...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Italijanski i španski studentima otvaraju potpuno novi svet

31.08.2022.

Krajem juna na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otvoren je Odsek za italijanske i iberoameričke studije, koji je nastao spajanjem Lektorata za italijanski i Lektorata za španski jezik Odseka za romanistiku. Novi Sad je tako, pored Beograda i Kragujevca, postao treći grad u Srbiji u kome će moći da se studiraju italijanski i španski jezik.

.

Doc. dr Bojana Kovačević Petrović sa Odseka za italijanske i iberoameričke studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kaže da postoji veliki broj zainteresovanih koji se raspituju o programu, kao i da ima onih koji žele da se prebace sa drugog smera ili fakulteta. Ona naglašava da će se studentima, koji vole italijanski i španski, otvoriti jedan potpuno novi svet.

"Naše studije su koncipirane tako da, s jedne strane, imaju jezik, književnost, kulturu i prevođenje. To su nam četiri glavne linije, ali pored toga imaju čitav niz predmeta koje mogu da biraju na osnovu potpuno novog programa 'jezik, književnost i kultura'. Oni će na osnovu toga moći da prave svoj unikatni profil. Moći će da uzmu neke predmete sa medijskih studija, iz istorije, sociologije, filozofije, drugih jezika i da prosto uživaju u tome što uče, a to je nama osnovni cilj. Mi smo s ljubavlju pravili te programe i jako verujemo u njih. Imamo strane lektore koji podižu taj nivo znanja jezika i ostalog na još viši nivo. Mislim da će to biti moduli o kojima će se pričati i koji će biti pun pogodak na Filozofskom fakultetu", ističe Bojana.

Milica Kralj iz Zrenjanina odlučila je da studira španski jer se najviše pronalazi u tome. Kako Beograd nije bio opcija zbog finansija, krenula je da razmatra druge smerove, ali je onda otvoren odsek u Novom Sadu.

"Jako dugo volim njihovu kulturu. Sećam se još kada sam kao mala išla na more, da su mama i tata u kolima uvek puštali Manu Chao. Znam da on priča na šest jezika i da su sve pesme na drugim jezicima, ali meni je španski zapao za uvo. Uvek sam te pesme najviše pamtila. Posle sam zavolela i serije na TV-u. Jako sam srećna što je na kraju, ipak, otvoren odsek za španski u Novom Sadu. To mi mnogo znači", kaže Milica.

spanijaitalija png

foto: realinstitutoelcano.org

S obzirom na to da su u pitanju dva nova smera, broj studenata koji će biti primljeni nije velik. Za italijanski jezik izdvojeno je 20 mesta – pet na budžetu i 15 na samofinansiranju, dok je za španski izdvojeno 30 – 10 na budžetu i 20 na samofinansiranju. Kako Bojana kaže, u Odseku smatraju da će sva mesta biti popunjena. Naša sagovornica dodaje i da će studenti po završetku fakulteta imati dosta prilika za zaposlenje, jer se sve više traži znanje španskog i italijanskog.

"Naša zemlja se nekako sve više otvara ka Španiji i Latinskoj Americi, italijanske firme su već uveliko ovde. Njima su neophodni, pre svega, dobri stručnjaci, dobri prevodioci. Imamo manjak sudskih tumača, na primer, što je takođe vrlo zanimljivo. Sa ovim profilom može jako lepo da se radi i u odnosima s javnošću, marketingu, pa i u medijima. Tu su nam potom ambasade, konzulati... Imamo jako mnogo vannastavnih aktivnosti koje otvaraju studentima mnogo prilika", priča Bojana.

Prijave za prijemni ispit su 1. i 2. septembra. Za polaganje postoje tri mogućnosti. Jedna je polaganje testa iz srpskog jezika, koji neće uključivati književnost, a druga polaganje španskog ili italijanskog na nivou A1.2. Prijemni ispiti polagaće se 5. i 6. septembra.

S. Rudakijević

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Podizanje cena školarina je (ne)popularan potez

Talas rasta cena školarina zavladao je među univerzitetima u Srbiji, a nije zaobišao ni Novi Sad. Odluku o poskupljenju školarina…

.

Upoznaj fakultete Univeziteta u Beogradu

Univerzitet u Beogradu će tokom marta predstavljati svoje fakultete zainteresovanim mladima u maloj sali Studentskog kulturnog centra na adresi Kralja…

.

Neformalno obrazovanje postaje standard

Koliko puta ste do sada čuli mantru o tome kako je važno da tokom života steknete što više poslovnih veština?…

.

Iskoristi priliku za lično usavršavanje

Udruženje studenata tehnike Evrope BEST za studente Univerziteta u Novom Sadu organizuje projekat "Dani BESTa" u periodu od 8. do…

.

Seksualno obrazovanje pokreće teme pristanka, prevencije i zaštite

Znate li koje su to prirodne, a koje mehaničke metode kontracepcije ili šta znače plodni i neplodni dani menstrualnog ciklusa?…

.

Nastavi studije u Francuskoj

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji raspisali su konkurs za dodelu stipendija za 2023/2024. godinu za studente iz Srbije…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo