...
TRENUTNO12:00 - 13:00U kakvoj zemlji želim da živim

Društvo

Mreža podrške za mlade

08.12.2020.

OPENS je u saradnji sa nekoliko organizicija pokrenuo kampanju "Sazvežđe podrške" kako bi dao svoj doprinos smanjenju negativnih osećanja, osnažio mlade i pružio pomoć u negovanju njihovog mentalnog zdravlja. Organizacije koje su deo sazvežđa su Sos ženski centar, IZ KRUGA – VOJVODINA-Novosadski humanitarni centar, Podružnica za Južnobački okrug Društva psihologa Srbije i Institut za javno zdravlje Vojvodine, Grupa "IZAĐI", Centar za pružanje emotivne podrske osobama u krizi i prevencija suicida "Srce", Omladina Jazas Novi Sad, Udruženje građana Patrija, EDIT centar i Udruženje Crvena linija.

.

Neki od problema kojima će se ova mreža baviti su balansiranje školskih i porodičnih obaveza u izmenjenom svakodnevnom funkcionisanju mladih, suočavanje sa osećanjima gubitka bilo koje vrste, pružanje podrške u situaciji izolacije i povezivanje različitih organizacija koja se bave temom mentalnog zdravlja radi unapređenja u izmenjenim okolnostima.

Ove organizacije stajaće na raspolaganju svima onima koji smatraju da im je pomoć i podrška neophodna.

"Važno je da u čitavom ovom izazovnom periodu, razgraničimo stvari i pojave na koje nažalost ne možemo da utičemo, ali je potrebno da zadržimo dozu optimizma i nade", poručuju iz OPENS-a. 

Takođe, posebna pažnja se posvećuje adolescentima. Kako oni kažu, situacija izazvana koronavirusom, kada su ljudi pozvani da se izoluju, da budu oprezni čuvajući svoje i zdravlje drugih, izaziva u mnogima negativna osećanja, pa tako i kod adolescenata.

Period adolescencije je sam po sebi izazovan i prate ga neretko pomešane i neretko burne emocije, zbunjenost i potreba da upoznamo sebe, izgradimo svoj identitet i pronađemo svoje mesto u društvu. Sve ove procese dodatno otežavaju sprovedene mere usled širenja pandemije, te su neki oblici podrške koji su inače dostupni adolescentima, poput škole, prijatelja i vannastavnih aktivnosti u značajnoj meri ograničeni, ističe OPENS. 

Možda te još zanima:

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

YouthSpeak Forum 29. aprila u Novom Sadu

Konferencija YouthSpeak Forum biće održana 29. aprila u OpeNS Kulturnoj stanici Liman, najavili su organizatori. Reč je o globalnoj konferenciji…

.

Klik kampanjom protiv senzacionalizma o suicidu

Pandemija koronavirusa i posledice koje već sada ostavlja donose nam neizvesnost u svakom polju. Ide li se u školu ili…

.

Ideja Omladinskog centra je povezivanje

Nedavno, na Međunarodni dan mladih, otvoreni su Omladinski centar OPENS i kulturna stanica Liman. Prostor se nalazi u kreativnom distriktu,…

.

Imaš između 15 i 30 godina? Čestitamo, danas je tvoj dan!

Ukoliko ste rođeni između 1991. i 2006. godine, ubrajate se u kategoriju mladih i deo ste grupe od 17 odsto…

.

Hive - alternativa za Twitter

Od trenutka kada je Ilon Mask preuzeo Twitter, mnogi korisnici ove mreže počeli su da se sele na druge slične…

  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 13:00 Pop up
  • 14:00 Dnevna soba

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo