Društvo / Intervju
Balkandad: Once you go Balkan - you never go back
Ukoliko vam je poznata rečenica "Ma kakav parsli bre?" onda ste sigurno čuli ili gledali Miloša Nedeljkova, poznatijeg kao Balkandad. Jedan je od deset najpraćenijih TikTokera u Srbiji, a njegov profil prati milion i po ljudi. Živeo je na Novom Zelandu, a trenutno je u Novom Sadu, gde je i rođen. Ovaj mladić osvojio je srca Balkanaca humorom, receptima za domaću kuhinju i predstavljanjem sveta iz ugla jednog klasičnog tate sa naših prostora. Ideja svega je - predstaviti strancima našu kulturu, tradiciju i hranu.
Tema Balkana je baš zastupljena na TokTok-u, među influenserima. Ipak, tvoj sadržaj i tvoja perspektiva su drugačiji. Kako izgleda posmatrati i baviti se Balkanom sa Novog Zelenda?
Pravo da ti kažem, ne menja se ništa. Jeste da sam odrastao na Novom Zelandu, ali odrastao sam u srpskoj kući, sa srpskim roditeljima. Sve što se vama desilo i nama se desilo. Sve što ste vi jeli i mi smo jeli. Jedina razlika je, možda, u mentalitetu, jer sve je modernije tamo i zarađuje se mnogo više. Ako sam snimao situaciju koja se meni desila, sa mojim ocem, dok sam bio na Novom Zelandu, ljudi sa Balkana su gledali i komentarisali “pljunuti moj otac”. Nije bitno koliko smo daleko, isti đavo je.
Izgleda da nema veze koliko daleko da odeš, Balkan je uvek tu?
Znaš kako kažu, once you go Balkan - you never go back.
Prepoznatljiv si po receptima i spremanju domaće hrane, skečevima gde oponašaš tipičnog ćaleta sa Balkana. Koju poruku žeilš da pošalješ ljudima koji te prate?
Nije kao da imam neku glavnu poruku, imam cilj. Ali, ovako na prvu, mislim da bi to bilo da ne moraš da budeš kuvar, da bi spremao našu hranu. Hrana je nešto što te vraća na poreklo. Ja se vodim kao otac sa Balkana ili faca Balkana. Kada mene gledeš, vidiš naš humor, našu hranu i našu kulturu. Moj sadržaj ima dupli efekat. Sa jedne strane vraćam ljude na njihovo poreklo, a sa druge strane pokušavam da pokažem strancima šta je Balkan, što je moj glavni cilj. Želim da Balkan postane poznat po onome što jeste - hrana, priroda, muzika.
Koje naše jelo bi prvo predstavio i spremio strancima?
Jako je teško da odaberem samo jedno, ali ja sam živeo na Novom Zelandu, Australiji, Švedskoj, bio sam u Kolumbiji i prva stvar koju bi im preporučio je burek. I pecivo pogotovo, jer je jeftino. Drugo, njihova pita i naša pita su dve različite stvari. A tu su pljeskavica, ćevapi, sarma, mešano meso. Ako dođeš u Srbiju ili na Balkan, ne možeš sve probati, ali jako je bitno da probaš burek i pecivo i generalno sve što se sprema na kotlić. Naravno, najbitnije, rakiju. Prvo zdravo je, a drugo jako je.
Ti si Novosađanin, šta misliš ima li boljeg kupusa od Futoškog?
Da budem iskren, imao sam samo jednom isksutvo sa kupusom iz Futoga, kada su me pozvali da budem na televiziji. Rekao bih da je prednost to što ima manje kore i dobiješ više za motanje, ali nije bitno šta koristiš, samo da nije trulo.
Ima li nešto što je u vezi sa Novom Zelandom, a što ne znaju baš svi?
Mislim da je najbitnija stvar za naše ljude da na Novom Zelandu ima mnogo naših. Nekako se očekuje da kada se seliš na drugi kraj sveta, da nema nikoga sa Balkana, da nema naše kulture. Tamo ima sve, ima udruženje Srba, udruženje Jugoslovena. Možeš da kupiš plazma keks, rakiju koja se tamo proizvodi. Postoji naša crkva. Iako živiš na Novom Zelendu, ne treba da se bojiš. Ponekada imaš osećaj kao da si u Srbiji.
Šta je najbolja, a šta najgora pojava na TikTok-u?
Najbolja stvar i najveća prednsot TikTok-a je organic reach. To je dobijanje mnogo pregleda bez plaćenih reklama. Nema favorizovanja pozantih Tiktokera, već svi imamo šansu da dobijemo preglede. To je jako bitno i upotrebljivo je za mlade i male firme. One nemaju veliki budžet za rekalmiranje. Nekada se dešava da firme postanu vidljive i veće samo zbog TikTok-a. Najgora stvar TikTok-a je taj skrol. Ali to je do tebe, ne do mene. Nije na meni da ti kažem da ne skroluješ četiri sata bez pauze. Mreža je zavisnička, to je najgore.
Približava nam se Balkandad Balkan tour gde si i pozvao mlade profesionalce da ti se pridruže. Šta možemo da očekujemo i odakle krećeš?
Dobio sam više od 200 aplikakcija. To je teška odluka. Ipak će taj neko putovati sa mnom, biće sa mnom bukvalno svaki dan pet, šest meseci. Počinjemo u maju. To je moj najveći projekat do sada. Putovaću u svaku državu da pokažem lokalnu i tradicionalnu hranu. Cilj je da promovišem turizam kroz hranu, ali moj veći cilj je da pokažem strancima i ljudima koji nisu sa Balkana, šta je Balkan. Počeću od Srbije, to je i logistički najbolje. Posetiću celu bivšu Jugoslaviju, a onda idem za Bugarsku, Rumuniju i Albaniju.
Poznata rečenica je “Ma kakav parsli bre?”. Za šta još u životu možeš to da kažeš?
Za šta god što me nervira. To sam dobio od tate. Šta god ne volim ili mi ide na živce, ja to kažem. Inače, ja stvarno ne volim peršun.
J. Božić
Ceo intervju sa Milošem poslušajte u plejeru:
Foto: Privatna arhiva