...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Robotičari sa FTN ipak putuju na Eurobot

01.06.2016.

Sjajni tim mladih robotičara sa Fakulteta tehničkih nauka će ipak otići na takmičenje Eurobot 2016. Skoro u poslednjem momentu stigao je ostatak novca koji im je nedostajao, od čega će studentima biti pokriveni svi troškovi smeštaja i odlaska na takmičenje u Pariz. Ali se u njihov rad i dalje mora ulagati. 

.

Prema rečima njihovog mentora, profesora Branislava Borovca, borba za odlazak na takmičenje se dešava svake godine, budući da je država u lošijem finansijskom stanju, stoga je on apelovao na privatne kompanije.

"Finansije uvek nabavljamo preko donacija ili sponzorstava. Osim Fakulteta tehničkih nauka i Univerziteta, te donacija nekih firmi i dalje nismo imali dovoljno", podsetio je Borovac.

Fakultet tehničkih nauka je obezbedio sredstva za odlazak na takmičenje, u iznosu od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, Rektorat Univerziteta u Novom Sadu donirao je 750 evra, nekoliko kompanija je obezbedilo oko 500 evra, dok su preostale novce dali kompanija Carlsberg i Dunđerski fondacija u iznosu od 400.000,00 dinara.

Tokom ranijih godina, robotičari su se sa takmičenja uvek vraćali sa priznanjima i kao deo od deset najboljih timova Evrope.

"Nama je ovo takmičenje izuzetno značajno, jer se 'staje na crtu' kolegama iz razvijenijih zemalja Evrope. Nama se događalo da takve pobeđujemo, što je znak da smo na dobrom putu", samouveren je profesor Borovac.

Mladim robotičarima koji su željni napredovanja ovo međutim nije dovoljno. Uslovi u kojima rade su znatno lošiji u odnosu na kolege sa kojima se takmiče. Praksa na Fakultetu tehničkih nauka jeste da nakon takmičenja napravljeni robot svoje delove prepušta onom za sledeću godinu.

"Kad uđete među prvih 10, tada počinju da budu važne cene komponenata. Potrebni su nam novi senzori, motori, kako bismo sprečili da nam na samom takmičenju nešto zastane. Svake godine posle takmičenja mi robote rastavimo i koristimo sledeće godine, zbog čega nam je važno da što pre unapredimo opremu. Upornim radom možemo biti bolji", naglasio je profesor.   

Ukoliko želite da podržite njihov rad, doniranje novca se i dalje odvija ispred radio stanice Signal na Bulevaru oslobođenja.

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo