...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Rihter: Ostvarenje ideja i snimanje u sledećoj godini

30.12.2023.

Predstavljanje novih, sopstvenih ideja nikada nije lak posao, pogotovo u našoj zemlji, gde se mladima samo deklarativno daje mogućnost da kažu šta misle, osećaju, stvaraju... Situacija nije laka ni u rokenrol svetu gde postoji niz prepreka, ali se vrednim radom i kvalitetom sve može pobediti i prebroditi. Tako je i u slučaju mladog benda Rihter koji neguje aternativni rok u njegovom najširem smislu. Bend radi u sastavu: Tea Popović koja je zadužena za glavni vokal, Sara Nikolić na bas gitari i pratećim vokalima, Aleksandar Spaić svira gitaru, a Demirel Turkmanović bubnjeve. 

.

"Baš juče smo nas četvoro komenatrisali koliko ljudi, pogotovo na kraju godine, razmišljaju o tome šta su sve mogli da urade u godini koja je na izmaku. Napravili smo mini retrospektivu i shvatili smo da je godina iza nas u suštini bila baš dobra. Pamtićemo je po dosta dobrih nastupa, kako klupskih svirki tako i festivaliskih nastupa. Tu je Bunt festival gde smo nastupali u finalu, osvojili smo Požarevačku gitarijadu, ali mislim da je najveći uspeh benda to što smo nastavili da radimo na novim pesmama i da imamo dosta novog materijala", ispričala nam je Sara na početku razgovora u emisiji Dnevna soba Oradija.

Nedavno, pre neka dva meseca, izašao vam je i prvi spot za pesmu "Za nas", koliko ga je teško bilo snimiti i objaviti?

Nije bilo lako, s obzirom na to da nam je to prvi spot, ali imali smo zaista sjajnu ekipu koja je taj spot i radila i koja se potrudila da oseti emociju koju ta pesma nosi. Sve smo realizovali na najbolji mogući način, a sada kada o tome razmišljam, mislim da je baš bilo zabavno. Sada to sve deluje lako, iako nije baš bilo tako. Generalno, rad na spotu je bio izazov jer se do sada nismo sretali sa tim.

Učestvovali ste i na nekoliko takmičenja koja se organizuju za bendove koji neguju rokenrol u najširem smislu. Kakvi su utisci i koliko su ta takmičenja za vas važna?

Ti nastupi su svakako jako dobra prilika da se mladi, neafirmisani bendovi predstave. Takmičenje u muzici je uvek škakljiva tema, jer kako objektivno oceniti koja je pesma bolja od druge. Mislim da retko ko ulazi u sve to sa nekim takmičarskim duhom i velikim ambicijama, što se tiče nagrada. Mislim da je svima najbitnije da se što bolje iskoristi prilika da se bendovi predstave, jer takvih prilika i nema baš mnogo.

Rihter2

Koliko slušaš i pratiš ostale mlade bendove iz regiona?

Trudim se da ispratim što je više moguće, kad god mi obaveze dozvoljavaju odem na koncert i ispoštujem prijateljske bendove. Imali smo sreće da upoznamo mnogo mladih bendova na nastupima, neke smo znali od ranije i deluje mi da se cela ta zajednica nekako drži i podržavamo jedni druge. Mislim da je to jako bitno za scenu u ovom trenutku.

Kada si osetila čar i moć jedinstvenog instrumenta koji povezuje ritam i harmoniju – bas gitare?

Moja inicijalna ideja je bila da sviram gitaru, međutim, imali smo problem da nađemo basistu pa sam onda ja rešila da preuzmem tu poziciju i apsolutno sam se zaljubila u taj instrument. Mislim da je to bila ljubav na prvi pogled, što bi se reklo (smeh).

 

Dosta žena, kako u svetskom tako i u domaćem rokenrolu, svira baš bas gitaru. Koja je to povezanst u pitanju?

Nisam previše o tome razmišljala, ali tačno je, ima dosta žena koje sviraju bas, mada ima ih dosta i na ostalim intrumentima. Žene svakako donose jedan određeni senzibilitet kroz instrument, ali mislim i da one na poseban način pristupaju muzici, generalno. Ne bih da generalizujem stvari, ali to mi je neki utisak.

S obzirom na to da nam se bliži kraj godine, koji su planovi benda Rithter za narednu godinu?

Za početak nam je plan da odemo u studio i to je nešto što je trebalo da uradimo ranije, ali smo to usled većeg broja nastupa odložili, pa nas to prvo čeka početkom sledeće godine. Snimaćemo pesme sa kojima već uveliko nastupamo, a još uvek ih nismo snimili. Od toga krećemo i tome ćemo se posvetiti u narednim mesecima. Tu su svakako i nastupi koji nas očekuju, ali nam je ovo primarno, a uz sve to je i konstantni rad na novim idejama.

Razgovor sa Sarom možete poslušati na linku ispod:

Jovan Vanja Marjanović

foto: privatna kolekcija benda Rither

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Unapredi svoje veštine u omladinskom klubu Američkog kutka

Omladinski klub Američkog kutka poziva mlade između 16 i 21 godinu da postanu njegovi članovi i da unaprede engleski jezik…

.

Supovanje je super!

Leto je vreme kada verovatno imamo najviše slobodnog vremena, ali i volje da se oprobamo u nekim sportovima, rekreaciji za…

.

Otvorene prijave za ParkUP! 2024

Naučno-tehnološki park Beograd otvorio je prijave za studentski startap kamp – ParkUP! 2024, na koji po prvi put mogu da…

.

Obrazovanje u problemu: niko neće u nastavnike

Školama u Srbiji nedostaje značajan broj nastavnika iz ključnih predmeta, poput fizike, matematike i informatike. Postoji zabrinutost zbog smanjenog interesovanja…

.

Poziv za osnovni trening iz izgradnje mira

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd pozvao je zainteresovane da se prijave za Osnovni trening iz izgradnje mira, koji će biti…

.

Samolečenje putem Gugla nikad nije dobro

Šta radite kada vas nešto boli, kad vas nešto žigne, nemate u trenutku vazduha ili ugledate neku novu pegicu ili…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo