...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

AIESEC: Šansa za usavršavanje start-upa

08.09.2015.

Prema istraživanju koje je na nivou cele Srbije uradio AIESEC, oko 80 odsto studenata je izrazilo želju da pokrene svoj posao. Oni koji su zainteresovani da se samostalno bave preduzetništvom imaće priliku da uz pomoć ove organizacije steknu iskustvo i praksu na stvarnim primerima, pa da ih posle primene na svoje buduće ideje.

.

Potredsednica AIESEC za marketing i odnose sa javnošću Irena rekla je za O radio da je analiza koja je pokazala da tako visok procenat studenata želi da se oprpoba u preduzetništvu rađena na nivou cele Srbija. "Koristimo se ovim podacima, jer su rađeni među studentima, a većina njih je zaista aktivna, a analizu je sproveo tim AIESEC organizacije", rekla nam je Irena.

Upravo zbog ovoga, prvi put u Novom Sadu AIESEC je raspisao poziv za program Global Entrepreneurs, odnosno Globalno perduzetništvo, koji predstavlja program stručnih praksi. On donosi mogućnost da u nekim od inostranih start-up preduzeća studenti isprobaju svoje veštine marketinga, IT-ja, poslovne administracije i prodaje.

"Mi šaljemo studente, odnosno mlade ljude sa prve, druge i treće godine fakulteta, u inostranstvo da rade u nekoj start-up kompaniji. Ovo je stručna praksa u okviru predmeta marketing, volonterska je, ali donosi iskustvo direkt sa terena, pa tako studenti mogu da vide kako to izgleda raditi u start-upu i kako u praksi teče preduzetnički život", rekla je Irena.

AIESEC u Srbiji trenutno ima partnerske odnose sa nekoliko zemalja i to sa Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom i Brazilom, u kojima se nalaze firme spremne da prihvate studente. "Imamo stalan kontakt sa tim firmama, a prijave se mogu obaviti na sajtu AIESEC-a, nakon čega će kandidati dobiti e-mail sa svim potrebnim podacima o daljem procesu", dodala je Irena.

Kako je objasnila, ona još uvek nema iskustvo sa ovim programom i planira da ide na praksu od decembra ove godine, a za dobra iskustva saznala je iz Beograda, gde su ovakvu praksu već radili. "Iz njihovog iskustva saznala sam da je ovaj program odličan i verujem da će sve biti super", podelila je sa nama Irena.

Među publikom na predstavljanju programa, koji je pod nazivom "Ustani i (po)kreni" održan u Hub&Coworking centru u Novom Sadu, sreli smo veliki broj mladih, što je i potvrdilo navode iz AIESEC-ove analize. Jedan od prisutnih rekao nam je da studira Grafički dizajn na FTN i da za ljude iz ovog sektora nije dovoljno samo da znaju svoj posao, već moraju da budu i dobri preduzetnici. "Biti sam svoj šef u ovoj struci je najbolja varijanta, jer mnogi dizajneri rade freelance i puno sarađuju sa strancima", rekao nam je momak sa FTN.

Među studentima je bila i Marija koja je rekla da je više zainteresovana da se priključi nekom malom biznisu. "Podržavam ovu ideju o praksi i planiram da se prijavim kada mi se smanji trenutni obim obaveza i posla", rekla je ona.

Praksu organizuje AIESEC, koja je trenutno najveća studentska organizacija koja studentima pruža mogućnost za lični i profesionalni razvoj, a uslovi za prijavu i cene nalaze se na njihovom sajtu.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Akcelerator za digitalno obrazovanje

Evropska platforma za digitalno obrazovanje (European Digital Education Hub) i ove godine sprovodi program Akcelerator za digitalno obrazovanje (Digital Education Accelerator). Program ima…

.

Projekti mobilnosti u opštem obrazovanju

Kao podršku predstavnicima i zaposlenima obrazovnih ustanova opšteg obrazovanja, zainteresovanim za učešće u Erazmus+ projektima mobilnosti, Fondacija Tempus organizuje vebinar…

.

Mladi danas više senzibilisani za prepoznavanje seksualnog uznemiravanja

Istraživanja, kao i iskustvo organizacija koje rade sa mladima, pokazuju da su mladi danas više senzibilisani da prepoznaju različite oblike…

.

Mladi vide obrazovanje kao najveći problem u Srbiji

Više od 60 odsto mladih smatra da je obrazovni sistem najveći problem u našoj zemlji, pokazuju podaci poslednjeg Alternativnog izveštaja o…

.

Digitalno obrazovanje nov smer na Pedagoškom fakultetu u Somboru

Somborski pedagoški fakultet, kao deo Univerziteta u Novom Sadu, osnovao je novi odsek “Digitalno obrazovanje”. U prvom upisnom roku ove…

.

Otvoren Naučni klub u Novom Sadu: Novi impuls popularizaciji nauke

Novosadski Naučni klub je deo mreže koju Centar za promociju nauke razvija širom Srbije. Glavni cilj kluba, je da kroz…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo