...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Intervju

Dolazak na Olimpijske igre je veliki uspeh

06.08.2021.

Naši kajakaši su završili učešće na Olimpijskim igrama. U Tokiju su nas predstavljali Strahinja Stefanović, Milica Novaković i Bojan Zdelar. Strahinja je u jednosedu na 200 metara završio takmičenje zauzimanjem trećeg mesta u B finalu. Milica je zauzela 12. mesto u ukupnom poretku jednoseda na 500 metara, nakon što je u B finalu završila kao četvrta. O utiscima sa ovogodišnjih Olimpijskih igara pričali smo sa trenerom Milanom Đenadićem.

.

Milan kaže da nisu zadovoljni rezultatima, i prema njegovim rečima, moralo je mnogo bolje. Za Oradio dodaje i da će morati da prođe neko vreme kako bi se uradila detaljna analiza i kako bi se videlo gde su pogrešili. On takođe kaže i da je dolazak na Olimpijske igre veliki rezultat sam po sebi iako su očekivali borbu za medalju s obzirom na prethodne rezultate.

"Svi takmičari koji nastupaju na Olimpijskim igrama imaju jedna dug period priprema tj četvorogodišnji  ciklus i možete misliti kako je kada četiri godine putujete po pripremama, takmičite se, jurite kvalifikaciju za Olimpijske igre, borite se sa svim problemima, povredama. To je jedno veliko odricanje za ovako takmičenje gde retko ko ima priliku i da nastupi. Mnogo im znači, pogotovo ovim našim klincima, jako su mladi, Bojan Zdelar je najmlađi u svojoj disciplini, jednoseda na 1000 metara, od svih učesnika u Tokiju. Strahinja ima 23 godine i najmlađi je u svojoj kategoriji jednoseda na 200 metara", kaže Milan i dodaje da se nada da ovo nisu poslednje Olimpijske igre za njih samim tim što su jako mladi.

"Verovatno ih čeka jedna lepa budućnost u sportu."

milandjenadic1 png

Milan kaže da je organizacija Olimpijskih igara ove godine odlična. Dodaje da je Japan tehnološki moćna država, koja je vrhunski pripremila sve za takmičenje.

"Organizovati jedne Olimpijske igre nije ni malo jednostavno. Svaka država koja je organizovala u prošlosti je imala velikih problema. Meni su ovo prve Olimpijske igre gde sam ja lično učestvovao, ali iz nekog iskutva koje su mi preneli sportisti koji su učestvovali na prethodnim i sada ovo što slušam mislim da su ovo možda i najbolje organizovane Olimpijske igre ikad. Bezbednost, s obzirom na pandemiju je podignuta bukvalno na neki naučno fantastični nivo. Mi kao sportisti se svakaodnevno testiramo i popunjavamo apliakcija, razvijen je  i sistem praćenja kontakta. Mere obezbeđenja su toliko ozbiljne da na primer, autobus kada ulazi u olimspijsko selo da preveze sportiste do borilišta, po ulasku sportista u autobus, svaki autobus se zapečati sa nekim nalepnicama, preko vrata i prozora. To im daje sigurnost da sportisti u tom busu neće izaći iz njega nigde mimo borilišta", kaže Milan za Oradio.

Ipak nešto je nedostajalo. Trener kajakaša kaže da je svima falila publika, pogotovo tamo gde su sportovi gde se takmiči na stadionu gde inače bude 20, 30 hiljada ljudi. Što se tiče naših kajakaša, Milan kaže da ovo iskustvo njima mnogo znači.

"Njima da dođu do ovih Olimpijskih igra nije bilo ni malo lako. Godine 2019. su morali da izbore normu na Prvenstvu sveta, zatim da tu normu potvrde u ovoj godini, olimpijskoj. Iako su mladi, dugo godina se takmiče na jednom visokom nivou", zaključuje Đenadić. 

J. Božić

Foto: Privatna arhiva

Možda te još zanima:

.

Na Olimpijadi je rezultat u prvom planu, sve ostalo je nebitno

Svaki put kada upališ TV, na njemu je neki sport. To je zato što su u toku Olimpijske igre. Uzbuđena…

.

Olimpijada (ni)je dostupna svima

Citius, altius, fortius (brže, više, jače) reči su Anri Didona, dominikanskog kaluđera koji je svoje časove fizičkog vaspitanja počinjao upravo…

.

Esports igre od 2024. i na Olimpijadi

Online video igre su u današnje vreme sve popularnije. Poslednjih godina je primećen veliki porast ulaganja u njihov razvoj i…

.

Čaba Silađi: Ne vidim se u sportu posle karijere

Sedmo mesto na Evropskom prvenstvu u Londonu u trci na 50 metara prsno, samo je trenutni domet Čabe Silađija, jednog…

.

Olimpijske igre uživo na našoj novoj omiljenoj mreži

Olimpijada dolazi na Snapchat! Snapchat je dobio veliki zadatak, ove godine imaćete priliku da najznačajnije momente sa Olimpijskih igara gledate…

.

Tajna igra s prijateljima

Instagram se redovno ažurira i dobija nove opcije. Jedna od njih je i skrivena igra kojoj se može pristupiti samo…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo