...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Društvo / Intervju

Muzika je pronašla svoj put

16.03.2021.

Nemi pesnik je mladi pop bend iz Novog Sada. Na sceni su skoro tri godine, a uskoro bi trebalo da se pojavi i njihov album prvenac "Slobodna volja". Singlom "Koliko si luda" skrenuli su pažnji na svoju hitično-romantičnu crtu i muzički žanr koji nam je nedostajao. Sa frontmenom Milanom Markovićem razgovarali smo o planovima i nadanjima jednog mladog benda u povoju.

.

Stigli ste do albuma prvenca. U kojoj je on sada fazi?

Album je gotovo završen. Nedavno smo dobili masterizovane verzije pesama i sada kreće plan objavljivanja. Siguran sam da ćemo prvo izbaciti novi singl koji će promovisati drugu stranu albuma, pošto je prva već okačena na kanalu Jutjub.

Spot za pesmu "Koliko si luda"

U pitanju je ozbiljan izdavač (Maskom). Kako je došlo do saradnje sa njima, kako ti gledaš na činjenicu da se sve više izdavača okreću pop zvuku i da konačno traže takve bendove?

Do saradnje je došlo tako što smo imali dosta uspeha na radiju Beograd 202, gde smo dospeli do Hita godine. Taj uspeh je skrenuo pažnju i izdavačima, među kojima je bio i Maskom. Odlučili smo da sarađujemo s njima jer smo zaključili da su aktivni na polju izdavanja pop rok zvuka. To su lepe vesti i za naš bend i za ostale muzičare, pravi podstrek da se i dalje bave muzikom. Kvalitetni izdavači poseduju određenu infrastrukturu, oni reklamiraju bendove na način da se na što bolji način prepozna njihov identitet.

Da li baš taj bazični pop zvuk nedostaje našoj današnjoj sceni?

Mislim da ja tako. Izgleda da bendovi ne žele previše da se igraju sa mejnstrimom, sa pop kulturom i sa zaraznim zvukovima. Na taj način odu u neku alternativu, koja mnogima nije jasna ni tekstualno a ni muzički. I nemaju slušaoce.

Vi pravite muziku koja je totalno kontra takvog shvatanja. Zašto bendovi beže od slične filozofije?

Verovatno osećaju muziku na drugačiji način ili jednostavno ne mogu da prepoznaju šta će se dopasti publici. I totalno je u redu ako su zadovoljni sa svojim odlukama.

Spot za pesmu "Radna subota"

Sa druge strane, sve je više pop bendova koji su se okrenuli pravljenju hitova.

Definitivno se javlja mlada scena kod nas. Novi talas je doneo Buč Kesidi, dram, Ljubičice... To je prava moderna atmosfera pop roka, a mislim da je i Nemi pesnik deo te priče.

Spomenuo si da ste već okačili celu A stranu na Jutjub. Zašto ste to uradili i da li prvi album Nemog pesnika ima neki koncept?

A strana je bila neki naš omaž vremenu kada se muzka slušala sa kaseta. Bilo nam je zanimljivo da tako predstavimo naš zvuk, jer guramo albumsku priču koja je danas malo zaboravljena. Imamo određeni koncept, nama jasan i može se reći da se kroz kompozicjie igramo različitim žanrovima. Ima tu raznih ritmova, tanga, diska, popa... U suštini, ceo album predstavlja jednog Nemog pesnika i njegove odluke u ljubavi, na poslu, u društvu, kao i posledice tih odluka na jedan zanimljiv način.

Kako vi kao bend preživljavate ove pandemijske mesece koji sada već predugo traju?

Trudimo se da zadržimo motivaciju za stvaranje i za rad. Tokom čitave pandemije redovno smo održavali probe, dva puta nedeljno. Uvežbavamo se, kupujemo neke nove sprave i totalno smo spremni za svirku.

U vašem nastupu ima i dosta romantike?

Jeste. Mi volimo takav pristup, jer se ne stidimo naših osećanja. Sve te tekstove smo mi, na neki način, proživeli i osećali. Kada si iskren u onome što govoriš i sviraš, ljudima se to dopadne. Oni se prepoznaju u pesmama i poistovete sa stavom i tekstovima.

Kompozicija "Okeani rozea"

Da li ste se i onlajn oglasili u poslednje vreme?

Nismo svirali onlajn. Meni smeta kada nema žive publike, jer je teško proizvesti tu emociju, energiju i entuzijazam kada nemate nekog ko stoji pored vas i navija uz vaše pesme. Publika nam je dosta mlada, što je još jedan razlog da nastavimo sa svirkom.

Šta ćete još realozovati pored izdavanja albuma u skorije vreme?

Uskoro izlazi singl koji najavljuje B stranu, a tu je čak i jedan singl koji će biti van albumske priče. On će dobiti i spot.

Kako funkcionišete kao bend?

Baš sam zadovoljan kako sarađujemo. Nedavno je došlo i do promena u bendu. Imamo novog bubnjara. Tačnije, naš stari bubnjar je prešao na gitaru, tako da sada stvaramo u postavi vokal, bas, bubanj i dve gitare. Sada je tu nova energija i sve funkcioniše odlično.

U nastavku poslušajte pesmu "Smajli".

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

Muzika je ljubav, nikad samo posao

Sigurno ste se nekada zatekli na ulici dok je prolazila novosadska Baterija Sambansa, muzičko plesna grupa koja već dugo godina…

.

Nemirni Nemi pesnik

Nemi pesnik je novoformirani "disco punk-rock i još-ponešto" bend iz Novog Sada, a Milan Marković je njegov frontmen. On je ujedno i…

.

Nemirni Nemi pesnik

Nemi pesnik je novoformirani "disco punk-rock i još-ponešto" bend iz Novog Sada, a Milan Marković je njegov frontmen. On je ujedno i…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Pop up
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo