...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo

Couchsurfing.org - klik do besplatnog smeštaja

09.11.2015.

Putovali biste, ali vam se ne daju desetine evra za hotele i hostele? Nije problem. Postoji sajt koji vam muke sa smeštajem znatno ublažava, tako što vam omogući da u nekom Pragu, Londonu ili Parizu noćite besplatno. 

.

Dugo su hosteli bili glavno prenoćište najmlađih turista. Skromni, ali čisti i dostupni. Međutim u međuvremenu je dostupno počelo da znači besplatno zahvaljujući sajtu www.couchsurging.org. U pitanju je portal koji vam pruža priliku da jednim klikom pronađete slobodan kauč kod nekog lokalnog kaučsurfera u bilo kojoj destinaciji. Jedna od prvih kaučsurferki iz Srbije Sanja Jovanović kaže da je ovaj online servis počeo masovno da se koristi u Srbiji.

„Couchsurfing.org se poslednjih godina dosta razvio i postao neka vrsta društvene mreže. On funkcioniše tako što se prijavite na sajtu i ponudite ljudima smeštaj, a možete da im ponudite i društvo, da ih odvedete na kafu, pokažete grad i slično. Dakle, možete pozivati i strance i ljude iz naše zemlje. Isto tako i vi možete putovati. Ne morate vi ljudie primati na kauč da biste kod nekoga odseli“, kaže Sanja.

Sanja kaže da couchsurfing nije samo info portal već i prava socijalna mreža. Sve što terba da uradite je da se registrujete.

„Kada sam ja počela da se bavim couchsurfing-om bilo nas je svega desetak u Novom Sadu. Svi smo se poznavali pa, kada se i dešavalo da neko ne može da primi gosta lako smo se dogovarali o preuzimanju. Bitno je da znate da je sistem bezbedan. Najbolje je da odradite verifikaciju na sajtu. To funkcioniše tako što unesete vašu e-mail adresu na sajt, uplatite 2,5 dolara što je zaista simbolična cifra. Posle toga na kućnu adresu dobijate verifikacioni kod koji ukucate na sajt. Samim tim sistem će uvek znati koga ste primili i gde se određena osoba nalazi. Isto tako je poželjno da i vi birate ljude koji imaju verifikaciju na sajtu kako biste bili bezbedni kad putujete“, objašnjava Sanja.

kauc2 jpg

Prema njenim rečima, couchsurfing je ubedljivo najjeftiniji i najbolji način za putovanja.

„Kada sam ja počela da se bavim couchsurfingom, dok sam još bila student trebale su nam vize. Kad sve sračunaš, baš ti ništa ne ostane za smeštaj. S obzirom da couchsurfing ukida troškove hotela i hostela, to je idealan način za putovanje mladih. Treba uvek da primate ljude na vaš kauč, razvićete jezičke veštine, naučiti da kuvate druga jela, saznaćete više o drugim kulturama i to je univerzitet koji nećete dobiti običnim obrazovanjem“, kaže Sanja.

Kaučsurfing.org danas koristi oko 4 miliona surfera i nudi najmanje 400 000 kaučeva na kojima besplatno možete prespavati. Malo li je na ovu krizu? 

P.K.

Možda te još zanima:

.

Kaučsurfing - platforma za alternativne turiste

Traženje jeftinog smeštaja na putovanjima ume da bude velika i zamorna avantura. Lako se desi da sobu koja negde košta…

.

Nova godina u bikiniju, ima li šta bolje?

Nova godina se na ovaj ili onaj način obeležava već četiri hiljade godina. Upravo toliko ljudi imaju potrebu da na…

.

Život na točkovima: putovanje kao prirodno stanje

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko vam je zaista potrebno za srećan život? Koliko prostora, koliko posla, koliko…

.

Izviđačka avantura u Južnoj Koreji

Nedavno je u Južnoj Koreji održana 25. po redu Svetska izviđačka smotra. Događaj je okupio preko 50 hiljada izviđača iz…

.

Moć jedne zemlje su ljudi

Italija, Španija, Egipat, Tunis, Francuska, Tajland egzotične su destinacije za putovanje. Ali, ne dovoljno ako pitate Beograđanina Iva Beserovca. Njegova…

.

Aplikacije za putovanja: kartu čitaj, telefon pitaj

Novije generacije uglavnom ne znaju kako je to putovati bez telefona, GPS-a i drugih gedžeta. Kako izgleda izgubiti se u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo