...
TRENUTNO20:00 - 21:00Y2K

Društvo / Obrazovanje

Sam svoj solarni majstor

19.12.2016.

Tokom vikenda Pokret gorana Novog Sada organizovao je obuku "Sam svoj solarni majstor". Mladi su učili kako da štede električnu energiju i naprave mini solarne elektrane.

.

Ekološki centar Radulovački je energetski efikasna kuća od 700 kvadrata za koju korisnici plaćaju grejanje oko 3.000 dinara. Račun izađe toliko zato što je kuća napravljena tako da koristi dve vrste obnovljivih izvora energije – solarnu i geotermalnu.

Učesnici obuke "Sam svoj solarni majstor" tokom vikenda učili su kako da sačuvaju životnu sredinu, odnosno kako da štede i proizvode električnu energiju, uz pomoć solarne energije. Prvi dan obuke su učili teorijsku osnovu za rad sa strujom i svim elementima koji su potrebni da bi se dobio solarni panel i električna energija, objašnjavam nam učesnik Igor Milinović.

"Planirao sam da se u budućnosti preselim na selo, pa da u svojoj kući sve ovo primenim. Naučili smo najosnovnije stvari kako napraviti solarni panel, to jest kako napraviti sopstveni sistem za dobijanje električne energije, koju možemo da upotrebimo za osvetljenje ili napajanje nekih kućnih uređaja", kaže Igor.

lemljenje solarni majstor

Mini helio elektrane, odnosno solarne elektrane mogu da obezbede dovoljno energije za specijalne aparate prilagođene za manju količinu energije, a to su specifični frižideri i televizori, kao i za male potrošače kao što su sijalice, punjači za telefon, radio aparati i slično.

"S obzirom da sam na drugoj godini studija mehatronike, do sad smo na fakultetu učili samo teoriju, pa sam htela tu teoriju da primenim u praksi. Na trećoj godini ćemo učestvovati na takmičenju iz robotike Eurobot, pa sam htela malo ranije da vidim kako se lemi i spaja kolo, a da ne gledam samo slike toga", kaže studentkinja Jelena Prodanović.

solarni majstor obuka

Ideja je da polaznici sami, spram svojih energetskih potreba, odaberu opremu koja je najpovoljnija i dostupna kod nas na tržištu, da tu opremu sami podese, postave, prate njen rad i koriste tako dobijenu energiju.

"Svako ko je imao tehničko obrazovanje i fiziku u osnovnoj školi, a svi smo imali, u stanju je da uz malo volje sklopi mini helio elektranu i napravi solarni punjač za mobilni telefon ili obezbedi rasvetu na nekom objektu koji je udaljen od mrežne infrastrukture, odnosno koji nema priključak na električnu mrežu", kaže vođa obuka za pravljenje solarnih elektrana Ivan Čobanić.

Projekat "Sam svoj solarni majstor" podržao je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Obnovljivi izvori energije za jeftiniji život

Zamislite da ste u prirodi, lep je i sunčan dan i vama se isprazni baterija na telefonu. Ili slušate muziku,…

.

Prijavite se za radnu akciju pošumljavanja Pešterske visoravni

Međunarodna radna akcija pošumljavanja Pešterske visoravni biće održana od 18. do 25. avgusta 2024. godine na Pešterskoj visoravni, nadomak Sjenice.

.

Unapredi svoje veštine u omladinskom klubu Američkog kutka

Omladinski klub Američkog kutka poziva mlade između 16 i 21 godinu da postanu njegovi članovi i da unaprede engleski jezik…

.

Supovanje je super!

Leto je vreme kada verovatno imamo najviše slobodnog vremena, ali i volje da se oprobamo u nekim sportovima, rekreaciji za…

.

Otvorene prijave za ParkUP! 2024

Naučno-tehnološki park Beograd otvorio je prijave za studentski startap kamp – ParkUP! 2024, na koji po prvi put mogu da…

.

Obrazovanje u problemu: niko neće u nastavnike

Školama u Srbiji nedostaje značajan broj nastavnika iz ključnih predmeta, poput fizike, matematike i informatike. Postoji zabrinutost zbog smanjenog interesovanja…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo