...
TRENUTNO11:00 - 12:00Gost O radija

Društvo / Obrazovanje

Obeležen medjunarodni dan studenata u Novom Sadu

17.11.2019.

Gotovo 80 godina, Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava u znak sećanja na događaj u kome su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije te zemlje. Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a domovi i univerzitet pretvoreni u kasarne.

.

Danas ovaj dan obeležavaju studentske organizacije u celom svetu.

U Novom Sadu je obeležavanje ovog jubileja organizovao OPENS, pod parolom "Knjige braćo knjige, a ne zvona i praporci", u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Novom Sadu i studentskim organizacijama.

Hol zgrade Rektorata pretvoren je u Sajam studentskih organizacija, a ostale prostorije služile su kao debatni podijumi. Debate su bile u u formatu američke parlamentarne debate, u skraćenoj formi. Motiv na osnovu kojeg su formirane teme debata bio je citat Dositeja Obradovića "Knjige braćo knjige, a ne zvona i praporci".

Nakon debata, održana je svečana akademija u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost kao i predstavnici studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu.

medjunarodnidanstudenata2 jpg

Nikola Lazić

Savetnik ministra prosvete, nauke tehnološkog razvoja Nikola Lazić rekao je da student, pored znanja, mora da ima inicijativu i hrabrost.

"Mnogo puta u životu incijativa će naići na neki zid ili zaključana vrata. Vi morate ići dalje, naći nova vrata, preskočiti zid. Samo tako ćete uspeti u životu i u svemu što radite. Ovakvi događaji su dobra prilika kako bi se studenti umrežavali, ne samo iz Novog Sada, nego iz cele Srbije i sveta. Na kraju, to će biti vaš najveći kapital, socijalni kapital", rekao je Nikola Lazić studentima na svečanoj akademiji.

Događaj je završen uručenjem nagrada timovima koji su po izboru sudija debatnog turnira zaslužili jedno od prva tri mesta. Ove godine, prvo mesto osvojili su Petar Popadić, Miodrag Ivančević i Aleksandar Ristić koji je proglašen i za najboljeg govornika.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Ko pomaže pomagačima?

Ana.rs, forum Krstarice ili Limundo možda kriju pojedine tajne univerzuma, ali suprotno popularnom mišljenju nemaju odgovore na svaki životni problem,…

.

Dženis Džoplin: beskompromisno svoja!

Mlada rediteljka Sonja Petrović u ponedeljak 9. marta premijerno će na Kamernu scenu Srpskog narodnog pozorišta postaviti predstavu "Ko je ubio…

.

Za dobro volontiranje informisanost je ključna

"Ako želimo da naše nade ka građenju boljeg i bezbednijeg sveta postanu više od želje, više nego ikad trebaće nam…

.

City Jam i ove godine u Novom Sadu

Novi Sad će i ove godine biti u centru pažnje kada su u pitanju zimski sportovi. Prvog februara publika će…

.

Radionice "Telo kao instrument" tri puta tokom decembra

Pozorišna i muzička grupa Alice in WonderBand tokom decembra organizovaće u Novom Sadu, Bečeju, Paliću i Beogradu niz predstava, radionica,…

.

Oboren Ginisov rekord u sviranju jednog klavira

Dvadeset i troje đaka i profesora Muzičke škole Isidor Bajić, uz podršku OPENSa uspelo je da obori Ginisov rekord u broju ljudi koji u…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Gost O radija
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:45 Lampica

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo