...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Društvo

Je li ovo to što želimo?

13.01.2021.

U novu godinu se ulazi sa novim planovima, sa listama koje treba da ispunimo i sa nekom unutrašnjom potrebom da "apgrejdujemo" sebe. Osim toga, tu su i želje. U ovoj godini svi bar jednu želju delimo: da se pandemija završi. I iako su svima misli usmerene na to, postoje još neke stvari koje želimo.

.

Želja je jedan od motiva da nešto uradimo. Postoji velika razlika između želje i potrebe, kako se to navodi u različitim teorijama. Ostvarenje želje nije neophodno za preživljavanje, a ispunjenje potreba jeste. Ipak, ostvarenje želja utiče na kvalitet života. A ko ne voli da mu je život kvalitetan?

Studentkinja novinarstva Ivana Čordaš pre svega želi da u ovoj godini završi fakultet i upiše master studije.

"Ne znam gde i volela bih da se za master odlučim u skorije vreme i da se zaposlim, da polako krenem put u svoju karijeru. Mislim da bi trebalo da se fokusiramo na to da mi mladi malo više učestvujemo u političkom životu, jer on zavisi od nas, mi smo budućnost. Ne treba neko drugi da nam kroji sudbinu. Mislim da treba da budemo složniji. To nam nedostaje, kao i bolja komuniakcija između mladih i između mladih i političara", kaže Ivana, a sa nama je podelila i svoja očekivanja.

"Očekujem da svako nađe svoj put u ovoj ludoj situaciji, u pandemiji koja stvarno ostavlja tragove na nama. U ovoj sitaciji sam imala nedostatak kreativnosti i motivacije i nadam se da će ovo što pre da prestane i da ćemo već za par meseci da budemo oni stari, koji se druže, izlaze, idu na žurke i na ulicama su", ističe Ivana.

wish1 png

Član upravnog odbora Krovne organizacije mladih Đorđe Plavšić takođe razmišlja o važnosti obrazovanja. Neke od njegovih želja su i da tokom ove godine "doživimo društvo koje će najzad dobiti pravo na kvalitetno obrazovanje, uz postavljanje sistema društvenih vrednosti ali i društvene svesti".

"Voleo bih da u ovoj godini svako od nas shvati da je ovo društvo malo i njegovo. Da je bitno kako se oseća i šta misli i u kakvom okruženju želi da živi. Mnogo je toga što bih voleo da se desi. Ali nisam samo ja važan i kako gledam na sve što se oko nas dešava. Važno je šta mi kao celina, kao društvo sa toliko kvaliteta i potencijala, možemo i želimo. Iz tih razloga bih bio najsrećniji da samo na sekund zastanemo i u sebi zamislimo gde smo, kako smo, je li ovo to što zaista želimo? I baš tada shvatimo da vreme nesebično prolazi, ali da, ako nam je stalo do sebe, ljudi koje volimo i onih kojima svet posle nas ostaje ne smemo dozvoliti vremenu da ide ispred nas, već da pokrenemo promene i gradimo svet kakav nam pripada, jer to niko neće uraditi umesto/za nas", tvrdi Đorđe.

Osim toga Đorđe želi i da upozna što više mladih, da sa njima razgovara o stavovima, upozna se sa njihovim načinom života i kulturama.

"Želim da se svako od nas oseća srećnim i bude prihvaćen baš takav kakav jeste. Za mene su te različitosti smisao postojanja svakoga od nas."

Glumica Isidora Vlček kaže da, za sada, živi dan po dan. Jedna od njenih želja je da se vrati svojim ciljevima, u čemu joj prepreke pravi neizvesnost svakodnevnice.

"Inače je život takav, ali bar na nešto možeš da računaš, a u ovoj situacijii ne mogu ni na šta, sem na sebe. Moram ponovo da pronađem mir. Moja glavna misija je da ga pronađem, zadržim i usmerim energiju. Imam tendenciju da pronađem neki smisao i u ovako besmislenom životu, a dok to radim, čekam da pozorišta počnu ponovo da rade. Nadam se da će se pronaći neki model funkcionisanja, te da ćemo se vraditi na scenu i početi da radimo. To je za nas honorarce od presudnog značaja. Pored toga, razmišljm u koju bi evropsku državu htela da se preselim, koja bi bila najoptimalnija za život kakav ja želim da živim", kaže Isidora i dodaje da radi i na duhovnom i telesnom razvitku.

"Konačno imam neko vreme da se tome posvetim, nema izgovora da nemam vremena za to", zaključuje Isidora.

wish2 png

Student socijalnog rada i frontmen grupe G.R.I.M.M. Dejan Tomić kaže da mu je podjednako važno da se neke stvari sistemski reše i u sferi obrazovanja i u sferi muzike.

"Nismo imali dovoljno razrađen online sistem školovanja i polaganja ispita, bilo je neregularnosti. Studentima treba pomoći oko plaćanja godine, da se smanji iznos same godine ili bar da se uvedu neke beneficije. Meni je bitno da nađem posao koji će mi odgovarati i koji ću moći da uklopim u studiranje. Bilo bi lepo kada bi se u ovoj godini rešili nepotizma, mita i korupcije, jer bi to otvorilo prostor za studente zavšnih godina, gde bi imali praksu i gde bi mogli da rade. Meni je kao part time muzičaru bitno da se budžet za kulturu poveće i da se malo više ulaže u neke grane koje u oštećene poprilično, a ne mogu same da se oporave", navodi Dejan.

Ima mnogo teorija o tome kako se želje ostvaruju: postavljati mini dnevne ciljeve, napraviti planove, povezati ih sa onim što je realno ili koristiti moć privlačenja i pozitivnog razmišljanja. Kaže se da su jedno želje, a drugo mogućnosti. U tom slučaju, neka ove godine naša zemlja bude puna mogućnosti za mlade ljude. A onda će oni lako naći put do ostvarenja svojih želja.

Celu emisiju U kakvoj zemlji želim da živim? poslušajte u plejeru:

J. Božić

Foto: Pexels.com

Možda te još zanima:

.

Međunarodni konkurs za zelene ideje

Najveća svetska hemijska kompanija BASF pokrenula je projekat BASF Innovation Hub koji okuplja startape i inovatore iz 11 zemalja Centralne…

.

Otkrivena smrtonosna tajna rimskih Vrata pakla

Pećina koju su stari Rimljani nazivali Vrata pakla i smatrali je ulazom u podzemni svet, imala je smrtonosnu tajnu, za…

.

Stambena nezavisnost mladih - nemoguća misija

Pravo mladih na adekvatno stanovanje jedno je od pitanja koje se pojavljuju u Izveštaju o ljudskim pravima mladih 2020, a…

.

Vredi pročitati: "Kontraendorfin" i "Atlas pseudomitologije"

Autor zanimljive zbirke pesama pod nazivom "Pušenje Korone", naš sugrađanin Jovan Jakšić, preporučio nam je da ove nedelje pročitamo dve…

.

Dnevnik korone u stihovima

Novosađanin Jovan Jakšić nedavno je za izdavačku kuću Kulturanova, u ovkiru edicije "Iza barikade", objavio zbirku pesama "Pušenje Korone" inspirisanu…

.

Vredi pročitati: "Istorija ludila u doba klasicizma"

Frontmen novosadskog benda Nova, nastavnik i doktor komunikologije Slobodan Vuletić preporučio nam je za ovu nedelju knjigu "Istorija ludila u…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo