...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Gruvanje

Društvo

Novinari Oradija nagrađeni za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

17.10.2022.

Novinari Oradija Jelena Božić i Petar Klaić dobitnici su tri nagrade koje dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa OPENS-om i Festivalom mentalnog zdravlja.

.

Jelena Božić dobitnica je nagrade za najbolji podkast. Prilog na temu "Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija" emitovan je u radijskoj emisiji "U kakvoj zemlji želim da živim" na Omladinskom radiju, a žiri navodi da se rad posebno izdvojio po tome što je novinarka temu mentalnog zdravlja približila slušaocima na način koji ne uključuje patologizaciju, već normalizaciju.

"Novinarka je odabrala relevantne i raznovrsne sagovornike, a ceo tok razgovora/podkasta vođen je vrlo profesionalno i sa jasnim ciljem – normalizovati mladima neprijatne emocije i neprijatna iskustva", poručio je žiri.

Naša koleginica Jelena, kao i kolega Petar Klaić takođe su dobitnici posebne nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju mladih. Ovu nagradu je dodelio žiri sastavljen od mladih osoba koji su u svom radu ili životnom iskustvu bili usmereni ka zaštiti i promociji mentalnog zdravlja.

Jelena Božić je nagrađena za pomenuti rad "Mentalno zdravlje ne isključuje prisustvo neprijatnih emocija", dok je Petar nagradu dobio za rad “Siguran prostor za besplatnu psihološku pomoć”.

Radio televizija Vojvodine, čiji je Oradio deo, ima još jednog laureata i to u kategoriji TV prilog. Nagradu je dobila Jovana Kožlović za prilog Mentalno zdravlje sportista – “Medalje kao okovi ”.

Obrazloženje žirija je da autorka analizira temu o kojoj se retko priča, a još ređe izveštava:

"Temi je pristupila na odgovoran i savestan način, konsultujući stručnjake, trenere, ali i sportistkinju koja deli svoje iskustvo i ohrabruje druge da potraže pomoć". Navode da je autorka uspela da ovoj temi pristupi racionalno i bez stigmatizacije, te da rezultat bude osnažujuć.

U kategoriji štampani/online mediji žiri je odlučio da dodeli nagradu autorkama: Jasni Grizer za tekst "Veza između posleporođajne psihoze i bipolarnog poremećaja: Iskustva Ane i Jasne", objavljenom na Portalu o invalidnosti, kao i Dunji Janković za tekst "Kada se šetamo, ja gledam u nebo" objavljenom u magazinu LICEULICE.

Nagradu za kontinuirani rad na temu mentalnog zdravlja dobila je Anđela Andrijević za rad “Podsve(s)t: Ep7: Prevencija suicida”.

Ekipa Oradija

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Književni konkurs Andra Gavrilović

Resavska biblioteka u Svilajncu raspisala je književni konkurs "Andra Gavrilović 2023" za književno stvaralaštvo na srpskom jeziku u dve oblasti: pripovetka…

.

Petar Klaić dobitnik nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

Novinar i voditelj Oradija Petar Klaić dobitnik je ovogodišnje nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju, u kategoriji radio prilog/podkast, po…

.

Poziv za predlaganje kandidata za nagradu "Slavuj Hadžić"

Radio-televizija Vojvodine uputila je javni doziv za predlaganje kandidata za ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Slavuj Hadžić" za celokupno autorsko delo kandidata…

.

"Velika očekivanja" ispunila očekivanja

Pevačica Olivera Popović, poznata pod pseudonimom Oli Pop, nakon kraće pauze vratila se na scenu novim singlom “Velika očekivanja” koji je,…

.

Vredi pročitati: "Arzamas"

Kristina Šarić, izvršna producentkinja Bloomberg Adria, preporučuje da pročitate knjigu Ivane Dimić "Arzamas", za koju je autorka dobila Ninovu nagradu…

.

U svetu gde svi ćute aforizam je taj koji može puno da kaže

Raznim nedaćama koje su nas snašle i to kroz dugi niz godina, suprotstavljamo se na različite načine. Sagledavanje prilika kroz…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost
  • 13:00 Šta se kuva?

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo