...
TRENUTNO14:00 - 15:00Vaš DJ sat

Društvo / Aktivizam

Saradnja na prevazilaženju balkanskih stereotipa

29.03.2016.

Radna grupa za formiranje Regionalne kancelarije za saradnju mladih završila je nacrte dokumenata za osnivanje te kancelarije, koja će služiti za razmenu mladih na Balkanu. Objedinjeni predlog dokumenta poslat je na razmatranje svim Vladama zemalja Zapadnog Balkana, a formiranje Kancelarije očekuje se nakon sledećeg Samita lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Parizu, 4. jula ove godine.

.

Ta kancelarija će funkcionisati kao fond za organizacije koje bi aplicirale sa projektima razmene, saradnje i slično među šest zemalja učesnica, a to su Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo i Crna Gora.

Suština osnivanja takve kancelarije jeste prevazileženje određenih stereotipa i predrasuda koje još uvek postoje na teritoriji Balkana, kaže Marija Bulat iz Krovne organizacije mladih Srbije.

"Otvaranjem Regionalne kancelarije za saradnju mladih, koja će imati svoj fond kroz koji će biti dodeljivana sredstva različitim organizacijama, institucijama, pojedincima i neformalnim grupama za programe razmene u regionu, mladi dobijaju mnogo mogućnosti da se na teritoriji zapadnog Balkana međusobno upoznaju, realizuju različite projekte, sarađuju, idu na radne prakse, studijske posete i iskoriste Kancelariju na najbolji mogući način za potrebe koje inače imaju", kaže za O radio Marija Bulat.

Takođe, Kancelarija će i sama organizovati programe za jačanje kapaciteta organizacija i neformalnih grupa koje bi želele da apliciraju sa projektima koji treba da budu u saradnji sa organizacijama iz drugih država učesnica kancelarije.

"Verujem da će mladi maksimalno koristiti programe koji se nude preko Kancelarije, pre svega zato što su oni i do sada pokretali ovakvu vrstu inicijativa i skoro dolazili do cilja, ali nažalost ne - zato što je neophodno da to bude u partnerstvu državnih organa, institucija za mlade i nevladinog sektora koji odlično razume situaciju", kaže Snežana Klašnja iz Ministarstva omladine.

Sedište Kancelarije će biti u Tirani, ali će i lokalne grane imati predstavnike vladinog i nevladinog sektora.

Teme projekata će biti iz četiri oblasti, a to su participacija i aktivizam, obrazovanje, istraživanje i nauka, sport i kultura. Više o tome kako će biti finansirana ova Kancelarija, ko će moći da se prijavi sa projektima, kao i na koji način će funkcionisati sedište u Tirani i lokalne grane, možete da nađete na sajtu Rycowesternbalkans.org.

J. Ž.

 

 

Možda te još zanima:

.

Panel diskusija o pisanju projekata

Regionalna kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji organizuje interaktivnu panel diskusiju za organizacije civilnog…

.

Moramo pričati o pomirenju i toleranciji u regionu

Regionalna kancelarija za mlade (RYCO), sa sedištem u Tirani i zvanično je počela sa radom ovog leta. Ona će povezati…

.

Zoom vebinar: Iskustva i saveti profesora za buduće nastavnike

Vbinaru za studente pod nazivom “Posle faksa biću… nastavnik” biće održan u sredu 29. maja od 15 časova na Zoom…

.

Uvod u održivi razvoj: besplatne radionice za mlade

Sa ciljem da mlade, ali i druge zainteresovane, upoznaju sa konceptom održivog razvoja, udruženje Zona omladine za napredak i akciju…

.

LGBTQ+ osobe u većem riziku od siromaštva zbog diskriminacije na radu

Pripadnici i pripadnice LGBTQ+ zajednice u Srbiji i zemljama regiona suočavaju se sa diskriminacijom i u procesu zapošljavanja i tokom…

.

Letnja škola za mlade aktiviste

Institut za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT) poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće u Petoj letnjoj školi društvene…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Lampica
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo