...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

O rasizmu se ne govori dovoljno

01.06.2020.

Gotovo svakodnevno čujemo za neki napad koji se dogodio na osnovu rasne pripadnosti, bilo gde u svetu. Sada, doduše, mnogo više nego ranije, zahvaljujući internetu, vest o rasističkim napadima stigne do svakog kutka sveta. 

.

Iako ne postoji sveobuhvatno istraživanje o tome koliko je rasizam prisutan u Srbiji, podaci Zaštitnika građana ukazuju na to da se najveća socijalna distanca ispoljava prema građanima romske nacionalnosti.

Pitali smo naše mlade sugrađane o tome koliko je rasizam deo svakodnevice u Srbiji:

"Mislim da rasizam u Srbiji mlade interesuje isključivo na nivou trenda na društvenim mrežama, te da nemaju realnu želju da toj temi pristupe na kritički način. Primećujem i da više reaguju na rasizam u Americi i da formiraju stavove o dešavanjima na drugom kraju sveta, dok zapostavljaju rasizam koji im se dešava ispred očiju".

"Rasizam kod nas je neznatno zastupljen, zato što nema mnogo rasa. Ali, ako govorimo o nacionalizmu, u smislu osuda na osnovu toga da li si Srbin, Hrvat, Slovak, Mađar, tu je već neka druga priča. Mislim da su priče o Romima napumpane i da toga više toliko nema. Ako u rasizam ubrajamo i osude prema migrantima, to je u suštini strah za sopstvenu zemlju i nepoverenje u njene institucije".

"Rasizam i ksenofobija su jako rasprostranjeni, ali to nije problem samo kod mladih. Oni uvek imaju strah od nepoznatog, ali se i kod roditelja to sve više širi. Ja sam mlad i uvek reagujem kada neko od mojih najbližih prijatelja bilo kako osuđuje različitosti, ali ne možemo da utičemo na sve. To najbolje pokazuje stranica ‘Stop naseljavanju migranata’. Prema istraživanjima, više od pet odsto korisnika interneta u Srbiji je na toj stranici".

rasizam jpg

"Čini mi se da mladi u Srbiji nisu rasistički nastrojeni, bar ja u svom okruženju nisam imao nekoga ko druge omalovažava zbog boje kože. Čak bih rekao da kod nas, ako i postoji, to je pozitivan rasizam, jer ljude koji dolaze sa strane a pripadaju drugoj rasi, dočekujemo i trudimo se da budemo gostoprimljivi prema njima".

"Kao što su pokazala istraživanja, rasizam u Srbiji postoji u blagom obliku. Razlog otme je i kulturološki i istorijski. Malo je crnaca kod nas, u mom gradu koji je mali postoje dvojica, oni su maltene poznate ličnosti i svi ih u gradu vole. Mislim da je insistiranje na političkoj korektnosti kod nas banalno, jer se na njoj insistira tamo gde se najviše kršena ljudska prava".


 Emsiiju "O tome se priča" možete da poslušate u plejeru.

Sociološkinja Angelina Popović smatra da se sa mladima o rasizmu komunicira na humorističan način i da se on tako relativizuje.

"Koriste se You tube video klipovi, u kojima ismevamo devojku koja radi u Temerinu zbog toga što joj ne dolaze mušterije, jer je poreklom Kineskinja i neke slične situacije. Sam nedostatak razgovora, kako u porodici tako i u školstvu, doprinosi tome da se rasizam relativizuje i da smatramo da postoji samo negde drugde u svetu, ali ne i kod nas", rekla nam je Angelina.

Ona kaže kako mi volimo da se pohvalimo kako smo otvoreni prema drugim nacijama i narodnostima.

"Vrlo je izražen rasizam prema ljudima romske nacionalnosti, kao što su i česti incidenti u migrantskim kampovima. Mediji ne propuštaju da podsete stanovništvo Srbije kako su nam baš oni doneli neke probleme", kaže ona.

Angelina govori o tome da je rizik od zaraznih bolesti je odigrao veliku ulogu u evoluciji društva.

"Čak i plemenska društva su se bojala različitih i drugih. Ksenofobija nas vraća u kameno doba, u kome smo mislili da, ako neko ne izgleda kao mi, može da nas zarazi. Sama činjenica da je ideja o toj drugosti jako dugo uz nas i da je lako uključiti taj pra-mozak koji se boji svakog ko je drugačiji, govori o tome koliko moramo da se edukujemo o tome da nismo zapravo toliko drugačiji i da nas nečija boja kože neće nužno učiniti bolesnim. Kako godi izgledali ljudi mogu da se zaraze virusom ,jer smo, na kraju krajeva, svi veoma slični", kaže naša sagovornica.

protest crnaca amerika jpg

Naši mladi sagovornici su podeljenog mišljenja o tome u kojoj meri kod nas rasizam postoji.

"Iskreno se nikada u mom okruženju nisam susrela sa tim da neko osuđuje nekog prema rasi. Mislim da kod nas možda i nije toliko zastupljeno, ali ako pričamo o svetu mislim da jeste. S obzirom na to da sam bila u Americi, mislim da rasizam nije zastupljen kao u prošlost,i ali ga i dalje itekako ima".

"Jedino što sam u svom društvu primetila jeste vezano za Rome. Zaista nema potrebe za tim. Živimo u 21. veku kad bi već svi trebalo da znamo da to što je neko druge vere ili rase ne određuje tu osobu i da smo svi mi u stvari isti. Možda nije dovoljno podignuta svest o tome i kućno vaspitanje ne dozvoljava da neka osoba prebaci to u svojoj glavi i da shvati da nema potrebe ljude deliti na taj način".

"Rasizam je definitivno prisutan kroz reprodukciju određenih medija koji se plasiraju na društvenih mrežama, gde može da bude komentara koji se ponavljaju. To su veoma slični komentari gde jedni drugima tapšu po ramenu, to je proizvod nekog fabrikovanog straha. U našem slučaju tu se radi o osuđivanju i stereotipizaciji Roma, a u poslednje vreme se u medijima koriste negativne slike o ljudima koji su izbegli iz ratom zahvaćenih područja. Tu možda vidimo neki novi oblik rasizma, koji će se teško iskoreniti". 

Sociološkinja Angelina Popović kaže da smo kroz popularnu kulturu obavešteni o tome šta je rasizam u Americi i zbog toga ga lako osuđujemo jer je to pojam koji nam je poznat.

"Vidimo ovih dana snimke policijske brutalnosti, te je sasvim razumljivo protiv čega smo i sasvim je lako osuditi to iz naših fotelja. Ali zato nismo upoznati sa diskriminacijom koju Romi i migrant doživljavaju, odnosno, ona se kroz naše medije provlači prilično populistički, tako da ostanu klikovi na tekstovima dnevnih novina u kojima se još više rasplamsava mržnja prema njima. Nikako se ne dele priče koje možemo da razumemo i nije ni čudo što rasizam kod nas itekako postoji i raste. Mislim da će da nastavi da raste ukoliko se ozbiljno ne promeni način na koji se saopštava realnost našim ljudima", kaže naša sagovornica.

Ukoliko primetite rasističke komentare ili delovanje prijavite ih.

Jelena Mijatović 

Možda te još zanima:

.

Twitter algoritam preferira mršavija, mlađa lica svetle puti

Uh, uh, neprijatne vesti za Twitter… Algoritam za kropovanje slika na Twitteru radije prikazuje lica koja su mršavija, mlađa i…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

.

Borba protiv rasizma traje svakog dana

Međunarodni dan borbe protiv rasizma obeležava se u čitavom svetu 21. marta, to je dan koji su ustanovile Ujedinjene nacije…

.

Petrušić: Rasizam i dalje problem

Iako je poslednjih godina učinjeno mnogo u suzbijanju diskriminacije u društvenim odnosima, moramo biti svesni činjenice da je rasizam u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo