...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Gile: Sada se dobro kotiramo

14.04.2019.

Na dan kada se obeležava međunarodni Record Store Day (13. april) u prodaji se našlo dugo očekivano izdanje alternativne verzije albuma "Letim Sanjam Dišem" beogradske grupe Električni Orgazam. Stare pesme u svom iskonskom duhu i konkretniji zvuk od onog, možda previše komercijalnog pre trideset godina. Naravno tu je i prošlogodišnje, izdanje "Gde smo sad?", čiji su naziv i koncept nagovestili singlovi "Bio sam loš", "Kamerom snimam sve", "Istok zapad sever jug", "Bila si kao san" i naslovna numera "Gde smo sad?". Prema rečima Srđana Gojkovića Gileta, s vremena na vreme, svi treba sebi da postavimo pitanje gde smo sad, u ovom trenutku, u našim životima… Jer, kako Gile kaže, ovo izdanje im je ponovo omogućilo zavidnu poziciju kod publike.

.

Konačno je izašla alternativna verzija albuma "Letim Sanjam Dišem" i to na ploči. Kako vi sada, posle više od trideset godina od tog izdanja, gledate na pesme koje su vas probile u sam mejnstrim jugoslovenske muzičke scene?

Sve te pesme su ušle na originalni album, samo što je ovo verzija koja je snimljena nekoliko meseci pre cele realizacije. Namena tog snimanja je bila da nam te pesme posluže kao neka vrsta demo snimka. Mismo sve kompozicije snimili uživo u jednom danu, dok smo kasnije samo nasnimili vokale. Onda smo to slušali, onako, sa strane, jer drugačije je kada svoje pesme slušaš sa nekog snimka pošto tada imaš realni odmak. I čuje se da su neki tekstovi promenjeni, oni karakteristični bubnjevi u pesmi "Igra rokenrol cela Jugoslavija" još uvek nisu postojali... Treba naglasiti da su tada sa albuma ispale dve kompozicije i jako mi je drago što su one sada na ovoj ploči. U pitanju su stvari "Zagreb" i "Princeza" koje smo kasnije snimili posebno. "Zagreb" se nalazi na mom solo albumu "Evo sada vidiš da može" (1989) i to je mini verzija na akustičnoj gitari, dok je "Princeza" snimljena za album "A Um Bum" (1999). Sada su originalne verzije ugledale svetlost dana, a ja više ne mogu da se setim zašto smo ih izbacili. Verovatno sam ja to tako tada odlučio.

Igra rokenrol cela Jugoslavija - alternativna verzija

Kada sa ove distance slušam tu alternativnu verziju albuma, nekako mi se čini da je taj zvuk bliži onoj slici kako je bend u stvari zvučao u to vreme. Svima poznata zvanična verzija je ipak suviše ispolirana i malo boluje od produkcije koja je bila moderna krajem 80-ih godina. Taj stil nije baš najbolje ostario. Naglašeni doboši, puno jeke, reverba i prostora na svemu. Alternativna verzija je dosta suvlja, bazičnija, garažnija i čvršća. Zapravo, sada kada je slušam, sada mi zvuči kao logičniji nastavak onoga što smo radili na prethodnom albumu tj. na "Distorziji" (1986).

"Letim Sanjam Dišem" je kraj vaše albumske trilogije, uz "Distorziju" i koncertni album "Braćo i sestre" koji se pojavio u međuvremenu. Ali, metaforično, to je i kraj jedne faze, dekade, zvuka, zemlje, itd. Dosta stvari se tu poklopilo?

Da, ali ono što je takođe interesantna koincidencija je podatak da se ovih dana pojavilo box set izdanje "Original album colllection" u izdanju Croatia Records. Dakle, tu se nalazi naših prvih šest albuma. Svi su remasterizovani, dok se neki naslovi sada pojavljuju prvi put na disku ("Kako bubanj kaže" i "Braćo i sestre"). Na neki način smo zaokružili te osamdesete, uz plan da se na disku još pojave "Letim Sanjam Dišem" i pomenuti moj solo album. Sve će se to nastaviti sledeće godine.

Kako se bend suočio sa velikom slavom, ali i sa ulaskom u devedesete?

Električni Orgazam je posle te turneje zapao u jednu od većih personalnih kriza unutar benda. Cela ta slava nas je nezgodno zveknula. Shvatili smo da je to sve privuklo gomilu ljudi za koje smo mislili da nisu naša publika i da oni zapravo ne shvataju šta mi radimo. Tu prvenstveno mislim na kompoziciju "Igra rokenrol cela Jugoslavija". Sve to je kod mene, kao glavnog autora, napravilo trajni, blagi otpor prema kreiranom statusu visokokomercijalng benda. Zato sam namerno napravio zaokret na mom solo albumu koji se pojavio posle "Letim Sanjam Dišem". 

sgg345 jpg

Omot albuma "Letim Sanjam Dišem"

Tu je usledila pauza, jer je situacija bila takva da smo mogli i da se raspadnemo kao bend. Onda sam ja predložio da celu stvar stavimo u hibernaciju. Da ne radimo ništa kao Električni Orgazam, da se svako bavi nekim svojim projektima neko vreme, pa ćemo videti da li možemo da obnovimo priču. Ispostavilo se da smo mogli tako da funkcionišemo. Za to vreme sam počeo da radim sa Vladom Divljanom (dva rok albuma za decu), realizovao sam saundtrek za filmove "Kako je propao rokenrol" (1989) i "Crni bombarder" (1991), tu je izdanje "Lutka koja kaže ne" (1991) koje sam snimio sa Vladom, Pikom i Švabom... Eto, puno album sam uradio za skoro tri godine.

Još su neki datumi ispred nas. Koncerti u Novom Sadu i Beogradu posle dužeg vremena?

Tako je. Najpre smo 19. aprila u Novom Sadu, dok je beogradski koncert zakazan za 20. april. Naravno, promovišemo album "Gde smo sad" (2018) i ceo fokus je na njemu, ali mi nikada ne sviramo ceo novi album pa nećemo ni sada to uraditi. Ostatak koncerta će biti presek celokupne naše karijere. Naravno, biće tu i dve, tri pesme sa alternativne verzije ploče "Letim Sanjam Dišem".

gile foto wood 2 jpg

Pominjali smo osamdesete, a šta poručuje naslov vašeg poslednjeg albuma "Gde smo sad?", iz juna prošle godine?

Mislim da je bend trenutno u zavidnoj poziciji, dobrim delom kao posledica izuzetno pozitivne reakcije i kritike i publike na naš poslednji album. U celom regionu je taj album proglašen za naš najbolji album u poslednjih trideset godina. Ja isto mislim da je u pitanju jedan od boljih albuma koje je uradio Orgazam. Videćemo sad sa nekim vremenskim odmakom gde je njegovo mesto u našoj diskografiji. Mislim da je to izdanje pokrenulo neku lavinu pozitivnih reakcija i što bi rekli, rejting benda je porastao. Trenutno se dobro kotiramo.

Spot za pesmu "Gde smo sad?"

Pored albuma tu je i filmsko ostvarenje "Nebeska tema" koje se bavi životom i delom Vlade Divljana. Naravno i vi se pojavljujete u tom dokumentarcu reditelja Mladena Matičevića. Šta je zapravo Vlada značio za kulturnu scenu ovih prostora?

Vlada Divljan je po mom mišljenju jedan od naših najznačajnijih pop i rok autora. Pored toga što je bio moj dobra prijatelj, nekako uspevam to da razgraničim i da ga delom posmatram kao autora kog ne poznajem. Oduvek sam bio fan njegovog rada, čim sam čuo prve snimke Idola... Jako mi je drago da je taj dokumentarac konačno završen i da je dobro ispao. Mislim da će svi oni koji vole Vladu zavoleti i ovaj film.

U nastavku poslušajte pesmu "Odvedi me iz ove rupe"

Dušan Majkić

Foto: Wood

Možda te još zanima:

.

Knjažev arsenal ponovo oživeo

Koncertom šabačkog benda Kontra komitet u četvrtak je u prostoru Knjaževog arsenala u Kragujevcu počeo 12. Arsenal fest. Posetioci su…

.

Novi Sad je još uvek sredina koja se otima od malograđanštine

Milan Tripković po struci je profesor srpskog jezika i književnosti. Javnosti je, međutim, dosta poznatiji kao pisac i jedan od osnivača…

.

Takmičenje za frankofonu pesmu

Francuski institut i Studentski kulturni centar Niš organizuju takmičenje za frankofonu namenjeno pevačima amaterima, koji imaju između 13 i 28…

.

LED sijalice za zdravije životno okruženje

Prvi korak koji možete učiniti kako bi smanjili svetlosno zagađenje u vašem životnom prostoru jeste kupovina LED sijalica. One, u…

.

Memorijalni centar žrtvama racije bez diskusije u stručnoj javnosti

Završetak godine u kojoj je Novi Sad bio Evropske prestonice kulture doneo nam je jedan veoma važan projekat, čija je…

.

Konkurs za plaćene stučne prakse u auto industriji

Jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti automobilske industrije ZF Serbia objavila je konkurs za plaćene stučne prakse za mlade.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo