Društvo / Intervju
Važno je koje vino piješ
Poslednjih decenija u našoj zemlji, a posebno na obroncima Fruške gore nastale su vinarije čiji je kvalitet proizvedenog vina došao na zavidan nivo. Sorte grožđa koje se gaje i tehnologija koja se primenjuje prilikom proizvodnje uslovile su da domaća vina ni po kojem kriterijumu ne zaostaju za vinima sa poznatih evropskih destinacija.
Ipak, koje je vino kvalitetno, kako ga i uz šta servirati, koju čašu odabrati su pitanja na koje uglavnom nemamo pravi odgovor. Osnovu iz poznavanja vina, njegovog serviranja i karakteristka na koje treba obratiti pažnju, degustacije i odluke koju vrstu preporučiti uz određeno jelo mogu pružiti stručni ljudi poput Uroša Vujića, sertifikovanog someliera i osnivača škole Wine & DuR.
Kurs koji organiuju Uroš i makreting stričnjak Ivana Vujić biće organizovan 28. avgusta u Novom Sadu.
"28. avgusta organizujemo prvu radionicu u okviru škole Wine & DuR gde ćemo proći osnove o vinima, kako pravilno odabrati vino i šta je ono što vam se dopada, a čini ga tako posebnim.
Osim toga, polaznici škole moći će da se upoznaju sa vinima naših vinara, da ih degustiraju i da postavljaju razna pitanja u vezi proizvodnje vina“ ispričala nam je Ivana na početku našeg razogovora", kaže Ivana.
Kako najlakše odrediti šta je kvalitetno vino?
Cela vinska scena je doživela napredak u poslednjoj deceniji. Kvalitet domaćih vina je značajno porastao, a srpski vinari sve češće osvajaju nagrade na svetskoj sceni vinara za njihove autoktone sorte čime se Srbija sve više pozicionira na svetskoj vinskoj mapi. Kada je reč o odabiru boce vina to naravno najviše zavisi od ukusa, ali poenta ove škole jeste da ljudi probaju što više vrsta vina i da sami nađu sortu koja će im odgovarati, a onda saznaju i neke pojedinosti o svemu tome.
Jel se ove proba pa pljune ili se proguta i uživa u vinu do kraja?
(smeh) To je naravno ko kako voli. Za ocenjivanje vina nije neophodno da se vino proguta, ako vozite ili ako ne želite da popijete alkohol. Naravno, ukoliko želite, slobodno možete da ga popijete.
Koliko se treba držati nekih pravila kada se odabira vino nakon jela?
I da i ne. Postoje neka osnovna pravila kako se povezuju hrana i vino. Ipak, svako može da napravi kombinaciju koje njemu prija, nekom možda tako odgovara, a nekom ista kombinacija baš ne odgovara. Osnovni mit je da crveno vino ide uz crveno meso, a to uopšte ne mora da bude pravilo. Naravno, nekad to može da ispadne sjajno, ali sos je uglavnom presudan i on je most imeđu vina i jela.
Koliko je važno u kojoj čaši ćemo piti određenu sortu vina?
Čaše su izuzetno važne jer vinima treba različito vreme da se ono „otvori“. Taj termin, da se vino otvori ima veza sa tim koliko mu treba vremena da ima kontakt sa kiseonikom. Za neku Bordo kupažu potrebne su velike čaše sa velikim telom, treba da ima dosta otvorenu čašu da može da uđe dosta vazduha i trba mu više vremena, dok na primer za neki Sovinjon iz inoksa može da se upotrebni dosta manja čaša, čak praviše vazduha može loše da utiče na takvo vino.
Ko bi mogao da učestvuje u ovoj radionici?
U našoj školi može da učestvuje svako ko je punoletan, a prijave se vrše putem naše instagram stvarnice. Ovo je tek prva u nizu radionica i planiramo da sličan kurs napravimo nekoliko puta tokom godine širom Vojvodine, u raznim ambijentima i na raznim mestima. Dakle, neće biti klasično predavanje u učionicama, a cilj nam je da pomognemo promociji i malih vinarija širom naše zemlje.
Jovan Vanja Marjanović
foto: Pexels i privatna kolekcija