...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo

Nedostaje nam održiv model funkcionisanja

19.02.2020.

Od čega zavise očekivanja? Kako ih kreiramo i zašto se dešava da se neka očekivanja ne ispune ili se delimično ispune? O svemu ovome razgovarali smo sa mladima, predstavnicima organizacija za mlade, ali i sa jednim od trenutno najvažnijih aktera kada govorimo o mladima - OPENS-om, odnosno, sa koordinatorom OPENS-a Vukašinom Grozdanovićem.

OPENS zvanično postoji od 2016. godine, a jedan od glavnih ciljeva je bio "proces kandidature grada Novog Sada za omladinsku prestonicu Evrope", što se i ostvarilo. U 2019.godini Novi Sad je nosio ovu titulu, ali posla ima i u tekućoj godini, iako smo titulu predali.

.

Foto: Pixabay.com

Neki mladi su odlično upoznati sa radom OPENS-a, neki ne, neki su imali drugačija očekivanja, nekima su se sva očekivanja ispunila, a nekima ipak nisu, U anketi koju smo prošle godine radili sa mladima, bili su podeljenog mišljenja oko uticaja OPENS-a: ima onih koji smatraju da je on unapredio slobodno vreme mladih i omladinski aktivizam na prvom mestu, zatim omladinske politike i prostore za mlade, ali ima i onih koji misle da nije unapređeno ništa.

anketaopens png

Foto: Oradio

Vukašin Grozdanović za Oradio kaže razgovori o očekivanjima u vezi sa OPENS-om zahtevaju detaljnije i dublju istraživanje.

"Za to je potrebna neka podrobnija analiza, da vidimo kakva su bila očekivanja mladih na početku i kakva su njihova viđenja onoga što se desilo u prethodnom periodu. Treba da imamo u vidu da je još jedna godina ispred nas dok se ceo proces ne zaokruži. Mi smo kroz sve naše programe i preko organizacija koje sprovode aktivnosti bili direktno u kontaktu sa mladima i sa njihovim potrebama. Upravo iz tih potreba su se rodile ideje za programe koji će ostati nakon OPENS-a", kaže Vukašin.

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko stvari koje su u planu i koje mladi mogu da očekuju. Jedna od njih je i ideja o fondu za lični razvoj mladih.

"Jedan od problema sa kojim su nam se javljali mladi jeste da, kada postoji neka obuka ili trening, oni žele da odu, ali nemaju dovoljno sredstava i dobijaju negativne odgovore kome god da se obrate, te se rodila ideja o ovom fondu. To će biti neki fond u gradu gde će mladi moći da se jave", ističe Vukašin.

On dodaje da će postojati i neka pravila, u smislu da, ako se dobiju neka sredstva od tog fonda, mora se na neki način to vratiti gradu, na primer kroz nekoliko obuka odrađenih u Novom Sadu.

Više o ovoj temi poslušajte u našoj emsiji U kakvoj zemlji želim da živim.


Osnivačica organizacije Inspirin Change Nina Petrov (25) raskorak u očekivanjima i onoga što se dešava u realnosti vidi kao posledicu neinformisanosti i loše komunikacije.

"Mladi ne razumeju koncept rada nekih institucija i organizacija, a i mi smo takvog mentaliteta da se lako ponadamo da će svima biti bolje, jer to slušamo svakog dana. U tom smislu, neretko se dešava da očekujemo da će nam projekti i programi doneti novo zlatno doba. Fali i komunikacije od strane organizacija - da objasne šta rade. A nedostaje i kritičko mišljenje kod mladih, da provere informacije i da se raspitaju", kaže Nina.

Buduća omladinska radnica Vesna Radanović kaže da razočaranje mladih dolazi iz nepoverenja prema vladinom i nevladinom sektoru.

"Moj utisak je da su mladi generalno razočarani i vladinim i nevladinim sektorom. Razlog je to što je sve puno politike. Mladi nemaju očekivanja ni od koga. Traže način da odu. Društvo je kao kuvana žaba koja ne shvata da se polako kuva i da su mladi anestezirani. Ne postoji poverenje ni prema jednom sektoru", smatra Vesna

Vukašin Grozdanović ističe da je osim fonda za lični razvoj i drugih programskih aktivnosti i unapređenja važno pitanje i postojanje prostora za mlade, na čemu će se tek raditi.

"Nekoliko je otvorino, mnoge te prostore smo i mi pomogli i pomažemo njihov rad. U Omladinskom centru, koji će biti otvoren ove godine, neće sedeti OPENS ili organizacije, već će programi imati priliku da konkurišu, pa da onda ti programi koji duže traju dobiju prostor. I one aktivnosti koje kratkoročno traju će takođe moći da dobiju prostor i vreme", ističe Vukašin.

vukasingrozdanovic jpg

Foto: karike.ba

Upravo od ovog centra mladi očekuju mnogo.

"Omladinski centar bi trebalo da sadrži kako infrastrukturu tako i dobro izbalansirani, organizovani i kvalitetni plan i obučene mlade ljude koji bi mogli da rade sa omladinom na određeni način, kako bi mladi mogli da pronađu sebe u ovom društvu."

"Prostor gde mogu da provode svoje slobodno vreme, a to ne znači da su to samo aktivnosti koje im se pružaju u omladinskom centru, nego, što bi se reklo, da mogu da dođu i da kvalitetno bleje. Centar treba da odgovori na potrebe mladih u Novom Sadu. Treba da se bavi informisanjem mladih, obrazovanjem mladih, bezbednošću mladih."

Kako Vukašin kaže, postoje različite mogućnosti kada se priča o napretku OPENS-a. 

"Naravno da nismo mogli da odgovorimo na svaki izazov i svaku temu, ali smo bili otvoreni da sa svakim razgovaramo i vidimo kako da unapredimo ono što treba da se unapredi. Mislim da nama sada nedostaje održiv model funkcionisanja, da, kada postoje izazovi i problemi, mladi mogu da komuniciraju direktno sa donosiocem odluka i da pokreću teme", kaže Vukašin.

On napominje da postoje stvari u kojima OPENS nije mogao direktno da deluje, ali da je bio tu da podrži.

"Mi nismo mogli da budemo aktivni u temi obezbeđivanja stanova za mlade, nije OPENS mogao da ide i gradi stanove za mlade, ali smo otvorili prostor u kojem su mladi preko svojih saveza i udruženja rekli šta im je problem", ističe on.

Kao što su i naši sagovornici rekli, razloga zbog kojih se nekada razilazimo u očekivanjima i rezultatima koje postižemo u stvarnosti ima mnogo. Programi, aktivnosti i planovi koje OPENS ima još uvek traju, a u ovoj godini kulminiraće otvaranjem Omladinskog centra od koga se očekuje mnogo, baš zato jer je velika stvar i jer je mladima važan.

J.Božić

Možda te još zanima:

.

Međunarodni dan studenata u OPENS-u

Povodom Međunarodnog dana studenata u OPENS-u će 17. novembra biti održana konferencija koja ima za cilj da istakne i slavi…

.

Opens state of Exit zona u znaku ekologije, aktivizma i takmičarskog programa

I ove godine Opens state of Exit zona nudi brojne štandove na kojima se predstavljaju nevladine organizacije sa različitim sadržajem.…

.

Važno je da se čuje glas mladih umetnika

Često se govori o tome kako bi trebalo dati mogućnost mladima da se predstave, prikažu i pokažu svoja dela, razmišljanja,…

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo