...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Kako na najlakši način doći do posla u IT industriji?

24.04.2018.

Iako je programiranje najperspektivnija profesija današnjice, u određenim IT kompanijama, na tradicionalan način, ovaj posao nije lako pronaći. Zbog toga, organizuju se događaji poput IT konekta koji se ove godine prvi put pojavio u Novom Sadu i predstavlja prvi IT sajam zapošljavanja u našem gradu.

.

Specifičnost ovog sajma su dva paralelna programa - sajam zapošljavanja i serija predavanja na kojima su gostovali svetski IT-jevci. Suosnivačica ovog programa Milica Nastasić kaže da se na ovom događaju predstavilo između 15 i 20 IT kompanija.

"Ovo je jedinstvena prilika da se IT-jevci na jednom mestu upoznaju sa tolikim brojem kompanija i na najkraći mogući način vide da li im neka odgovara, možda promene ili prvi put nađu posao u IT industriji. Mi smo potpuno drugačiji sajam, s obzirom na to da je IT industrija jedna dinamčina industrija i sajam zapošljavanja je drugačiji", rekla nam je suosnivačica IT konekt-a.

Jedna od kompanija koja je nedavno otvorila svog ogranak u Novom Sadu je Kontinental. Ona je svoj program predstavila na ovom sajmu. Vođa tima za razvoj softvera u ovoj kompaniji Nenad Peleš kaže da su Kontinentalu trenutno najpotrebniji softver inženjeri, a ono što je najzanimljivije je plaćena praksa.

"Primamo i studente, imamo prakse, jedna kreće polovinom maja, druga polovinom avgusta. Primamo studente koji su na četvtoj godini i masteru jer je cilj da se nakon prakse zaposle kod nas. Prakse su plaćene i traju šest nedelja. Cilj je da se studenti priključe već formiranim timovima i dobiju mentora iz tog tima, a nakon toga i zaposle kod nas", rekao nam je Nenad Peleš.

2 jpg

Jedna od najvećih kompanija sveta Majkrosoft se takođe predstavila na ovom sajmu. Nataša Malinović iz razvojnog centra ovog giganta u Srbiji kaže da studenti mogu već nakon prvog semestra svog studiranja da se prijave na praksu u ovoj kompaniji.

"Kada čuju da postoji mogućnost, uglavnom se prijavljuju i probaju. U razvojnom centru mogu nebrojano puta da probaju, sam proces selekcije da omogućava da vidite gde ste sa svojim veštinama i oni koji rano krenu mogu da se nadograde i ako ne odmah, onda kasnije da se zaposle", rekla je Nataša Malinović

Posetioci ovog sajma imali su različite razloge zbog kojih su ga posetili jer, kako kažu, IT konekt pruža dosta zanimljivih ponuda. Neki su došli da slušaju predavanja, dok su drugi imali ugovoren razgovor za posao a  većina studenata je došla da vidi koje su im mogućnosti za letnju praksu. Najveća zainteresovanost kompanija je za java i android programere.

Za više informacija o ovoj konferenciji koja se od ove godine organizuje ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu i Nišu, pratite zvaničan sajt IT konekta.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Prijavite se za programerski hakaton

Studentsko takmičenje u programiranju, 5 dana na Javi, počinje sledećeg utorka (24. novembra) i održava se onlajn. Studenti će imati…

.

U čemu se razlikuju zaposleni i frilens programeri?

Bavljenje programiranjem u Srbiji je u sve većoj ekspanziji. Pored "redovno" zaposlenog programera, ne tako nova pojava je frilens programer,…

.

IT sajam zapošljavanja u Novom Sadu 20. i 21. aprila

IT sajam zapošljavanja i svetski poznati predavači u IT industriji okupiće novosadsku IT scenu 20. i 21. aprila u Master…

.

Ruby Level Up poziva programere

Bilo da ste početnik ili želite da naučite nešto više o programskom jeziku Ruby možete se prijaviti na dvodnevni intezivni…

.

Poziv za prijave na međunarodno takmičenje u programiranju

Studenti i srednjoškolci koji vole programiranje još uvek imaju vremena da se prijave na deveto međunarodno takmičenje u programiranju –…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo