...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Društvo / Intervju

Novi, tiši, Proto tip

08.03.2023.

Beogradski bend Proto tip nedavno je publici predstavio svoj novi album "S ivice sanjanja". Iako postoje još od 2018. godine, ovo je njihovo prvo studijsko izdanje. Na njemu se, pored tri singla koja je publika već čula, nalaze i četriri nove pesme.

.

Foto: Instagram / proto tip

U odnosu na glasan zvuk sa puno distorzije na koji smo navikli od Proto tipa novi materijal je dosta mirniji, što u kombinaciji sa tekstovima Nikole Čučkovića daje jedan zanimljiv paket koji svakako predstavlja jedano interesantnijih muzičkih izdanja u poslednjih godinu dana. Prema Nikolinim rečima, sam rad na albumu nije bio lak, jer je snimanje trajalo skoro tri godine.

Publika je album "S ivice sanjanja" čekala dosta dugo. Kakav je vaš osećaj sada kada je album posle skoro pet godina ugledao svetlost dana?

Nama to deluje još duže nego slušaocima i publici. Svašta se izdešavalo od trenutka kada smo prvi put počeli da snimamo album 2019. godine. Bila je i korona i svašta nešto privatno nam se dešavalo i snimanje se oteglo. Naš osećaj je kao da nam je palo pet tona sa leđa kad je to izašlo. Odmah smo dobili energiju i nadahnuće za sledeći album i već radimo nove pesme. Do nas stižu lepi komentari koji nam dosta znače.

Nekako je za sve bendove koje je iznedrila kompilacija "Hali Gali" veliki izazov bio snimanje tog prvog albuma...

Još pre "Hali Galija" mi smo svi orbitirali po gradu i sve je postojalo i pre toga. Kompilacija i festival su nas smo sjedinili i očvrstili. Samo su Vizelj i Šajzerbiterlemon uradili taj album pre kompilicije, dok smo mi i Koi Koi malo sačekali. Mislim da je u životu jednog benda taj prvi album prekretnica - ili ćeš to uraditi i nastaviti dalje ili će se nešto isprečiti.

Krajem marta nas očekuje još jedan "Hali Gali" festival u Beogradu. Koliko vam znači to što ta priča i dalje živi?

To je od suštinskog značaja za scenu i dalji razvoj i život benda. Mi smo se družili i pre kompilacije i svi smo svirali zajedno. Eto, svi smo otvarali po jedan koncert Repetitora. U Beogradu i ostatku Srbije nema infrastrukture i institucija, kao što je nekada bio SKC, koje bi stale uz naš rad. Mi smo napravili našu instituciju - a to je Hali Gali.

Novi materijal se prilično razlikuje od vaših prvih siglova poput "Nisam neko", sada je ipak sve malo "tiše" i intimnije. Šta je uticalo na to?

Lično smo sazreli. Dosta smo se promenili u odnosu na period kada smo radili prvi EP. Tada su naša sviračke i aranžerske sposobnosti bile manje izbrušene i manje smo promišljali o svemu. Pesme su bile bučne, to je bio noise rock, a sada smo se okrenuli tekstovima, koje ja pišem. Kada radimo aranžmane vodilja nam je da ti tekstovi isplivaju i da se na koncertu razume šta ja pričam u tim tekstovima. Sada prvi put pevamo i sve dosta melodičnije pa i sam glas je postao instrument.

Čini mi se da ste se u novim pesmama dosta posvetili intimi i životnim temama. Koliko je teško tako nešto deliti sa publikom?

I meni kada nekoga čitam ili slušam to deluje kao jako hrabro i teško. Kada se radi o mom izrazu jednostavno ne bih mogao drugačije. Ne znam šta bih drugo pisao i čemu bih se okrenuo nego sopstvenom životu i osećanjima koje sam nosio u protekle tri godine, a bilo ih je zaista puno. Meni je to glavna inspiracija i uporište kome se vraćam kad pišem tekstove.

Bend je tokom svog postjanja doživeo dosta promena u sastvu, kako to utiče na sam proces stvaranja?

Sve stvari koje su se dogodile u te tri godine su uzrokovala ta pretumbavanja u bendu. Puno ljudi je na kraju učestvovalo u albumu. Život diktira svoje stvari i neki ljude ne mogu da uklope bend sa tim. Kada se proimeni cela ritam sekcija, to ne može da se ne oseti. Od kako je Damjan Nedeljkov u bendu stvaralačka teza se premestila na njega i mene i sada zajedno radimo pesme.

Muzičari kod nas moraju da se bave i nekim drugim poslom kako bi preživeli. Da li to sputava scenu da pokaže svoj maksimum?

Ne bih ni voleo da mi bend bude jedini i osnovni izvor prihoda. To ti uvek nameće neke kompromise. Ovako radim sa strane nešto što mi nije tako važno kao bend, od čega živim, a bend onda može biti beskompromisan.

Priču o bendu Proto tip poslušajte u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Muzička radionica u Američkom kutku

Muzička radionica pod nazivom "Melodija vode" biće održana 24. marta u Američkom kutku. Radionice je deo projekta OneBeat Balkans koju…

.

Ništa nije strašno osim što je sve strašno

Moderno doba naviklo nas je da se sve menja kao na traci i da za mnoge bitne stvari prosto nemamo…

.

Iva Lorens: "Dom" je ključna stvar, tu je najudobnije i najslobodnije!

Pred nama je još jedno takmičenje "Pesma za Evroviziju", na kome se bira predstavnik Srbije na najvećem evropskom muzičkom takmičenju…

.

Norveška šuma: Važne su pesme

Kada je Murakami objavio knjigu "Norveška Šuma" 2007. godine sigurno nije imao na umu da će njegovo delo, opet inspirisano…

.

Nove Brazde za novu scenu

Treće izdanje underground festivala "Make Vojvodina Emo Again" u organizaciji Rebuild kolektiva, biće održano 3. februara u Crnoj Kući. Uz…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo