...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Robotičari sa FTN ipak putuju na Eurobot

01.06.2016.

Sjajni tim mladih robotičara sa Fakulteta tehničkih nauka će ipak otići na takmičenje Eurobot 2016. Skoro u poslednjem momentu stigao je ostatak novca koji im je nedostajao, od čega će studentima biti pokriveni svi troškovi smeštaja i odlaska na takmičenje u Pariz. Ali se u njihov rad i dalje mora ulagati. 

.

Prema rečima njihovog mentora, profesora Branislava Borovca, borba za odlazak na takmičenje se dešava svake godine, budući da je država u lošijem finansijskom stanju, stoga je on apelovao na privatne kompanije.

"Finansije uvek nabavljamo preko donacija ili sponzorstava. Osim Fakulteta tehničkih nauka i Univerziteta, te donacija nekih firmi i dalje nismo imali dovoljno", podsetio je Borovac.

Fakultet tehničkih nauka je obezbedio sredstva za odlazak na takmičenje, u iznosu od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, Rektorat Univerziteta u Novom Sadu donirao je 750 evra, nekoliko kompanija je obezbedilo oko 500 evra, dok su preostale novce dali kompanija Carlsberg i Dunđerski fondacija u iznosu od 400.000,00 dinara.

Tokom ranijih godina, robotičari su se sa takmičenja uvek vraćali sa priznanjima i kao deo od deset najboljih timova Evrope.

"Nama je ovo takmičenje izuzetno značajno, jer se 'staje na crtu' kolegama iz razvijenijih zemalja Evrope. Nama se događalo da takve pobeđujemo, što je znak da smo na dobrom putu", samouveren je profesor Borovac.

Mladim robotičarima koji su željni napredovanja ovo međutim nije dovoljno. Uslovi u kojima rade su znatno lošiji u odnosu na kolege sa kojima se takmiče. Praksa na Fakultetu tehničkih nauka jeste da nakon takmičenja napravljeni robot svoje delove prepušta onom za sledeću godinu.

"Kad uđete među prvih 10, tada počinju da budu važne cene komponenata. Potrebni su nam novi senzori, motori, kako bismo sprečili da nam na samom takmičenju nešto zastane. Svake godine posle takmičenja mi robote rastavimo i koristimo sledeće godine, zbog čega nam je važno da što pre unapredimo opremu. Upornim radom možemo biti bolji", naglasio je profesor.   

Ukoliko želite da podržite njihov rad, doniranje novca se i dalje odvija ispred radio stanice Signal na Bulevaru oslobođenja.

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Za život se navija

Naslov zvuči kao neki slogan, zar ne? Ne samo da zvuči, već i jeste. U pitanju je slogan kojim Crveni…

.

Zvuk svoje generacije

Hydrogen je alternativni indi rok bend iz Novog Sada, koji je nastao 2016. godine, a u trenutnom sastavu svira od…

.

Vožnja pored Dunava vraća u detinjstvo

Gradska legenda, dobar momak, u mladosti iskreni sportista, a potom, u najboljim godinama fanatični rekreativac. Ako tražite čoveka čiji je…

.

Od eksperimenta do kraft biznisa

"Pivo se ne pije, muzika se ne sluša - te stvari se osećaju. Shvatili smo: ovo je jedinstvena specia koja…

.

Vreme je za more, ali nije tako jednostavno

Konačno se čini kao da je cirkus otišao iz grada i sada u pozadini filma koji živimo ide samo ono…

.

U toku izbor umetnika koji će otvoriti EPK

Novi Sad se uveliko sprema za svečano otvaranje Evropske prestonice kulture 2022. godine. Lokalni umetnici pozvani su da učestvuju na…

  • 16:40 O tome se priča
  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo