...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Društvo

Kako pronaći odgovarajući stan?

24.08.2016.

Iako je najavljeni porez na podstanare trebalo da podigne cene kirija stanova, to se još uvek nije desilo, kažu nam u agencijama. Stanodavci se još uvek raspituju i razmišljaju šta će da rade, što ostavlja dovoljno vremena da nađete stan po starim cenama!

.

Pri traženju stana treba da budete strpljivi, jer ćete naići na sjajne oglase i ne toliko sjajnu realnost. Dešava se da ljudi izdaju garaže ili samo sobe, a da piše da je u pitanju ceo stan ili imaju neke sulude uslove.

"Žena je pokušala da izda dvosoban stan, ali nije napomenula da sa nama treba da živi i njena ćerka koja je 'odličan student sa desetkama, ima radne navike, vredna je, tiha i mirna'. Tako da i ako tražite stan preko agencije, bilo bi dobro da se upoznate sa gazdom, jer agencija često ne prenese sve gazdine uslove", kaže student Dragoljub M. Tasić za O radio.

Za traženje stana treba da izdvojite jedan ili dva dana, kada ćete samo tome da se posvetite. U Novom Sadu oglase možete da nađete u novinama Oglasnik koje izlaze sredom i subotom, a dobri stanovi vrlo brzo budu izdati. Takođe, fotografije na sajtovima ponekad su veoma ulepšana stvarnost, pa će vam za pronalaženje odgovarajućeg stana ipak trebati vremena. Međutim, i kada nađete stan koji vam se sviđa, stanodavac Jovica predlaže da potpišete ugovor kojim će biti precizirane vaše i obaveze stanodavca.

"Čuo sam da su neki stanodavci izbacivali stanare nakon tri-četiri dana ili tražili neke stvari koje nisu na mestu, pa bi bilo dobro da potpišete ugovor kako se takve stvari ne bi dešavale. Takođe, bilo bi dobro da se unapred dogovorite o privatnosti. Ja poštujem svog stanara, najavim mu se jedan dan unapred kada treba da dođem, ne upadam mu unutra. Bio sam i ja podstanar dok sam studirao u Novom Sadu, pa gledam da te pozitivne osobine koje su meni značile, da i ja budem takav", kaže Jovica za Oradio.

oglasi jpg

Cene variraju od lokacije, kvadrature i kvaliteta, a vlasnici stanova mogu da traže nepušače, devojke ili momke, kao i da imaju neke posebne zahteve.

"Kada tražiš preko agencije, onda moraš da platiš troškove u iznosu od oko 40 ili 50 odsto kirije, a vlasniku treba da daš i kaparu u visini kirije, tako da je bolje da se traži privatno – mislim da je najbolje ići po preporuci. Agencije su jako skupe, ali s druge strane mogu dosta da pomognu. Bolje tako nego da tražite preko oglasa, ta opcija je ok jedino ako baš imate sreće", kaže Bojana Kastratović koja se često selila.

Kada već nađete stan, treba da se prema tom prostoru ophodite kao da je vaš i da se trudite da ne uništite nameštaj. Neki stanodavci kažu da su najnepouzdaniji stanari brucoši i mlađi studenti, jer ostaju samo 10 meseci u stanu i nimalo ne paze na nameštaj. 

Iz agencija nam kažu da stanodavci još uvek nisu povećali kirije, ali kako je O radio i ranije pisao mnogi podstanari očekuju da će se upravo to desiti.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Gašenje radnih mesta u tehnološkim kompanijama

Kompanija TikTok ukida 60 radnih mesta u sektoru za oglašavanje i prodaju. U TikToku nisu naveli razlog otpuštanja desetina zaposlenih,…

.

Razvijeno ili nerazvijeno društvo, stigma o mentalnom zdravlju postoji

Postoji izreka koja kaže rođen/a je pod srećnom zvezdom. Da li ta srećna zvezda može biti određena država, neko društvo…

.

Jeftin studentski smeštaj kao sveti gral

Konkurs za dodelu studentskog smeštaja u Novom Sadu završen je za studente prve godine, a za ostale će trajati do…

.

Prvi “open majk“ na engleskom u Novom Sadu

Prvi novosadski “open majk ” na engleskom jeziku održan je u KC Labu, prošle nedelje. Osim domaćih komičara koji se…

.

Važno je da se čuje glas mladih umetnika

Često se govori o tome kako bi trebalo dati mogućnost mladima da se predstave, prikažu i pokažu svoja dela, razmišljanja,…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo