...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Muzika može dobar film uvek da podigne na još viši nivo

20.01.2023.

Šlagvort je bend iz Novog Sada, jedinstven po tome što svira filmsku muziku. Na njihovom repertoaru nalaze se pesme iz domaćih i stranih ostvarenja kao što su "Lion King", "James Bond", "Kosa", "Nacionalna klasa", "Balkan eskpres" i mnoge druge. Ono što je još zanimljivije je da su svi članovi sastava upravo glumci. U pitanju su članovi Pozorišta mladih Kristina Savkov i Danilo Milovanović (vokali), Darko Radojević (klavijature), Savo Kostić (gitara) i Jelena Radić (bas gitara) i Aleksa Ilić (bubnjevi, vokal). Upravo sa Aleksom razgovarali smo o radu ovog veoma interesantnog benda/projekta.

.

foto: Nada Balkana

Šta vas je privuklo filmskoj muzici? Da li postoji neki razlog, sem onog logičnog – glumci ste?

Filmska muzika je stvarno raznovrsna. Postoji i funk i bluz, rep, pop, narodna muzika... Sve se nekako vrti kroz kinematografiju. Stvarno mislimo da je to nešto za šta ne može da se kaže 'e ja to ne slušam'. Zato što smo svi odrasli uz to, a i dalje pratimo filmska ostvarenja. Muzika je uvek ono nešto što neki dobar film može da podigne na još viši nivo. Tako da nam je to uvek bilo zanimljivo. Ja lično jako volim filmsku muziku, to mi je bio jedan dodatni izazov i radost da radim.

Koje su ti omiljene pesme iz filmova?

Lično volim Diznijevu muziku. Mislim da je to jako dobro promišljeno. Uglavnom muziku koju je radio Alan Menken. To je kompozitor koji je radio dosta Diznijevih crtanih filmova. Pored toga, najviše volim period 80-ih. Taj vajb gde se provlači disko, synth pop, to mi je inspirativno za sviranje i slušanje.

aleksailic png

Koji film ima najbolji saundtrek i zbog čega?

Saundtrek, u smislu da je izabrana muzika, da nije pravljena za film? Ima ih jako mnogo. Prvo što mi pada na pamet je "Guardians of The Galaxy". Iako nisam ljubitelj filma, saundtrek je jako dobar. A što se tiče muzike koja je pravljena za film, jako volim muziku iz "Kose", "Briljantina" i "Rent". Iako su to pozorišni komadi, za sva tri postoji film, gde je muzika iskorišćena, čak i promenjena.

Pokazatelj ste da su glumci dobri muzičari, a kakvi su muzičari kao glumci?

Viđao sam poprilično uspešne karijere. Lady Gaga prva, koja se, po mom mišljenju, dosta dobro snalazi u glumačkom svetu. Frank Sinatra je bio zanimljiv gulmac, iako je dosta tih filmova pravljeno baš za njega. Tako da nije izlazio iz zone komfora, ali to što je znao da radi - radio je prilično dobro. Cher i Madonna su takođe doprinele tome. Ne zaboravimo i Jamie Foxa koji je generalno muzičar, pa se u "Django Unchained" pokazao kao zanimljiv glumac. Tako da sam ubeđen da dobar muzičar može da bude dobar glumac i obrnuto.

Film definitivno ne možemo da zamislimo bez muzike, a i muziku danas teško možemo da zamislimo bez spotova, koji se neretko rade kao kratki filmovi? Šta je ono što povezuje muziku i film?

Ljudi generalno spajaju audio i vizuelno. Jako nam je važno u mozgu da zvuk i sliku spojimo. Onda nekako osećamo kao da je to finalni produkt. Dešava se često da čujemo neku pesmu i da nam nedostaje slika. Onda će čovek prirodno sam zamisliti neku sliku u glavi, koja bi išla uz tu muziku i obrnuto. Ako vidimo sliku koja nema muziku, osetimo tišinu, da nam nešto ne prija. Mislim da je to prirodno u čoveku, da spaja i jedno i drugo.

Novi Sad je bio Evropska prestonica kulture, kako vi kao umetnici vidite proteklu godinu i da li osetite neku promenu?

Osetili smo. Drago mi je što se toliko mnogo kulturnih stvari dešavalo po gradu, mislim da je uspešno prošlo u tom smislu. Voleo bih samo da se tako i nastavi. Da se ne zaustavi sve na jednoj godini, jer mislim da Novi Sad ne zaslužuje to. Novi Sad stalno zaslužuje da bude centar kulture, što donekle i jeste bio. Ovo samo dokazuje da to može da se podigne na još viši nivo i da imamo mnogo više izložbi, filmskih projekcija, književnih večeri, koncerata, pozorišnih predstava i ostalog. Mislim da su i Novosađani željni takvih dešavanja, a da ne govorim o tome koliko su umetnici željni da prikažu ono što imaju da prikažu.

slagvort1 png

Da li planirate autorske pesme ili možda neki mjuzikl sa omiljenim filmskim pesmama?

Imali smo ideju da radimo autorske pesme, ali trenutno je to još uvek samo na ideji. Svi smo zauzeti glumačkim i drugim poslovima. Ovo je i počelo kao hobi. Ono što trenutno imamo su, kako ja to zovem, autorske prerade. Uzeli smo pesmu iz Sabirnog centra, u kome gde Anica Dobra peva pesmu "Cveta trešnja", koja je kompletno a capella. Ima samo hor, nema muzike. Napravili smo sasvim novi aranžman. Dodali smo instrumente i napravili nekako novu pesmu. To jeste i dalje "Cveta trešnja", samo što je ovo u našem aranžmanu i kompoziciji. Što se mjuzikla tiče, nismo o tome razmišljali, ali ko zna, možda.

Razgovor s Aleksom možete poslušati u novom izdanju emisije Pop up:


S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo