...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Studentski pokret protiv naplate prijave ispita i drugih dažbina

18.10.2016.

Oko 250 studenata Univerziteta u Novom Sadu tražilo je danas da fakulteti ne naplaćuju ono što, kako smatraju studenti, spada u redovne aktivnosti studija, kao što su prijave ispita, overe semestra, upis godine i drugi administrativni troškovi.

.

Prema odluci Univerziteta u Novom Sadu u redovne usluge školovanja spadaju troškovi aktivne nastave poput predavanja, vežbe, kolokvijumi, najmanje jedna prijava ispita, kao i usluge administrativno-stručnih službi i to ne treba da bude naplaćeno.

Iako fakulteti imaju autonomiju, odluke Univerziteta su obavezujuće. Međutim, kako kaže rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, u ovom slučaju dolazi do konflikta dva zakona – o visokom obrazovanju i o obligacionim odnosima. Prema prvom te usluge treba da budu besplatne, ali s druge strane fakulteti treba da plate troškove poput grejanja, struje i vode i imaju autonomiju da osmisle kako će to da urade.

"Ni Univerzitet u celini, niti fakulteti nisu dobili nijedan jedini dinar naknade za troškove grejanja, struju i vodu za oktobar, novembar i decembar prošle godine i to se reflektuje na ukupnu poziciju u kom se nalaze i Univerzitet i pojedini fakulteti. To je period koji je za nama i ja se iskreno nadam da ćemo u vremenu koje dolazi imati konsolidovanu situaciju, jer je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje najavio da će izdvajanja biti znatno veća i da ćemo sa onih 'nula dinara' koje smo dobili prošle godine, doći do toga da procenat izdvajanja da svi mogu snositi svoje troškove u celosti i onako kako priliči akademskoj zajednici", rekao je rektor Nikolić.

Jedan od zahteva studenata jeste i transparentnost u radu i finansijama fakulteta. Rektor je rekao da će studenti znati koliko će novca Pokrajina izdvojiti za troškove grejanja, struje i vode čim rukovodstvo univerziteta i fakulteta to bude znalo.

protest setnja jpg

Protest je organizovala neformalna grupa studenata Studentski pokret Novi Sad, a kako je rekao rektor, nijedna zvanična studentska organizacija nije ih podržala.

"Zamolio sam studente koji su članovi i rukovodioci pojedinih studentskih organizacija da nas obaveste o svom stavu i rečeno mi je da nijedna od tih studentskih organizacija zvanično nije podržala protestna okupljanja", rekao je rektor Nikolić za O radio.

"Studentski parlament ne može u ovakvim situacijama ništa da uradi. Na Senatu univerziteta na kom su prisutni predstavnici studenata, odluke se donose prostom većinom, a studenti su tu u ogromnoj manjini. Kada se donosi nekakva odluka, koja bi se recimo ticala dodatnih troškova, studenti bi bili preglasani", kaže Marko Kordić sa Filozofskog fakulteta objašnjavajući zašto su se odlučili na protest, a ne na drugi način uticanja na upravu.

zbor protest jpg

Nakon protesta počeo je zbor na kom su studenti iznosili probleme i razgovarali o mogućim rešenjima.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Da naša deca budu deca razočaranih roditelja

Protesti protiv nasilja, koji se i dalje dešavaju u celoj Srbiji su možda utihnuli, ukoliko posmatramo njihovu brojčanost, ali sadržajno…

.

Voleo bih da snimam kako je Srbija lepa, a ne samo kako je uništavaju

Ivan Bjelić je novinar i aktivista, najpoznatiji po bavljenju ekološkim temama. Član je pokreta Marš sa Drine, a nakon završenih…

.

Nezavisna kulturna scena nezadovoljna uslovima državnih konkursa

Protekle nedelje su se ispred Ministarstva kulture našli slikari, plesači, muzičari, glumci... Svi oni su nezadovoljni konkursom Ministartva kulture za…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Šesti oktobar je i mladima etalon za propuštene šanse

Od petooktobarskih promena prošle su 22 godine. Dan kada je protestima okončana vladavina tadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana…

.

Šta je važno znati pre odlaska na proteste

Poslednjih nekoliko meseci, ali i godina protesti u Srbiji su postali sve češći način ispoljavanja mišljenja i stavova građana. "Ćale…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo