...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Društvo / Obrazovanje

Ima li perspektive za prosvetare?

08.03.2016.

Po podacima sajta Infoplate.rs, prosečna plata profesora u Srbiji iznosi oko 44 hiljade dinara, dok je u zemljama regiona prosečna plata mnogo veća. Prema istom izvoru, mesečna zarada profesora u Bosni i Herecegovini je oko 100 hiljada bruto zarade, dok u Hrvatskoj iznosi duplo više, približno 220 hiljada. Prosvetni radnici štrajkuju više od decenije, a ni ova godina nije izuzetak. Cilj aktuelnog štrajka upozorenja je da se popravi položaj zaposlenih u prosveti, koji je izuzetno nizak.

.

foto: kyforward.com

Profesori u Srbiji više od decenije štrajkuju zbog malih plata i lošeg odnosa države ka prosvetnim radnicima. Da je stanje u prosveti loše, potvrdio je i predsednik prosvetnog sindikat "Nezavisnost" Tomislav Živanović koji kaže kako stanje u prosveti nazaduje godinama.

"To je, u stvari, višedecenijski odnos države prema prosvetnim radnicima. Svi oni koji studiraju treba da se zapitaju hoće li biti uopšte posla za njih, jer natalitet opada. Takođe, da se zapitaju koliko su oni bitni u ovom društvu koje je ogrezlo u sistemu nepostojanja kvaliteta," rekao je Živanović i dodao da Srbija ni dan danas nema usvojen nacionalni okvir kvalifikacija.

Na pitanje da li smatra da će štrajk ikada uroditi plodom, naš sagovornik kaže kako je potrebno mnogo godina da bi se obrazovni sistem u Srbiji promenio na bolje.

"Ako bi bio optimističan rekao bih najmanje 10 godina, da sam pesimista rekao bih duze od dve decenije." zaključio je Živanović.

Budućnost studenata koji će jednog dana postati profesori, neizvesna je. Kako tvrdi studentkinja sa odseka za Srpski jezik i lingvistiku Milica Rabrenović, buduća plata je ne brine, već da li će uopšte naći posao u prosveti.

"Više me brine da li ću uopšte imati posla, mislim da bih bila zadovoljna sa tim novcem koji oni dobijaju. Mislim da treba biti zahvalan sto uopste imaš posao," kaže Milica.

Prema njenim rečima, problem prosvetnih radnika u Srbiji veći je od samog pitanja plata i potrebno je sistemsko rešavanje obrazovnog sistema.

"Sada kad vidim kakvo je stanje, mislim da nema mesta za više prosvetnih radnika, čak bih i to promenila, da država vidi koja su radna mesta nepokrivena i onda da usmeri đake da završavaju škole za koje ima mesta na tržištu rada," izjavila je buduća profesorica srpskog jezika.

Milica omladini ipak ne bi preporučila svoju profesiju. Kako kaže zanimanje profesora u Srbiji je izgubilo perspektivu, a ni alternativna zaposlenja diplomiranog lingviste nažalost ne pružaju spas.

Po poslednjim statistikama Nacionalne službe za zapošljavanje čak 15 hiljada nastavnika profesora i vaspitača čeka na zaposlenje. Ipak, godišnje se na Novosadskom univerzitetu upiše oko hiljadu studenata koji će nakon završetka studija postati diplomirani profesori.

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Savremena dilema: Kancelarija ili frilens?

Na 1.000 stanovnika u Srbiji svaki treći je frilenser, pokazalo je istraživanje Global Internet Freelance Marketa.

.

Treći maj: godinu dana tuge i raspadanja

Prošlo je godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Na žalost, taj događaj pratila je još…

.

Javnost pita gde su kazne za trovače životinja

Javnost još čeka toksikološki nalaz posle obdukcije psa Laze koji je otrovan pre dve nedelje na Telepu, u Novom Sadu.…

.

Jedina zaštita koju radnici imaju je u brojnosti i kolektivu

Neke od prvaih asocijacija na Prvi maj su odmor, roštiljanje, zabava, mamurluk koji će doći sutradan, priroda i provođenje vremena…

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Naredne dve do tri godine su ključne - za spas planete

Opšte je pravilo da ako od malih mogu deci nešto govorite, oni će te informacije lako usvojiti i stečeno znanje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo