...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Društvo / Obrazovanje

Matura je ove godine još važnija

26.05.2021.

Maj je posebno važan za učenike završnih godina srednjih škola. To je mesec koji je obeležen proslavama, druženjima, planovima o budućnosti i rastancima. To je mesec matura. Ovogodišnji maturanti "lagano" slave, jer su mere protiv koronavirusa popustile. Ipak, oni i dalje ne znaju da li će moći da obeleže taj događaj onako kako je to oduvek bilo - sa celom generacijom, uz muziku, smeh, igranje i žurku do jutra.

.

Da stvar bude gora, tu generaciju maturanata obležilo je online školovanje i druženje, te im je sada matura uživo posebno važna i potrebna. Anica Stamenković kaže da joj je matura jako važna jer je to, prema njenim rečima, poslednji put kada će kao generacija nešto proslaviti i provesti vreme zajedno.

"Ove godine nismo sigurni da li ćemo imati maturu. Iako su najavili da će od 21. juna sve biti otvoreno i da će moći da se slave mature, nama škola i dalje ne dozvoljava da slavimo i kao generaciji nam to ne odgovara i tužni smo zbog toga. Odlučili smo da svako sa svojim razrednim ode na neku večeru i bar tako proslavimo završetak srednje škole. Matura nam je važna i značilo bi nam ukoliko bi to moglo da se omogući", kaže Anica.

Prema njenim rečima, s obzirom na školsku godinu koja je većinski bila online matura ima još veću važnost.

"Završna godine srednje škole maltene se nije ni desila jer je sve bilo online, nismo imali priliku da se družimo, da zajedno budemo u učionici, kako mi sa učenicima, tako i sa profesorima. Prošlo je sve, generalno, loše organizvovano. Profesori nisu marili za to da smo završna godina, da treba da se spremimo za fakultete, da nam je cilj da upišemo željene smerove i imali smo previše obaveza koje smo ispunjavali, ali je bilo jako teško. Instrukcije koje smo dobijali od profesora nisu bile jasne, te je bilo teško se snaći", ističe Anica.

maturantianica png

Foto: Privatna arhiva

Još jednoj maturantkinji, Milici Radulović, proslava mature mnogo znači, pogotovo kada se uzme u obzir da mesecima nisu bili "uživo" sa svojom generacijom.

"U ovom periodu smo se nekako podelili i izdvojili. Nemamo više onu konekciju od pre. Važno mi je što će biti mature. Ili neko slavlje, ako ne bude nje. Malo žalim što nismo imali prilke da ludujemo i malo srećnije provedemo te završne dane. Nemamo taj osećaj koji je vladao u prethodnim generacijama, ali prosto, tako je, takvi su bili uslovi ove pandamije", priča Milica za Oradio.

Sa druge strane, ima i onih kojima matura nije toliko značajna, a ni online sistem nije pao toliko teško. Jedna od njih je i maturantkinja Nevena Raičević.

"Matura mi je apsolutno nebitna i s obzirom na pandemiju, nećemo je slaviti, bar u kruševačkoj gimnaziji. Ne znam za ostale, ali ja sam dosta pozitivna i optimistična osoba i meni ta online predavanja i to što sam bila odvojena od drugih ne predstavlja nikakav problem. Jedinu važnost pridajem okupljanju sa svojim društvom dok su još tu", kaže Nevena.

Zorica Jovanović, majka maturanta, kaže da pripreme ni sa roditeljske strane nisu lake, jer su osećanja pomešana.

"Naravno da postoji doza straha za zdravlje deteta zbog korone, za mogućnost da se zaraze i obole, ali se nadam da je taj rizik sveden na neku minimalnu meru. Ipak oni treba ovaj deo života da osete na neki pravi način. Oni su generacija koja je, na žalost, razdvojena u poslednjoj godini školovanja. Možda upravo to bude neraskidiva spona između njih, neko ružno sećanje iz koga će oni izvuči neke svoje pouke, neke svoje želje i htenja za kasnije. Mislim da im je bitno da ostanu u tom generacijskom sklopu koji će kasnije mnogo da im znači", ističe Zorica i dodaje da je matura momenat koji je važan mladima.

"To je trenutak kada su oni mladi, srećni, lepi i svi su na istom, nemaju probleme i obaveze. Sve to kasnije život donosi sa sobom. I mi smo kao roditelji srećni što postoje mogućnosti da oni dožive svoje mature", zaključuje Zorica.

mladi jpg

Slična priča je i sa mladima u Bosni i Hercegovini. Maturantkinja Jasamina Horić kaže da je matura posebna za svakog srednjoškolca. Ona je o tom događaju razmišljala još od početka srednje škole.

"Ja sam već u prvom razredu razmišljala o tome šta ću da obučem, a nisam znala ni hoću li završiti. Zamišljala sam kako ću izgledati, kako ću ići tamo. I kada vam se oduzme nešto o čemu ste maštali i čemu ste se nadali, razočarate se jer niste dobili nešto što ste hteli celim svojim bićem. Mi smo kao razred uspeli da organizujemo vlastitu maturu, tj. neku vrsta slavlja, okupljanja bez škole", kaže Jasmina.

Ona dodaje da tek sada na kraju shvata koliko je bilo lepo biti srednjoškolac, ali navodi i da se kroz onlajn sistem školovanja mnogo toga pokazalo i otkrilo.

"Moglo se primetiti ko je kakav profesor, ko je odgovoran, a ko ne, ko je vredan a ko ne. Online školovanje nas je upoznalo sa nekim ličnostima profesora i profesorica, ali i nas samih. Saznali smo koliko dobrog, toliko i lošeg. Nije online sistem školovanja za nas, previše smo lenji i čini nas još nezainteresovanijim. Nije dobro, jer ne znamo to da iskoristimo na pravi i dobar način", smatra Jasmina.

Mnogi gradovi su trenutno ukrašeni slikama maturanata. Možete ih videti u izlozima, na panoima, na plakatima i mnogim drugim mestima. Svima nam je težak ovaj onlajn svet, ali nekako je za nijansu teži ukoliko treba da se oprostite od jednog dela života. Zato i ne čudi što su maturanti danima na ulici, u parkovima i sa drugarima iz klupe, tražeći altenativno rešenje za matursku proslavu. Mi vas podsećamo na to da i tokom tih proslava budete odgovorni i bezbedni, kako bi ovaj važan dan bio onakav kakv treba da bude - u najlepšem sećanju.

Emisiju "U kakvoj zemlji želim da živim?" poslušajte u plejeru:


J. Božić

Možda te još zanima:

.

Maturski troškovi: od izbora haljine do traženja stana

Maturante koji upisuju fakultet čeka još mnogo obaveza. I to ne samo onih koje se tiču prijemnog ispita, već i…

.

Izbor fakulteta nije lak posao

Za sve one maturante koji su rešili da nastave školovanje i upišu fakultete, glavna tema trenutno je prijemni ispiti. Tome…

.

Koliko je važna proslava mature?

Maturanti uskoro završavaju srednjoškolski život. Ostalo je da se sve zaokruži maturskim večerima, pre nego što uskoče u neke nove…

.

Moguće odlaganje prijemnih ispita na fakultete

Zbog vanredne situacije maturanti još uvek ne znaju termine u kojima će polagati prijemne ispite za fakultete, koji se svake…

.

Predavanje o samopouzdanju za maturante i studente

Predavanje "Samopouzdanje kao ključ uspeha" za maturante i studente biće održano u četvrtak, 21. marta, u svečanoj sali Zavoda za…

.

Budimpešta kao prvi korak do svetskih univerziteta

U današnje vreme, već nakon završene osnovne škole pred decu se stavlja velika odluka i pitanje šta će, potencijalno, postati…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo