...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Društvo / Aktivizam

Dan mladih uz debate i boje

13.08.2018.

Povodom Međunarodnog dana mladih, omladinske organizacije u našoj zemlji pripremile su različite događaje. Neki su bili posvećeni prvenstveno zabavi i slavljenju energije mladih ljudi, dok su se drugi bavili pitanjima mladih kroz debate o najrazličitijim temama.

.

U skupštini Grada Beograda priređena je Skupština mladih, koja je okupila između 50 i 60 mladih ljudi iz cele Srbije, ali i predstavnike državnih institucija koja se bave pitanjima mladih. Neke od tema o kojima se debatovalo bile su da li mladima treba dozvoliti pravo glasa od šesnaeste godine, kao što je to u nekim zemljama Evropske unije i da li bi bilo potrebno osnovati političku partiju koja bi se isključivo bavila pitanjima mladih.

Skupštinu je organizovala Krovna organizacija mladih Srbije, a predsednica upravnog odbora te organizacije Mila Lukić kaže da je plan da zaključci do kojih se došlo na skupštini budu objavljeni. "Planiramo da te preporuke do kojih su mladi došli objavimo i napravimo od njih jedan dokument koji ćemo koristiti u zagovaračkim naporima, što prema institucijama, što prema organizacijama civilnog drušva i medijima. Hoćemo da sve što je proizašlo iz skupštine promovišemo dalje i da to postane vidljivije, pa da vidimo šta je od toga zapravo moguće realizovati, kako u lokalnom, tako i u nacionalnom kontekstu u našoj državi."

Skupštini mladih prisustvovali su i predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Gradskog veća Grada Beograda i koordinatori lokalnih kancelarija za mlade, koji su učestvovali i u posebnoj panel-diskusiji.

Krovna organizacija mladih Srbije je uoči Dana mladih predstavila i drugi Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih, koji predstavlja analizu trenutnog stanja mladih u državi. Kako kaže naša sagovornica, istraživanje je rađeno od maja do jula ove godine i sprovedeno je kroz on-line upitnik, fokus grupe i desk analizu, a u njemu je učestvovalo 1200 mladih osoba.

skupstinamladih jpg

"Alternativni izveštaj je ove godine obuhvatio osam različitih oblasti, od političke participacije i aktivizma mladih, preko njihovih vrednosti, stavova i volonterskog rada kojim se bave, do onih standardnih, možda i najvažnijih tema kao što su obrazovanje i zapošljavanje. Pored toga, ove godine su obuhvaćeni i stavovi mladih prema medijima i tema bezbednosti mladih, koja je, na osnovu rezultata izveštaja, postala jedan od gorućih problema mladih, odnosno ta okruženja u kojima oni žive, rade, studiraju i razvijaju se", rekla je Mila za O radio.

Ona je dodala da KOMS planira da takav izveštaj uspostavi na redovnom godišnjem nivou, kako bi pratili trendove koji se tiču položaja, stavova, mišljenja i problema mladih u Srbiji i kako bi na osnovu te analize i preseka stanja mogli da uvide na čemu bi se još trebalo raditi i šta bi se novo moglo uvesti, kako u rad organizacija civilnog društva koje se bave mladima, tako i u rad institucija koja se bave pitanjima mladih.

"Izveštaj predstavlja dodatak na sve postojeće statistike o mladima u Srbiji, zato što jednom kombinovanom metodologijom i drugačijim pristupom pokušava da doprinese drugim istraživanjima i svemu ostalom što se tiče omladinske politike u Srbiji. Izveštaj je dopuna svemu tome i želimo da se na osnovu njega izrađuju određene praktične politike i da njime uputimo preporuke državnom i nevladinom sektoru po pitanju toga šta treba unaprediti i čime se treba baviti, jer ono što mladi kažu mi prenosimo kroz ovaj izveštaj i zagovaramo te stvari, jer misija KOMS-a jeste unapređenje položaja mladih u Srbiji," navodi Mila. 

opens123 jpg

U Novom Sadu, Međunarodni dan mladih obeležen je na potpuno drugačiji način. OPENS je na Štrandu organizovao prvi Festival boja, a kako kaže Nina Latinović iz te organizacije, ideja je bila da se na svoj praznik mladi zabave.

"OPENS, pored ozbiljnih stvari kojima se bavi, kao što je finansiranje više od 40 projekata i omladinskih programa u Novom Sadu, ovaj put na jedan drugačiji, zabavan način proslavlja Dan mladih. U pitanju su Holi boje, poznate po festivalu iz Indije. U vazduh je bačeno više od 3.000 kesica koje su obojile mlade. Holi boje smo uvezli iz Holandije, a tamo su stigle direktno iz Indije, tako da su prešle dug put do nas. Za atmosferu je bio zadužen trojac novosadskih dj-eva Wet dreams. To je ujedno i drugi OPENS dan ove godine. Prvi smo organizovali u aprilu i to je bio događaj pod nazivom 'Startapuj se' u Quarter-u. Naredna dva OPENS dana nas očekuju nas na jesen i zimu," rekla je Nina.  

Skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1999. godine 12. avgust Međunarodnim danom mladih i on se od tada širom sveta obeležava različitim kampanjama koje imaju za cilj unapređenje položaja mladih ljudi.

J. G. 

  

Možda te još zanima:

.

Radionica za mlade u Galeriji Matice srpske

Povodom Međunarodnog dana mladih, Galerija Matice srpske organizuje radionicu "Mladi grade mir", u subotu 12. avgusta, u 11 časova. Radionica…

.

Zoom kafica o uspešnom postavljanju ciljeva

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu organizuje Zoom kaficu 22. marta od 13 časova, na kojoj…

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Tirana: Evropska prestonica mladih koja postaje brend

Albanija je dugo važila za jednu od najizolovanijih zemalja Evrope zbog komunističkog režima na čijem čelu je dugo bio Enver…

.

Borba protiv poplave dezinformacija na Zapadnom Balkanu

Gde god živeli na Zapadnom Balkanu, izloženi ste velikim količinama dezinformacija koje mogu oblikovati vaš stav prema zdravlju, politici ili…

.

Regionalni dokumentarci o novinarstvu koje morate pogledati

Filmski teoretičar Bil Nikols je pisao o šest vrsta dokumentarnih filmova – poetski, ekspozitorni, refleksivni, obzervacioni i participativni – od…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo