih stvari je više nego potrebno da mi radimo zajedno", kaže Kafu.

S obzirom na to da ovaj projekat okuplja 15 mladih društveno angažovanih muzičara i muzičarki, koji zajedno stvaraju novu muziku i multidisciplinarna dela, vode javne radionice i nastupaju na koncertima, postavlja se pitanje koliko je teško držati na okupu 15 različitih ljudi. Odgovor ima Kafu.

"Mislim da nije problem funkcionisanje, dobro funkcionišu. Mi pet dana unapred pravimo samo pripremu u vezi sa komunikacijom između muzičara, tek onda kreću sve ostale stvari. Imamo program koji se odnosi samo na to. Za sada nismo imali nijedan incident, ali i ako bude, to je isto normalno, svako ima neki svoj trip (smeh). Najviše zavisi od toga koliko je koji muzičar razmažen, a svi smo malo razmaženi. Mislim da je i to dobro, jer je to deo čovekovog karaktera. Takvi su svi ljudi, nebitno je da li je neko muzičar, fotograf ili novinar."

Kao jednu od najlepših stvari ovakvog okupljanja, Kafu posebno izdvaja umrežavanje i druženje.

"Najlepši je networking. To je i poenta projekta. Da mi postojimo kao muzičari, da imamo jedan jezik koji razume ceo svet. Najbolja stvar je da se družimo i da pričamo o stvarima koje smo prošli u vreme devedesetih kao mladi ljudi. Sada pričamo kako možemo da rešimo to na najbolji mogući način, kao muzičari. Muzika je jako bitna u jednoj kulturi, a kultura je mnogo bitna za jednu naciju."

700400 jpg

Za muzičare koji učestvuju u ovom programu, konkretno za bubnjara i perkusionistu iz Prištine Arbëra Salihu, OneBeat Balkans znači mnogo, jer se na kraju dana sve svodi na međusobnu povezanost.

"Projekat povezuje ljude i dokazuje čitavom svetu da je nebitno odakle si, kako si odrastao, kako izgledaš i koje životne uticaje imaš, ako imaš volje da budeš otvoren prema svetu i prema ljudima, napravićeš prelepe stvari. OneBeat Balkans mi je bitan zato što dokazuje upravo ovu poruku. Pokazuje svetu da je moguće da se svi držimo zajedno. Moramo se držati zajedno."

U okviru projekta OneBeat Balkans, u Omladinskom centru CK13 održan je koncert kao deo turneje koja je  obuhvatila i svirke u Prištini, Skoplju, Tirani i Zagrebu. Specijalni gost bio je Marko Loius.

Dan kasnije, u Kulturnom centru Lab bila je održana diskusija o kulturnoj saradnji, razmeni i povezivanju umetnika na Balkanu. Na diskusiji su učestvovali vokalna solistkinja i učesnica OneBeat Balkans programa Minela Bogdanović, muzičar, frontmen benda Gipsy Groove i direktor OneBeat Balkans programa Bajram Kafu Kinoli, muzičar i direktor globalnog OneBeat programa Džeremi Tal, novinarka, dokumentaristkinja i docentkinja na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Brankica Drašković i ataše za kulturu Ambasade SAD u Srbiji Majkl Bruk.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Poziv za OneBeat Balkans

Otvoren je poziv za učešće u programu "OneBeat Balkans 2024", namenjen mladim muzičarima i muzičarkama, od 19 do 35 godina,…

.

OneBeat Balkans stiže u Novi Sad

Program "OneBeat Balkans" koji okuplja 15 društveno angažovanih muzičara i muzičarki iz balkanskih država i Amerike, biće u narednim danima…

.

OneBeat Balkans poziva muzičare da se prijave

Organizacija OneBeat Balkans poziva mlade muzičarke i muzičare da učestvuju u zajedničkom stvaranju nove muzike i multidisciplinarnih dela u programu…

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo