...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo

Nedeljni vodič od 30. maja do 5. juna

29.05.2022.

Početak juna donosi nam promocije knjiga, izložbe, diskusije i mnogo zanimljivih koncerata.

.

Ponedeljak, 30. maj 

Izložba slika Lane Katić, "Zaplet", otvara se u Fabrici. Lana Katić rođena je 1999. godine u Novom Sadu. Srednju školu za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu, na smeru grafički dizajn, završila je 2018. godine. Iste godine upisuje Akademiju umetnosti na Novosadskom univerzitetu, smer grafički dizajn na Departmanu primenjenih umetnosti. Trenutno je na završnoj godini osnovnih studija. Izložba jeotvorena do 6. juna, svakog dana od 9 do 15 časova.

Promocija romana "Između redova", Hajnalke Molnar, očekuje vas u CK13. Knjiga se bavi temama kao što su suživot sa narcisoidnom ličnošću i psihološki problemi koji odatle proističu. U recenziji romana dr sc. Elvira Mlivić Petrović kaže: "Na početku, narcisi su vrlo neodoljivi, daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svetlu, a izjave ljubavi i pažnje naknadno će zameniti destruktivno ponašanje, ljubomora, omalovažavanje i kontrola. Umanjivanje tuđe vrednosti, vređanje i naglašavanje svake pogreške najčešći je pristup kojim se služe narcisi da žrtvi pokažu da je bezvredna bez njega." Hajnalka Molnar je rođena 1957. godine u Zrenjaninu. Živi u Novom Sadu. Pasionirana je čitateljka i ovaj roman predstavlja njen omaž ljubavi prema knjizi. Početak je u 18 časova.

Promocija antologije novosadske ženske poezije "Nevidljiva zebra" očekuje vas u Bulevar booksu. Novosadska ženska poezija nastala u poslednjim decenijama 20. veka i prvim decenijama 21. veka donosi različite poetske glasove koji stvaraju svojevrsni pačvork različitih poetika koje na neki čudan i nepredvidljiv način povezuju ono što je na prvi pogled nepovezivo: neoavangardni eksperiment i liriku, društveni aktivizam i metaforu, jezičku poeziju i metafiziku. Na promociji govore: Siniša Tucić, priređivač antologije i pesnikinje. Početak je u 19 časova.

Utorak, 31. maj 

Celovečernji koncert Novosadskog bras kvinteta očekuje vas u Eđšegu. Početak je u 20 časova. 

Biografija čuvenog pozorišnog reditelja i prof. Nikite Milivojevića "Ja ovde silazim" biće predstavljena u Zenit Booksu. O ovoj nadahnutoj, živopisnoj, zavodljivoj, značajnoj i mudroj knjizi, pored reditelja i autorke knjige, teatrološkinje Olivere Milošević, govoriće i prof. dr Živko Popović sa Akademije umetnosti Novi Sad i Milovan Filipović, direktor drame Srpskog narodnog pozorišta. U ovoj knjizi, koja je bogato ilustrovana fotografijama i isečcima iz novina, nalaze se najznačajniji intervjui o životu i karijeri koje je autorka uradila sa Nikitom Milivojevićem. Početak je u 19 časova.

Sreda, 1. jun 

Predlažemo odlazak u bioskop ili pozorište. 

Četvrtak, 2. jun 

Panel diskusija "Razvoj identiteta mladih" očekuje vas u omladinskom centru OPENS. Identitet – spoj svega što nas čini onime što jesmo: karakteristike, osobine, izgled, načina ponašanja i stil života. On počinje da se formira u detinjstvu, a najveće transformacije doživljava tokom adolescentskog perioda. Tada mladi sebi postavljaju ključna pitanja: "Ko sam ja?", "Čemu težim?" i slično. Međutim, proces razvoja identiteta nije isti za sve. Pogotovo ako ste deo populacije o kojoj se gotovo i ne govori. Na panel diskusiji učestvuju: Tomislav Vlaški (doktor medicine i doktorant iz oblasti Javnog zdravlja na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu), Branka Milošević (pravnica i PR službe Policijske Uprave u Novom Sadu na poslovima Odnosi s javnošću), Velimir Milošev (politikolog i programski koordinator u IRIDI, organizaciji mladih koja se bavi temom rodne ravnopravnosti), Aleksa Savić (omladinski radnik, izvršni direktor udruženja za mlade Grupa "IZAĐI"). Početak je u 17 časova.

Promocija romana "Molto Espressivo", Nike Jasne Đukić, očekuje vas u Svilari. Nika Jasna Đukić rođena je u Novom Sadu, gde živi i stvara. Do sada je objavila tri zbirke poezije: "Kap u ogledalu", "Hologramski dodiri, Gnoza putenosti" i "Kosmičko tkanje, zaveštanje Iskri neugasloj". U pripremi je i njena četvrta zbirka poezije "Svetlost Bezmenja". Osim pisanjem, bavi se i slikarstvom. Imala je tri samostalne izložbe: "Katarza plavom bojena", "Spiritus movens" i "Sleepstream". Na promociji učestvuju: prof. emeritus dr Sava Damjanov, recenzent, Radovan Vlahović, književnik i izdavač, Nataša Bundalo Mikić, moderatorka i Nika Jasna Đukić, autorka. Početak je u 19 časova.

Četvrti po redu susreti gitare akademija i fakulteta muzike u regionu održavaju se u Muzeju Vojvodine. Tom prilikom nastupće studenti sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta umetnosti u Nišu, Muzičke akademije Franc List u Budimpešti, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci i Akademije umetnosti u Novom Sadu. U okviru susreta gitara realizovaće se i master kursevi u periodu od 19 i 20.30 časova. Ulaz na sve koncerte je besplatan. 

Petak, 3. jun 

###, Živa i Sv. Pseta sviraju u CK13. ### notorni po fanatizmu u samostalnoj proizvodnji vizuala, spotova i mercha, ovog puta su taj pristup primenili i na snimanje albuma "Nasilno". Za razliku od prošlih izdanja, koja su snimana na eksperimentalnim lokacijama poput železare Sisak, bioskopa Zvezda u Beogradu i Tvornici elektroničkih žarulja u Zagrebu, album "Nasilno" je sniman u studiju što je omogućilo da se u potpunosti zabeleži zid buke njihovog zvuka koji je dobro poznat svim svedocima njihovih koncerata. Lucija Ivšić aka ŽIVA je hrvatska multimedijska umetnica s trenutnom adresom u Melburnu. Široj publici je poznata i kao osnivačica i frontwoman benda Punčke. Inspirisana svojim slavonskim nasleđem, Lucijin novi solo projekt spaja moderni zvuk i elektronsku muziku sa zvukovima njenog rodnog kraja Vinkovaca i kulture unutar koje je odrasla. Sv. Pseta kao trojac nastaje kroz duži vremenski period, ali svoj konačni oblik poprimaju 2019. godine. Iza sebe imaju album "Koliko samo tajni" izdat 2018. godine. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Nirvana tribute bend nastupa u Domu kulture. Nirvana Real Tribute Band su vrlo energičan sastav, koji na svojim nastupima publici približava pojam grunge i punk-rock muzike u pravom smislu te reči. Izvode pesme sa svih albuma benda Nirvana, kao i sa njihovog čuvenog "Unplugged" koncerta. Uverljiva maska, pokreti i sama vizualna sličnost sa bendom Nirvana ostavljaju bez teksta, a energija i agresivnost nastupa teraju na nalet adrenalina kod publike kroz čitav nastup. Upad je 400 dinara, a početak u 22 časa.

GIFT svira u Bulevar booksu. Akcenat će biti na nedavno izdatom albumu "U senci grada", a izvodiće i pesme sa prvog albuma "Dreamoscope" koji je bio prepoznatljiv po hitovima "Mona", "Divan San", "Preteruješ", "Eksperimental", itd. Čućete i njihov sada već legendarni hit, evrovizijski singl "Haos" i ljubavnu dark wave numeru "Mon Amour". Karte su u pretprodaji 500 dinara, a na dan koncerta iznosiće 700. Početak je u 21 čas.

Bostonski hardcore punk bend Slapshot nastupa u Fabrici. Ova svirka je zagrevanje za To Be Punk Festival koji se ove godine održava u novembru. Kao predgrupe, nastupiće Statico i First Flame. Statico, novi beogradski bend sastavljen je od veterana domaće scene koji su svirali u bendovima koje ste mogli da gledate u proteklih 20 godina (Unison, Jaibo!, 36 Daggers…). Novosadski hard core bend First Flame uskoro bi trebalo da objave drugi studijski album, a neke od novih pesama po prvi put će odsvirati na ovom koncertu. Early bird ulaznice koštaju 999 dinara, a regularna cena ulaznica u pretprodaji biće 1200. Na dan koncerta cena će iznositi 1500 dinara. Početak je u 21 čas.

Kaliopi nastupa na festivalu "Vila" u Vrdniku. Kaliopi je najveća makedonska pop-rock zvezda i jedan od najvećih i najoriginalnijih vokala na Balkanu. U njenoj dugoj i plodnoj karijeri nadopunjenoj sa njenom specifičnom bojom vokala, moćnoj interpretaciji i kao autor velikog broja hitova za sebe i druge pevače, Kaliopi je postavila visoke standarde i utisnula trajni pečat u muzici, postajući miljenica svog naroda i balkanska muzička diva. Ulaz je slobodan, a početak je u 21.30.

Kristijan Molnar vrti u Tunnelu. Molnar je tvorac Christallization Radio Showa, koji je pokrenuo sa idejom promovisanja elektronske muzike u Srbiji. Na sceni je od 2006. godine, a iza njega su brojni zapaženi nastupi. Delio je pult sa svetskim facama, kao što su Black Coffee, Jeff Mills, David August i Red Axes. Upad pre ponoći je 500 dinara, a nakon toga iznosiće 700. Početak je u 23 časa.

Green Love je ponovo na Novosadskom sajmu. Za miks pult staju Fatima Hajji, Miloš Vujović i Sesha koji vas vode na magično muzičko putovanje. Promo cena je 790 dinara, a početak je u 22 časa.

Subota, 4. jun 

Tarja Turunen nastupa na festivalu "Vila" u Vrdniku. Sopran, kompozitor i tekstopisac, dostigla je međunarodnu slavu kao suosnivač i devet godina je bila glas i imidž finskog simfonijskog metal benda Nightwish, skupljajući sa njima zlatne i platinaste diskografske nagrade u nekoliko zemalja. Jedinstvena kombinacija metal muzike sa Tarjinim sopranskim vokalom iznedrila je novi žanr, koji je brzo postigao kritičku i komercijalnu popularnost i inspirisao mnoge druge metal bendove i izvođače. Ali da peva samo tuđe kreacije nije bila njena sudbina, a njen talenat je mogao u potpunosti da procveta samo izvan tog okvira. Tarja je morala da hoda sama. Početak je u 23 časa, a ulaz je slobodan.

Massimo Savić održaće koncert u Domu kulture. Postoje mađioničari, a postoje i oni muzički mađioničari koji omađijaju vaše srce. Massimo je odavno omađijao svoju publiku, a njegovi koncerti su uvek posebni i intimni. Prvih 50 ulaznica su u prodaji po promo ceni od 2500 dinara. Nakon toga cena ulaznice će biti 2800, a na dan koncerta 3000 dinara. Početak je u 22 časa.

Plavi ptičić nastupa u Bulevar booksu. Novosadska old school atrakcija/supergrupa, u narodu poznatija kao Plavi ptičić, ima iza sebe preko 200 klupskih i festivalskih nastupa, od kojih su najznačajniji EXIT 2017. i Nišvil 2021. Na repertoaru ovog renomiranog kaver sastava, nalaze se najveći hitovi iz rok enciklopedije šezdesetih, onako kako ih danas vide bivši i sadašnji članovi naših kultnih grupa La Strade, Lune, Obojenog programa, Boya, Love Huntersa, Atheist Rapa, Partibrejkersa, Velikog Prezira i Minstrela. Karte su u pretprodaji 400 dinara, a na dan svirke iznosiće 500. Početak je u 21.30.

Infest, Nemesis i War Engine sviraju u Fabrici. Razlog udruživanja snaga je zasnovan na želji za promocijom metal muzike i promovisanjem underground kulture širom Srbije. Celokupna turneja, u okviru koje se organizuje i ovaj koncert, podržana je od strane Grom Records izdavačke kuće. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Amira Medunjanin i Vojvođanski simfonijski orkestar nastupaju na festivalu "Vila" u Vrdniku. Amira Medunjanin, već preko dve decenije, na poseban način peva sevdalinke, otkrivajući njihovo nepresušno melodijsko blago i priče koje čuvaju drevnu tradiciju, a u kojima se, zahvaljujući njenim ubedljivim interpretacijama, svi pronalazimo. Ulaz je slobodan, a početak je u 19 časova.

Edo Maajka nastupa na Novosadskom sajmu. Edo Maajka dolazi povodom jubilarnog dvadesetog rođendana svog debi albuma "Slušaj mater" koji je pomerio granice balkanskog repa i zadao nove standarde. Prva ploča postala je temelj svega što je posle radio, ali i ono što su radili mnogi reperi koji su odrasli slušajući njegove hitove sa prvog albuma kao što su "Prikaze", "Mahir i Alma" i "Saletova osveta". Upad je 790 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 5. jun 

Kolja i Grobovlasnici sviraju u Fabrici. Nikola Kolja Pejaković, poznat kao glumac i režiser, ali pre svega po scenarističkom radu na filmovima "Lepa sela lepo gore", "Rat uživo", "Ledina" i hit seriji "Vratiće se rode", uporedo je na muzičkoj sceni stekao status kultnog autora već sa prvim albumom “Mama, nemoj plakati” (2002), snimljenim pod firmom Kolja i Smak Belog dugmeta. Early bird ulaznice koštaju 1200 dinara, a regularna cena ulaznica u pretprodaji biće 1500. Na dan koncerta cena će iznositi 1800 dinara. Početak je u 21 čas.

Soul Shakedown žurka vas očekuje u KC Labu. Vrteće Rebel Disco, Rudegirl i Pasha, kao i Mizizi. Upad je 150 dinara, a početak u 17 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo