...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Protiv treme za javni nastup

28.02.2015.

   Ako zbog treme imate poteškoće sa javnim nastupanjem, radionica "Trema i javni nastup" je jedno od rešenja kako da prevaziđete ovaj problem. Ove subote Centar za kognitivni razvoj ArsAndrea je u ponudi imao upravo ovu radionicu koju je predvodio diplomirani psiholog Aleksandar Jakovljević.

.

   Kako je mladi psiholog objasnio, trema je jedan od oblika anksioznosti, a javni nastup ne podrazumeva samo pričanje pred većim brojem ljudi, već i rad u manjoj grupi.

   "Anksioznost bilo koje vrste se najbolje rešava izlaganjem. Na primer, kod muzičara se preporučuje da što više nastupaju jer će se na takav način navići na te situacije i steći će veštine. Osim izlaganja, važna je priprema - da osobe sebi unapred ne prave negativan ishod, već da se fokusiraju na sam zadatak", objašnjava Jakovljević.

   Najčešće imamo tremu usled iracionalnog uverenja da treba svima da se dopadnemo. Tada se više fokusiramo na to kako će nas neko doživeti nego kako ćemo uraditi posao zbog kojeg smo tu gde smo. 

   "Potrebna je i priprema teksta, kao i fizička priprema. To se preporučuje pre nastupa, a kada prođe, potrebno je napraviti analizu nastupa", ovo su neki od saveta koje nudi Aleksandar.

   Centar za kognitivni razvoj ArsAndrea skoro svake nedelje u ponudi ima zanimljive radionice. Kako biste uvek bili u toku, pratite obaveštenja na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici. Učešće na ovakvim radionicama je 800 dinara i broj mesta je ograničen. Sledeće subote će se održati radionica o kontroli besa koju će voditi diplomirani psiholog Vuk Kockar. Rezervišite učešće na vreme kako ne biste propustili radionicu i, recimo, bili besni.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Treći maj: godinu dana tuge i raspadanja

Prošlo je godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Na žalost, taj događaj pratila je još…

.

Javnost pita gde su kazne za trovače životinja

Javnost još čeka toksikološki nalaz posle obdukcije psa Laze koji je otrovan pre dve nedelje na Telepu, u Novom Sadu.…

.

Jedina zaštita koju radnici imaju je u brojnosti i kolektivu

Neke od prvaih asocijacija na Prvi maj su odmor, roštiljanje, zabava, mamurluk koji će doći sutradan, priroda i provođenje vremena…

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Naredne dve do tri godine su ključne - za spas planete

Opšte je pravilo da ako od malih mogu deci nešto govorite, oni će te informacije lako usvojiti i stečeno znanje…

.

Planinarenje nije turizam

Davne 1986. godine grupa Queen je napravila moćnu baladu koja postavlja večito pitanje "Who wants to live forever" za poznati…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo