...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Stanari domova odgovorni za svoje stvari, bez obzira na vanredno stanje

26.05.2020.

Studenti se polako vraćaju u domove, uz potvrde da imaju obaveze na fakultetu. Zbog toga što su domovi u jednom trenutku bili predviđeni za potencijalne kovid bolnice, njihove stvari iz soba spakovane su i numerisane u džakove, koji su nakon toga smešteni u magacin. One vrednije, poput tehničke opreme (laptopa, kompjutera, telefona) ostavljane su kod upravnika u kancelariji. Međutim, u prvim danima nakon useljenja, na grupi studentskog doma "Slobodan Bajić" pojavile su se informacije o nestanku nekih ličnih stvari studenata.

.

U ugovoru o stanovanju u studentskom domu navedeno je da "Studentski centar ne odgovara za stvari ostavljene u sobi". Kako se skladištenje dešavalo u vreme vanrednog stanja, nije bilo poznato ko snosi odgovornost za nestanak stvari.

Konkretan slučaj završen je, kako Oradio saznaje, tako što je pronađen sporni laptop. Zbog načina na koji je izvršeno iseljenje, prema rečima upravnika studentskog doma "Slobodan Bajić" Dragana Maksimovića, ne postoji vrsta naknade zbog potencijalnog nestanka stvari.

"Apelujemo na studente da se jave ukoliko im nedostaju neke stvari, možda smo slučajno u toj gužvi i opštem haosu stavili stvari u džakove iz susedne sobe. Oni su bili prvo u magacinu, jer smo morali da dezinfikujemo ceo objekat. Imali smo 48 sati za pakovanje. Posle smo sve te džakove stavili u sobe i zaključali ih", kaže Maksimović.

Prema njegovim, rečima, postoji zapisnik predmeta iz svih soba studenata koji nisu mogli lično da dođu po njih.

"Zapisnik postoji, od ličnih stvari, telefona, laptopova, bilo je tu i gitara, računara, monitora, svega... Mi smo sve stvari morali da stavimo u magacin, jer smo se spremali za potencijalnu kovid bolnicu. Pre nego što će se stanari iseliti, dobili smo naredbu da se hrana izbaci iz svih frižidera. To smo oslobodili i nakon toga je došla vest za stvari. Ko je bio u blizini, on je došao po njih, snašao se i time nam olakšao proces, jer nakon njihovog odnošenja stvari, nismo ulazili u sobe", kaže upravnik doma "Bajić".

studentski dom slobodan bajic jpg

Od prošle godine ova ustanova uvela je kamere na hodnicima, a upravnik kaže za Oradio da stanari u bilo kom momentu mogu doći da pregledaju snimke i time utvrde ko je ulazio u sobe, ako postoji razlog za to.

Ovaj studentski dom ipak nije postao kovid bolnica, ali bez obzira na to, kako kaže upravnik, sve prostorije su dezinfikovane i očišćene, za razliku od beogradskih domova koji to nisu radili.

S obzirom na to da je ovaj dom karakterističan po tome što se dve sobe nalaze u jednom ulazu, u kome dele kuhinju, a kupatilo sa još dve susedne sobe, sitne krađe nisu bile nepoznate stanarima i pre pandemije. Kako kaže jedna sagovornica iz naše ankete, jednom prilikom su njenoj cimerki nestali roleri.

"Sto odsto smo sigurni da su ukradeni, jer je to bio period iseljavanja domova, ne za vreme karantina, već na kraju školske godine. Tada skoro uopšte nije bilo studenata u domu. Ona je pitala da li mogu roleri da ostanu još tri dana, spremačice su rekle da može, ali da nije njihova odgovornost. Došla je nakon tri dana i rolera nije bilo. Pokušala je nekome da se obrati ali niko nije ništa uradio povodom toga", rekla je naša sagovornica.

domovi png

Ima i drugačijih primera. Jedna od anketiranih sagovornica kaže da živi u domu tri godine i da joj se takve situacije nisu dešavali. 

"Nije mi se nikad desilo da mi neko nešto ukrade u domu, ali da se desi, prvo bih otišao kod upravnika, zatim bih verovatno pogledao kamere, pa po potrebi zvao policiju", kaže nam jedan stanar doma.

U trenutnoj situaciji, ako studenti pri useljenju primete da nedostaju određene stvari, potrebno je da se jave upravniku, kako bi se proverilo da li se možda ne nalaze u drugim džakovima. Iako je odgovornost na studentima kada je u pitanju čuvanje ličnih stvari, potrebno je biti solidaran.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Alternativa u Srbiji, mejnstrim u svetu

Pojam alternative, naročito u svetu muzike, ponekad je veoma teško definisati. Najlakše je reći da je to sve što je…

.

Jeftin studentski smeštaj kao sveti gral

Konkurs za dodelu studentskog smeštaja u Novom Sadu završen je za studente prve godine, a za ostale će trajati do…

.

Pavićeve serije vraćaju mlade u bezbrižan period

Siniša Pavić autor je nekoliko izuzetno uspešnih serija u Srbiji. Ostvarenja kao što su "Otpisani", "Vruć vetar", "Bolji život", "Srećni…

.

Nastavlja se serija koncerata "Babel Jazz"

Ove nedelje se novosadskom u Domu kulture nastupom benda Hendrix Project nastavlja serija koncerta "Babel Jazz Novi Sad" u okviru…

.

Gradski autobus pređe sedam metara na koru banane

Biootpad čini pedeset odsto otpada iz domaćinstva. Kod nas se skladišti na deponije, a mogao bi da bude resurs. Prilikom…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo