...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Veštačka praksa je potrebna obrazovanju

16.01.2020.

Tim studenata iz Novog Sada nedavno je osvojio prvo mesto na međunarodnom takmičenju u inovacijama u obrazovanju, održanom u Pekingu. Njihova ideja zasniva se na tome da bi VR naočare i specijalno, egzo odelo, trebalo da omoguće da se neka profesija u praksi odvija u virtuelnom okruženju. To je najkraće objašnjenje sistema "Vovree" (VOcational Virtual Reality Exosuit Education).

.

Kreatori ove ideje su studenti pedagogije na Filozofskom fakultetu Tamara Dragojević, Jovana Adamov i Ognjen Obradović i master studenti inženjerstva računarske grafike Olivera Pavlović i Aleksandar Rajić. Zajedno čine tim "Pedomation", što predstavlja spoj reči "Pedagogy" i "Animation".

Ideja je da se na ovaj način stvori veštačka inteligencija koja bi prikupljanjem široke baze podataka mogla samostalno da kreira virtuelne svetove i scenarije. Ljudi bi ulazili u taj svet pomoću VR headseta (koji im omogućava da vide i čuju stvari iz tog sveta) i egzo-odela (koje im omogućava da imaju osećaj kao da su zapravo u tom svetu i pruža povratne informacije o masi, težini, itd). Cilj je da se na taj način omogući usavršavanje stručnjacima iz različitih polja. Pored ekipe iz Novog Sada, u finalu su učestovali timovi iz Tunisa i Kine. Jedan od članova našeg tima, Aleksandar Rajić, ispričao je za Oradio da su ideje koje su se našle u finalu "ispred svog vremena".

"Tunižani su prezentovali ideju koja se ticala bezbednosti dece. Ono što su oni razvijali je sat koji bi bio u mogućnosti da detektuje i obavesti roditelje i nadležne organe u slučaju da dete bude napadnuto. Taj sat bi imao mikrofon, merač impulsa i onda bi, uz pomoć veštačke inteligencije, na osnovu reči koje se koriste u dijalogu, sistem tumačio da li je nešto opasno ili ne", ispričao nam je Aleksandar.

inovacija1 jpg

Srpski studenti bili su pet dana u Kini. Kako kaže naša sagovornica Jovana Adamov, obišli su kompanije iz njihove struke. Prema njenim rečima, posebno zanimljivo je to što se radi o kompanijima koje možemo videti u Srbiji, ali se zbog kulture i načina rada potpuno razlikuju. Glavne osobine Kine, kako kaže Jovana, su da je sve ogromno i prelepo. Posebno im je bila zanimljiva hrana. Takođe, stekli su nova poznanstva iz Tunisa i iz Kine. 

Pobedom na takmičenju naši sagovornici dobili su potvrdu da je njihova ideja primenjiva, iako tehnologije koje su potrebne za njeno stvaranje nisu još uvek razvijene. Aleksandar Rajić kaže da je ono što najviše nedostaje u realizaciji ideje pomenuto egzo-odelo. Prema njegovim rečima, postoje egzo-skeleti koji su veliki i teški za nošenje, ali se predviđaju lakša odela u budućnosti. 

Naši sagovornici su ideju nazvali još jednim imenom – veštačka praksa. Ako se njihova ideja ostvari, primera radi, studenti medicine moći će da operišu u virtuelnom svetu, uče na svojim greškama, a niko neće biti povređen. Ono što je potrebno je razvoj pomenute tehnologije, kao i finansijska sredstva. 

inovacija2 jpg

Domaćin takmičenja bio je Pekinški pedagoški univerzitet (Beijing Normal University), a takmičenje je organizovano u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu i Univerzitetom u Kajrouanu (University of Kairouan) u Tunisu. U finale takmičenja plasirali su se pobednički timovi sa nacionalnih takmičenja, koja su održana istovremeno u Kini, Tunisu i Srbiji, od 22. do 24. novembra 2019. godine, a u finalu takmičenja drugo mesto osvojio je tim iz Tunisa, dok je treće mesto pripalo studentima iz Kine.

Učešće Univerziteta u Novom Sadu u organizaciji i realizaciji ovog takmičenja nastavak je višegodišnje saradnje Univerziteta i Fakulteta tehničkih nauka sa Pekinškim pedagoškim univerzitetom, u okviru koje su do sada realizovane brojne aktivnosti u oblasti istraživanja i razvoja u polju obrazovnih tehnologija.

S. P.

Možda te još zanima:

.

Battle of Minds, takmičenje za studente

Globalni program Battle of Minds namenjen mladima sa preduzetničkim idejama, biće održan i ove godine, a prijave na konkurs za predstavnike iz…

.

Konferencija "Inovacija-moja revolucija" 9. oktobra

Kako bi se mladi inspirisali i pokrenuli na što kreativnije i efikasnije uključivanje na tržište rada za 9. oktobar u…

.

Prijave za najbolju tehnološku inovaciju do 30. aprila

Pravo učešća na takmičenju imaju isključivo timovi sastavljeni od najmanje tri pojedinca, koji mogu biti fizička ili pravna lica.

.

Twitter redizajnira aplikaciju

Twitter je najavio ažuriranja svoje platforme, a razlog za ovu promenu je, kako kažu iz ove kompanije, olakšavanje korisnicima da brže…

.

Prijavite se za najbolju tehnološku inovaciju

Poziv za Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju otvoren je do 4. maja, a finale je zakazano za 23. decembar 2016,…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo