...
TRENUTNO18:00 - 22:00Floating Sounds

Društvo / Obrazovanje

Robotičari sa FTN ipak putuju na Eurobot

01.06.2016.

Sjajni tim mladih robotičara sa Fakulteta tehničkih nauka će ipak otići na takmičenje Eurobot 2016. Skoro u poslednjem momentu stigao je ostatak novca koji im je nedostajao, od čega će studentima biti pokriveni svi troškovi smeštaja i odlaska na takmičenje u Pariz. Ali se u njihov rad i dalje mora ulagati. 

.

Prema rečima njihovog mentora, profesora Branislava Borovca, borba za odlazak na takmičenje se dešava svake godine, budući da je država u lošijem finansijskom stanju, stoga je on apelovao na privatne kompanije.

"Finansije uvek nabavljamo preko donacija ili sponzorstava. Osim Fakulteta tehničkih nauka i Univerziteta, te donacija nekih firmi i dalje nismo imali dovoljno", podsetio je Borovac.

Fakultet tehničkih nauka je obezbedio sredstva za odlazak na takmičenje, u iznosu od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, Rektorat Univerziteta u Novom Sadu donirao je 750 evra, nekoliko kompanija je obezbedilo oko 500 evra, dok su preostale novce dali kompanija Carlsberg i Dunđerski fondacija u iznosu od 400.000,00 dinara.

Tokom ranijih godina, robotičari su se sa takmičenja uvek vraćali sa priznanjima i kao deo od deset najboljih timova Evrope.

"Nama je ovo takmičenje izuzetno značajno, jer se 'staje na crtu' kolegama iz razvijenijih zemalja Evrope. Nama se događalo da takve pobeđujemo, što je znak da smo na dobrom putu", samouveren je profesor Borovac.

Mladim robotičarima koji su željni napredovanja ovo međutim nije dovoljno. Uslovi u kojima rade su znatno lošiji u odnosu na kolege sa kojima se takmiče. Praksa na Fakultetu tehničkih nauka jeste da nakon takmičenja napravljeni robot svoje delove prepušta onom za sledeću godinu.

"Kad uđete među prvih 10, tada počinju da budu važne cene komponenata. Potrebni su nam novi senzori, motori, kako bismo sprečili da nam na samom takmičenju nešto zastane. Svake godine posle takmičenja mi robote rastavimo i koristimo sledeće godine, zbog čega nam je važno da što pre unapredimo opremu. Upornim radom možemo biti bolji", naglasio je profesor.   

Ukoliko želite da podržite njihov rad, doniranje novca se i dalje odvija ispred radio stanice Signal na Bulevaru oslobođenja.

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Eco Man - prva ekološka trka

Ekološko udruženje Zeleni sad organizovalo je proteklog vikenda prvu ekološku trku u Novom Sadu pod nazivom Eco Man. Učestvovalo je…

.

Najbolji mladi poljoprirednik diplomatiju zamenio zemljom

Radivoj Lagundžin iz Malog Iđoša najbolji je mladi poljoprivrednik Srbije, ozvaničilo je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika. On se bavi rasadničarskom…

.

Lena Hrvojević: Gitara je tu kad mi nije dan

Mlada kantautorka iz Novog Sada Lena Hrvojević, ove godine je na nekoliko festivala nastupala pred publikom, a na Festivalu uličnih…

.

Antidepresivi smeju da se koriste isključivo ako ih stručnjak prepiše

Poslednjih godina se sve češće govori o mentalnom zdravlju. Tome se dosta doprinele društvene mreže, mladi influenseri koji dele svoja…

.

Redovno ili kampanjski, učiti se mora

Ispitni rokovi na fakultetima su u punom jeku i borba studenata za uslov ili budžet je velika. Potreba za učenjem…

.

Svemirski program nije luksuz

Finale Svetskog raketnog šampionata biće održano od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej. Studenti iz celog sveta pravili su…

  • 17:30 Tehnologija
  • 17:50 Leto na O radiju
  • 18:00 Floating Sounds
  • 22:00 Music mix by Anja

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo