...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Sam svoj solarni majstor

19.12.2016.

Tokom vikenda Pokret gorana Novog Sada organizovao je obuku "Sam svoj solarni majstor". Mladi su učili kako da štede električnu energiju i naprave mini solarne elektrane.

.

Ekološki centar Radulovački je energetski efikasna kuća od 700 kvadrata za koju korisnici plaćaju grejanje oko 3.000 dinara. Račun izađe toliko zato što je kuća napravljena tako da koristi dve vrste obnovljivih izvora energije – solarnu i geotermalnu.

Učesnici obuke "Sam svoj solarni majstor" tokom vikenda učili su kako da sačuvaju životnu sredinu, odnosno kako da štede i proizvode električnu energiju, uz pomoć solarne energije. Prvi dan obuke su učili teorijsku osnovu za rad sa strujom i svim elementima koji su potrebni da bi se dobio solarni panel i električna energija, objašnjavam nam učesnik Igor Milinović.

"Planirao sam da se u budućnosti preselim na selo, pa da u svojoj kući sve ovo primenim. Naučili smo najosnovnije stvari kako napraviti solarni panel, to jest kako napraviti sopstveni sistem za dobijanje električne energije, koju možemo da upotrebimo za osvetljenje ili napajanje nekih kućnih uređaja", kaže Igor.

lemljenje solarni majstor

Mini helio elektrane, odnosno solarne elektrane mogu da obezbede dovoljno energije za specijalne aparate prilagođene za manju količinu energije, a to su specifični frižideri i televizori, kao i za male potrošače kao što su sijalice, punjači za telefon, radio aparati i slično.

"S obzirom da sam na drugoj godini studija mehatronike, do sad smo na fakultetu učili samo teoriju, pa sam htela tu teoriju da primenim u praksi. Na trećoj godini ćemo učestvovati na takmičenju iz robotike Eurobot, pa sam htela malo ranije da vidim kako se lemi i spaja kolo, a da ne gledam samo slike toga", kaže studentkinja Jelena Prodanović.

solarni majstor obuka

Ideja je da polaznici sami, spram svojih energetskih potreba, odaberu opremu koja je najpovoljnija i dostupna kod nas na tržištu, da tu opremu sami podese, postave, prate njen rad i koriste tako dobijenu energiju.

"Svako ko je imao tehničko obrazovanje i fiziku u osnovnoj školi, a svi smo imali, u stanju je da uz malo volje sklopi mini helio elektranu i napravi solarni punjač za mobilni telefon ili obezbedi rasvetu na nekom objektu koji je udaljen od mrežne infrastrukture, odnosno koji nema priključak na električnu mrežu", kaže vođa obuka za pravljenje solarnih elektrana Ivan Čobanić.

Projekat "Sam svoj solarni majstor" podržao je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Obnovljivi izvori energije za jeftiniji život

Zamislite da ste u prirodi, lep je i sunčan dan i vama se isprazni baterija na telefonu. Ili slušate muziku,…

.

Pisanje može pozitivno da utiče na mentalno zdravlje

Poslednjih godina sve je više mladih koji imaju problem sa mentalnim zdravljem. Istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije iz 2021. godine…

.

Bes u saobraćaju sve češći

U prošloj godini dogodilo se više od 33.000 saobraćajnih nezgoda, u kojima je pogiunulo 553 ljudi. Nesreće su umanjene za…

.

Najveći benefit grupne terapije je mreža podrške

Suočavanje sa problemima, neizvesnostima, događajima, traumama i negativnim osećanjima nekada može biti vrlo teško. Tačno je da svako od nas…

.

WordCamp Apatin: Spoj tehnologije i prirode

Apatin je proteklog vikenda bio po prvi put domaćin "WordCamp" konferencije. U nesvakidašnjem ambijentu kompleksa Arka Liberland, u blizni Dunava, učesnici…

.

Nagrađeni najbolji studentski radovi na festivalu "On the record"

Osmi međunarodni festival studenata novinarstva "On the record" održan je proteklog vikenda u zgradi Rektorata novosadskog univerziteta. Učesnici su bili…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo