...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo / Obrazovanje

Festival "On the record" razbija granične barijere

23.05.2016.

Međunarodni festival kratkih radijskih i televizijskih formi i štampanih/onlajn istraživačkih tekstova studenata novinarstva pod nazivom "On the Record" biće održan od 26. do 28. maja u Novom Sadu. Festival predstavlja jedinstvenu priliku studentima iz regiona da pokažu svoje praktično iskustvo, ali i da se upoznaju sa kolegama iz regiona.

.

Međunarodni festival "On the record" okuplja studente iz pet zemalja regiona. Tokom dva dana, koliko traje festival studenti imaju mogućnost da prezentuju radove ali i da se upoznaju sa kolegama iz celog regiona. Na ovogodišnji festival pristiglo je 27 televizijskih, 12 radijskih priloga i devet istraživačkih tekstova. Prilozi su stigli sa šest Univerziteta i to iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Profesorica televizijskog novinarstva iz Zagreba Tena Perišić kaže kako je ovo jedinstvena prilika da razbijemo granične barijere i zajedničnim snagama doprinesemo razvitku boljeg i profesionalnijeg novinarstva.

"Taj festival bi trebao da preraste u nešto više pa u tom smislu treba i objavljivati te priloge. Mi u Zagrebu imamo emisiju "Student" i kad god imam priliku pokupimo te priloge i objavimo ih tamo. Imamo čak i emisiju na HRT-u i tamo objavljujemo", izjavila je naša sagovornica.

foto jpg

Kako navodi profesorica, studenti iz Zagreba su veoma zainteresovani za učešće pa su čak uspeli da organizuju kombi do Novog Sada kako bi ih što više moglo prisustvovati ovom festivalu. Osim što se nadaju osvajanju prve nagrade, studenti na fesitvalu očekuju i odličnu zabavu.

"Mislim da su studenti iz Zagreba od početka učestvovali i to je jako dobro, ali ne samo zbog razmene sadržaja već zbog druženja. Mnogi od mojih studenata nisu nikada bili u Srbiji a kamoli u Novom Sadu", rekla je Tena i dodala tako da je razmena i kontakt najbitniji faktor ovog festivala.

U okviru ankete koju je sproveo O radio studenti su objasnili da je ovakav festival neophodan njihovom fakultetu, s obzirom da nemaju mogućnost osnivanja studentske radio ili televizijske stanice.

"Zato što je posle dve godine učenja teorije, praksa došla na red. Festival je jako dobra šansa da se upraksamo za kasnije. Kada dođe do razmene iskustva možemo da vidimo kako to drugi rade, pa da primenimo to znanje u našem radu", izjavila je studentkinja novinarstva Milana Kvrgić.

Pobednica trećeg On the record festivala Teodora Vasiljević kaže da se profesionalna saradnja sa studentima iz regiona nakon festivala ne nastavlja, ali se prijateljstva sklopljena tokom festivala čuvaju.

"To su stvarno divni i pametni ljudi i jako je bitno da se povežemo sa studentima iz Zagreba, Skoplja. Stvarno je jako bitno upoznati tako mlade i sposobne ljude jer nikada ne znamo kada će nas život spojiti pa možda i pokrenemo nešto zajedno", izjavila je Teodora.

Na pitanje šta je najvrednije što studenti ponesu sa festivala On the record, nekadašnja pobednica navodi da je to ipak mogućnost profilisanja ali i upoznavanja kvalitetnih ljudi.

"Izdvojila bih momenat ličnog prepoznavanja jer mi volimo medije. Naravno bitan je i taj socijalni deo poznanstva i svi kontakti koje smo uspostavili tada sigurno će nam značiti jednog dana", objasnila je naša sagovornica.

Ove godine o nagradama će odlučivati tročlani žiri koji čini urednik bosanskohercegovačkog portala Žurnal.info Selvedin Avdić, novinarka Radio-televizije Vojvodine Vanja Đurić, i urednica Omladinskog radija Klara Kranjc. Festival organizuje novosadski odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta s ciljem promovisanja kvalitetnog praktičnog rada sa studentima novinarstva, razmene iskustava i interkulturnog dijaloga u regionu.

L.K.

 

Možda te još zanima:

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

OnePlus najavljuje AI muzički festival u Indiji

Kompanija OnePlus najavila je da će proslavu svog desetog rođendana obeležiti multi-žanrovskim muzičkim festivalom OnePlus AI Music Festival, koji će tokom decembra…

.

Festival svetske muzike stiže u Fabriku

Festival svetske muzike (world music) Pocket Globe održaže se od 9. do 11. novembra u SKC Fabrici. Drugo izdanje festivala…

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. novembra

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, za svakog po nešto.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo