...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Strah od povratka postoji

20.05.2020.

Polako vraćanje u normalu znači i fakultetske obaveze za studente tokom junskog ispitnog roka. Studenti koji su iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore moći će da se vrate u Srbiju, uz besplatno testiranje i sa dokazom da imaju obaveze u maju, poput ispitnog roka ili praktične nastave.

.

Na sastanku Dekanskog kolegijuma, kojem su prisustvovali i predstavnici Studentskog parlamenta i izneli probleme koji postoje zbog odlaganja nastave u prethodnom periodu, doneta je odluka o uvođenju nadoknade kolokvijuma za studente van granica Srbije koja će biti organizovana kada studenti budu mogli nesmetano da uđu u zemlju. Profesorima je upućena i preporuka za smanjenje obima gradiva prilikom polaganja ispita za sve studente. 

Student Dejan Tomić kaže da jedva čeka da se vrati na fakultet i nastavi sa obavezama. No, zbog same situacije i birokratskih stvari koje se moraju obaviti, oseća se malo anksiozno.

"Od tog testiranja, samog prelaska, do puštanja da se vratimo na normalu... Iskreno, zbunjen sam šta je sad normalan život i šta je dozvoljeno. Kada je kod nas policijski čas pomeren sa osam na deset, pa kad smo posle dva meseca ostali napolju posle osam, plašili smo se da ne budemo u problemu. Vanredne mere su ostavile taj posttraumatski sindrom, ali videćemo kako će se razvijati, nadam se da će sve ovo prestati što pre i da ćemo se vratiti u normalu, kako je bilo pre svega ovoga", rekao je Dejan za Oradio.  

Studentkinja Mihaela Bojić kaže da su studenti koji nisu iz Srbije morali da popune Google obrazac, kako bi bili zavedeni kao studenti iz inostranstva. Kako ona kaže, potrebno je tri dana da stigne rezultat i nakon toga mogu da napuste državu bez obaveze boravka u karantinu.

"Situacija je neisvesna i samim tim sam i ja sam malo nesigurna. Mere jesu krenule da popuštaju, ali to ne znači da ne postoji mogućnost njihovog vraćanja", kaže Mihaela.

studenti

Studentkinja Nina Vasiljević kaže da se veliki broj studenata prijavio i zbog toga ne znaju kada će doći na red i kada će test biti gotov.

"Iskreno, malo me plaši povratak u Srbiju. Uopšte ne znam kako će proći ispitni rokovi i ceo ovaj semestar. Imam osećaj da se ovo završilo previše iznenada i da nisam bila dovoljno spremna na to. Takođe, zbog toga nisam ni spremna na povratak, tako da mi je sve to malo strašno za sada", rekla nam je Nina. 

Sa druge strane, ima i onih koji ne osećaju nesigurnost i strahove kada je u pitanju povratak. Student Danilo Drvenica kaže da trenutno ne zna kada bi se vratio u Srbiju, ali da nema neka nova osećanja kada je u pitanju trenutna situacija

Povratak u studentski život nakon dva meseca u porodičnom okruženju ne može biti lak. Takođe, mentalna stabilnost zbog putovanja može biti različita. Ali ono što je zajedničko za sve jesu poštovanje mera kako bi usled dolaska u univerzitetski grad i među društvo bili što obazriviji kako prema sebi, tako i prema drugima.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Filozofski fakultet privremeno odblokiran

Privremeno je obustavljena četvorodnevna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon razgovora studenata koji su zauzeli tu visokoobrazovnu instituciju sa…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo