...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo

(Ne) bojimo se nuklearnog rata

25.10.2022.

Letos, na zvaničnom Jutjub profilu Njujorškog štaba za upravljanje kriznim situacijama, osvanuo je video u kojem je objašnjeno šta je potrebno raditi ukoliko dođe do nuklearnog napada. Na ostalim društvenim mrežama, od nedavno, video je postao viralan i izazvao je lavinu komentara i širenje panike. Zanimalo nas je da li među mladima u Novom Sadu vlada strah od nuklearnog rata.

.

Od februara, kada je počeo rat između Rusije i Ukranije, u medijima se sve češće pojavljuju tekstovi koji najavljuju Treći svetski rat, koji će, kako navode, biti nuklearni. Cela situacija pogoršala se pretnjama predsednika Rusije Vladimira Putina kako će koristiti nuklearno oružje, ukoliko to bude bilo potrebno. Student sociologije Luka Stamenković kaže da oseća blagi strah kada pomisli na nuklearni rat.

"Ja mislim da straha od nekog potencijalnog nuklearnog rata ima generalno u društvu. Ne mislim da treba da dominira, već da bude samo tema o kojoj treba razmišljati. I raditi na tome da se smanje šanse da dođe do toga. Što ne mislim da iko radi, jer se ne traži kompromis, već se samo doliva ulje na vatru", kaže Luka.

nuklearna bomba png

Svakodnevno u medijima čujemo i čitamo o podizanju tenzija. Medicinska sestra Sanja Nešović opisala je kako se ona oseća kada čuje da može doći do nuklearnog rata.

"U suštini se ne bojim nuklearnog rata, zato što nemamo tu čega da se bojimo. Nuklearka, bum i odosmo. Više sam ljuta zbog toga što se sve ovo dešava, jer smatram da je u pozadini samo pohlepa i novac. S kojim ne znam šta će raditi ako pokrenu nuklearni rat, jer njih i njihove dece neće biti. Stvar je jednostavna", tvrdi Sanja.

Dok sa jedne strane posmatramo sukobe u Evropi, u Aziji raste napetost. Kina izvodi vojne vežbe u blizini Tajvana, Južna Koreja započinje vojne vežbe kao odgovor na raketna lansiranja Severne Koreje. Ova i druga dešavanja poslužila su kao odlična podloga za tabloidne medije koji su na naslovnim stranama objavljivali kako nam se bliži sudnji dan. Prodavac i student Damjan Babić smatra da do toga neće doći.

"Nemam neki naročit strah. Ja sam od toga već digao ruke. Ne bojim se zato što smatram da oni to ne smeju da urade i da se plaše jer su i njihovi životi ugroženi. I da od toga neće biti ništa", kaže Damjan.

maska png

Tabloidni naslovi poput "Šanse za nuklearni rat nikad veće", "Svet nikad bliži nuklearoj apokalipsi", "Kad krene nuklearni rat, a udariće i Vašington i Moskva, ceo svet je u opasnosti", teraju mnoge da se udalje od medija kako bi zaštitili svoje mentalno zdravlje. Pre biraju da ne znaju ništa o tome, nego da žive u strahu, kaže komercijalistkinja Marija Lukić.

"Ne pratim uopšte vesti. Shvatila sam da je to mnogo bolje za moju psihu, tako da nemam nikakve emocije povodom toga. Ali, znam da je sve više i više mojih prijatelja u strahu od nuklearnog rata", ističe ona.

 strah i panika png

U knjizi "Psihološki efekti pretnje od nuklearnog rata"  iz 1986. godine, autor Stiven Kirali otkrio je da se ovoj pretnji odrasli prilagođavaju izbegavanjem. Poriču kako bi se izborili sa strahom i često postaju anksiozni, demoralisani i depresivni. Programer Miloš Ilijević oseća se više ravnodušnim prema ovoj temi.

"Izaziva da, malu anksioznost. Razmišljam o tome ponekad, ali ne stvarno mnogo. Jednostavno je tako da ne mogu ništa da uradim povodom toga. I ako se desi, desilo se i to je to", smatra Miloš.

Osećanja mladih o ovoj temi su podeljena, variraju od flegmatičnih do uplašenih. Politikolozi objašnjavaju da su šanse jako male da do nuklearnog rata dođe. Psiholozi kažu da je pojava straha i anksioznosti normalna stvar u ovakvim situacijama, ali naglašavaju da, ukoliko se osećate ovako, razgovarate sa svojim psihologom. 

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Za i protiv: teme koje su vas interesovale u 2022.

Godina iza nas bila je veoma burna. Negde u januaru, na samom početku, pisac Oto Oltvanji napisao je na Tviteru:…

.

"Golmanov strah od penala" otvara novu sezonu Drame SNP-a

Premijera predstave "Golmanov strah od penala" Petera Handkea, u režiji Ane Đorđević, označiće početak 161. sezone u Drami Srpskog narodnog…

.

Da li osećate BES?

Novosadski bend BES relativno nedavno je nastao, ali ga čine muzičari koji su prošli kroz mnoge bendove u kojima su…

.

Kako ostati pribran u doba pandemije

Ovih dana događa se jedinstvena pojava u našim životima, prouzrokovana korona virusom koji je zahvatio ceo svet i doveo do…

.

Siromaštvo i gubitak posla najveći strahovi mladih

Mladi u Srbiji najviše se plaše gubitka posla, siromaštva i korupcije. To su samo neki od strahova koje mladi uzrasta…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo