...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Muzičari ozbiljno ugroženi pandemijom

15.07.2020.

Pandemija, vanredno stanje i karantin ostavili su velike posledice na društvo. Najpre zdravstveno, a onda i finansijski. Mnogi su bili ugroženi, a neki od njih se još uvek bore sa neizvesnom budućnošću. Umetnici su bili prvi na meti, a muzičari su bili baš blizu centra te mete. Otkazani nastupi su se i te kako odrazili na njihov posao.

.

Frontmen grupe G.R.I.M.M. Dejan Tomić (22) kaže da je svim muzičarima teško. Prema njegovom rečima, njihov bend je ovu godinu krenuo punom parom, ali su planovi u međuvremenu znatno promenjeni.

"Korona nas je jako unazadila, pogotovo kada pričamo o napretku benda i lajv nastupima. Otkazali smo više od deset svirki. Čak i kada se ovo malo smirilo, pokušali smo da nastavimo, gledajući da ne ugrozimo zdravlje naše publike i nas samih, ali opet nismo bili u mogućnosti. Najviše nas plaši to što ne znamo kada će ovo prestati i kada ćemo početi da radimo", ističe on.

Dejan dodaje i da rade na novim stvarima i da se nada da će nakon ove situacije izaći sa novim albumom koji će moći da promovišu.

distanca png

Ana Vrbaški je članica umetničke grupe Alice in Wonderband. Oni se bave pozorištem i muzikom, a poslednji nastup, pre pandemije, imali su u februaru, nakon čega su uglavnom bili prisutni onlajn, što na nacionalnom, što na internacionalnom nivou.

"Bili smo stalno aktivni i stalno smo izmišljali šta bi to novo mogli da radimo i na koji način bi mogli da budemo prisutni onlajn. Iskreno, to nas je malo izmorilo. Mislim da se sada osećaju posledice, jer mi nismo stali. Što se tiče ekenomskog efekta, njega ima vrlo malo. A pomoć države još uvek nismo dobili, kao ni ostali umetnici koji su članovi UDUS-a u Novom Sadu", kaže Ana.

Ona dodaje i da su imali sreću da budu članovi udruženja građana Otvoreni krug Novi Sad koji je deo Nezavisne kulturne scene Srbije od kojih su dobijali pomoć i što su deo projekta dečijeg programa Radio televizije Vojvodine.

Tekstopisac, vokal i mandolinista Aleksandar Filipović kaže da se kao muzičar tokom cele situacije nije snašao, pa se okrenuo drugim stvarima.

"Nije bilo prilike da se svira, nije bilo odakle da se zaradi. Krenuo sam ka drugom pravcu - pivarstvu. Otvorio sam svoju pivaru. Da se ne bi nervirao i da bi mi bilo super, bavim se tim svojim hobijim", kaže on i dodaje da je siguran da će svima, kada sve ovo prođe, nedostajati muzike i umetnosti.

Dok neki odustaju od muzike, drugi čekaju ili se snalaze u onlajn okruženju, koje zna da bude veoma surovo kada je u pitanju zarada. Sada samo treba izdržati da sve ovo prođe i da se vrati mogućnost bezbednog izlaska na scenu. Do tada - muzičari i svi drugi umetnici se snalaze kako znaju i umeju. 

J. Božić

Foto: Pexels.com

Možda te još zanima:

.

Zbog Kovid propusnica i noćnog života mladi sve više u redovima za vakcinaciju

Pandemija koronavirusa traje gotovo dve godine. Sluša se i govori o ovoj temi svakodnevno i isto tako se mere za…

.

Mladi su najbolji organizatori događaja za mlade

U okviru TAKT festivala mladi su ove godine mogli da učestvuju i na radionicama koje su držali stručnjaci iz Mađarske,…

.

Kezz: Kvalitet vremenom ispliva

Tamaru Ristić Kezz dosad ste sigurno upamtili po glasu i energiji. Pre nekoliko godina započela je svoj muzički put, oduševljavajući publiku…

.

Novi igrač donosi nove odnose na tržištu muzike

Muzički striming servis Spotifaj (Spotify) od nedavno je dostupan u svim zemljama Balkana i bivše Jugoslavije. "Sada korisnici mogu da…

.

OneBeat Balkans poziva muzičare da se prijave

Organizacija OneBeat Balkans poziva mlade muzičarke i muzičare da učestvuju u zajedničkom stvaranju nove muzike i multidisciplinarnih dela u programu…

.

Kako se pripremiti za razgovor za posao

Vebinar "Kako se pripremiti za razgovor za posao/praksu" biće održan u sredu, 21. februara, a namenjen je učenicima srednjih škola.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo