...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Digitalna svest nedovoljno razvijena kod mladih

18.07.2019.

Digitalna kompetencija prepoznata je kao jedna od osam osnovnih kompetencija neophodnih za celoživotno učenje i pomoću nje se stiču i razvijaju i ostale veštine. 

.

Uz povećanu važnost tehnologije u društvu, digitalna pismenost je postala najvažniji alat za informisanost, komunikaciju i napredovanje. Edit centar kroz rad u Infopolisu svake godine organizuje različite radionice i obuke namenjene mladima, koje se tiču informacione i digitalne pismenosti. Poslednja takva obuka održana je prošle nedelje u saradnji sa OPENS-om. Jedna od predavača na ovoj obuci, Milana Katašić objasnila nam je razliku između onoga što mladi doživljavaju kao digitalnu svest i toga šta ona u stvari predstavlja.

"Kada pitamo mlade šta za njih znače digitalna svest i digitalna pismenost, oni uglavnom govore o tome da znaju da nađu informaciju na netu, da koriste Google, da koriste društvene mreže za informisanje. Međutim, digitalna pismenost je mnogo više od toga. Možemo reći da digitalno kompetentna osoba ima puno informaciono-tehnoloških veština, sposobnost kritičkog vrednovanja informacija i društvenu svest, to jest, može da koristi tehnologije za sigurno pronalaženje i objavljivanje digitalnih izvora", rekla nam je Milana. 

Digitalna inteligencija obuhvata socijalne, emocionalne i kognitivne veštine koje su nam potrebne za suočavanje sa izazovima interneta i podeljene su na nekoliko oblasti koje uz opis imaju reč digitalno: identitet, upotreba, sigurnost, emotivna inteligencija i komunikacija. Upravo na poslednjoj obuci, kako nam je rekla Milana Katašić, mladi su radili test digitalne kompetencije i rezultati su bili poražavajući. 

"Rezultati kažu da je većina ispod evropskog proseka za mlade. Ovaj test meri osnovne digitalne veštine u svim aspektima života i posla i one su grupisane u pet kategorija. To su procesuiranje informacija, komunikacija na internetu, kreiranje sadržaja, sigurnosti i rešavanje problema", kaže naša sagovornica. 

digital2 jpg

Po mišljenju naših sugrađana, mladi su svesni digitalnog prostora, ali je njegova iskrošćenost mala.

"S obzirom na to da se mladi rađaju u digitalnog eri, da se rađaju praktično sa telefonima u rukama, imam utisak, iako su svesni toga, da ga ne koriste na pravi način", rekla nam je jedna studentkinja.

"Digitalna svest će biti još veća jer imam utisak da nije razvijena dovoljno, iako živimo u eri tehnologije", glasio je jedan od odgovora. 

Mladi su opisali društvene mreže kao izvor informacija, a taj prostor može biti razvijen i za neku vrstu posla. Kristina Mićić je devojka koja ima 44.000 pratilaca na Instagramu i koristi ga za promovisanje svog rada.

"Ja svoj digitalni prostor, ili jednostavno, svoje društvene mreže, koristim isključivo za posao. To je mesto na kojem šerujem svoju estetiku i kreativnost i jako mi je drago, jer mogu reći da sam tamo pronašla divne ljude sa kojima sam razvila prijateljstvo", kaže Kristina.

Svest i život u digitalnog eri je za mlade svakodnevnica. Ono što im nedostaje je više edukacije na ovu temu, kako bi prostor u kojem se stalno nalaze, iskoristili na najbolji mogući način. 

S.P.

Možda te još zanima:

.

TikTok: Mislili smo da tu zavisnost nikada nećemo imati

Od višesatnih filmova, preko YouTube videa od pola sata, do nekoliko sekundi TikToka – sadržaj na internetu postaje sve kraći.…

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Tirana: Evropska prestonica mladih koja postaje brend

Albanija je dugo važila za jednu od najizolovanijih zemalja Evrope zbog komunističkog režima na čijem čelu je dugo bio Enver…

.

Muške pilule za kontracepciju pred vratima, a još ni kondom nismo savladali

Kontracepcija iz nekog razloga nije najprijatnija tema. Kako za starije, tako i za nove generacije. Nedavno se pojavila vest da…

.

Svako uzimanje lekova na svoju ruku je zloupotreba

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koje je nedavno objavio dnevni list Danas, tokom prošle godine građani Srbije popili…

.

Mladi o Đinđiću - bio je mislilac, vizionar i filantrop

Pre 20 godina, na današnji dan ubijen je Zoran Đinđić, prvi demokratski izabrani premijer Srbije. O njegovim idejama su pisane…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo