...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo

Filmovima do mira

21.09.2018.

Povodom Međunarodnog dana mira u Omladinskom klubu OPENS-a prikazani su filmovi mladih, nastali kao rezultat radionice o medijskoj, filmskoj i digitalnoj umetnosti u okviru projekta "Dunav za mir". U radionici su učestvovali mladi iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Italije, Portugalije, Grčke i Rusije.

.

Jedan od učesnika radionice Petar Tomić rekao nam je da su radionice počele razgovorima o Pikasovoj slici "Gernika", jer simbolizuje mir, odnosno rat.

"Pričali smo o svemu što nam je padalo na pamet i iz tih razgovora proizašlo je nekoliko ideja iz kojih su nastali filmovi inspirisani mirom i svim onim što ide uz njega. Nismo striktno bili podeljeni po grupama, već je svako mogao da radi na filmu na kom je želeo i mogao je da bira da li hoće da glumi, režira ili montira. Svi smo bili izmešani i zajedno smo sve radili, a ja sam najviše radio na filmu 'Plavi balon'", kaže Petar.

Projekat "Dunav za mir" realizovao je Medijski edukativni centar, u saradnji sa OPENS-om i Novosadskim volonterskim servisom od 5. do 12. avgusta u Novom Sadu. Cilj radionice bio je da mladi steknu osnove veština i znanja neophodnih u aktivnom radu na ostvarivanju ciljeva Ujedinjenih nacija do 2030. o održivom razvoju.

Miomir Rajčević iz Medijskog edukativnog centra kaže da su mladi iz Srbije odlučili da uđu u proces podrške Agendi 2030 Ujedinjenih nacija o održivom razvoju.

"Prva i osnovna tačka je mir, jer bez mira u svetu ne postoji održivi razvoj. Radionica im je pomogla da shvate osnove moderne pismenosti. Uradili su jednu seriju filmova. Za mnoge od njih je ovo bio prvi film u životu, te su naučili da kreativno razmišljaju o tome kako da u kratkom vremenskom periodu mogu da naprave poruku koja može da obiđe svet. Naša ideja ja da mladi imaju mogućnost i energiju i da moraju da se bore za Agendu 2030, je 2030. godina njihova godina", rekao je Miomir.    

Projekcija filmova u Omladinskom klubu OPENS-a uneta je na svetsku mapu izabranih događaja koji promovišu mir.

J. G.

Možda te još zanima:

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo