...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Letnja naučna škola u Petnici

09.09.2015.

U Istraživačkoj stanici Petnica počela je tradicionalna Letnja naučna škola, jedini petnički program namenjen osnovcima, tokom kojeg će na zanimljiv način biti približeno više nauka - od astronomije, fizike, matematike, elektronike i računarstva, preko biologije, hemije i geologije, do arheologije, istorije, psihologije, lingvistike i antropologije.

Osamdeset učenika osmih razreda iz više od 55 škola u Srbiji ali i iz Makedonije, BiH, Crne Gore i Slovenije, tokom dve nedelje rada imaće priliku da se upoznaju sa 15 različitih naučnih disciplina.

.

Sledi nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama za fiziku, elektroniku, biologiju, hemiju, geologiju i arheologiju.

U poslednjem segmentu rada škole, učesnici biraju na koje će od paralelnih predavanja da idu, i da tako program prilagode svojim interesovanjima, rekao je rukovodilac programa u Petnici Nikola Božić.

Osmaci će, između ostalog, slušati predavanja o gladijatorima, planetama oko drugih zvezda, zanimljivim insektima, nastanku planete Zemlje i kontinenata, ekologiji, o DNK čoveka, istraživanjima starih tvrđava, o tome kako radi berza, o nerešenim problemima u matematici, školstvu u staroj Vizantiji i drugo.

U radu sa najmlađim "petničarima" tokom škole pomagaće srednjoškolci, polaznici redovnih programa, kao i studenti, rekao je Božić u saopštenju.

izvor: RTV

 

Možda te još zanima:

.

Letnji kamp u Petnici

Kao i prethodnih pet godina, Connecting realizuje Kad porastem biću… obrazovni program namenjen učenicima srednjih škola širom Srbije i regiona u istraživačkoj stanici Petnica.

.

Petnica objavila svoje onlajn resurse

Istraživačka stanica Petnica objavila je svoje onlajn resurse za proučavanje pojedinih naučnih oblasti, kako bi celokupnoj javnosti dala na raspolaganje…

.

Prijavi se za letnju školu mašinskog učenja u Petnici

Microsoft razvojni centar u Srbiji i Istraživačka stanica Petnica pozivaju studente da se prijave za učešće u internacionalnoj letnjoj školi…

.

Majkrosoftova škola u Petnici

Istraživačka stanica Petnica i Razvojni centar Majkrosofta u Srbiji organizuju letnju školu mašinskog učenja za talentovane studente osnovnih, master i…

.

FabBelgrade 2016: Saznajte sve o bioštampi

Stručnjaci predviđaju da će pored IT-a svet zadesiti novi talas profesija budućnosti. Biotehnologija i bio fablabovi skinuće sa trona IT…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo