...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika

Vožnja od tame ka svetlosti

31.01.2021.

Bend Alitor je nastao 2011. godine u Inđiji. Posle EP izdanja "Embittered" (2012) i albuma "Eternal Dression" (2014) momci su pred kraj prošle godine izbacili novi album jednostavnog naslova "II". Prema njihovim rečima, ne vole često da menjaju taktiku ako odabrani tim ljudi donosi kvalitetne rezultate. Pevač i basista grupe, Marko Todorović u razgovoru za Oradio priča o tome kakva se koncepcija krije iz osam novih kompozicija i zašto su one, ovoga puta, obojene sa više svetla nego pre.

.

Pošto je prošlo šest godina od vašeg prvog albuma, reci nam šta se najviše promenilo od tada u zvuku benda Alitor?

Mi smo nakon izlaska prvog albuma imali zaista par godina lepog uspona. Svirali smo širom Evrope i Srbije. Onda se tamo negde 2016/17. desilo neko zatišje, a tada smo imali i promenu u sastavu. To znači da je bend uleteo u jedan mirniji period tako da je album "II", praktično, naš povratak i nešto što je trebalo ranije da se desi jer su ideje ble prisutne godinama. Album je, po mom mišljenju, mnogo zreliji od prvenca. Čuje se da smo naučili kako se pišu pesme, ali je to i dalje kompleksna muzika. Pesme su zanimljivije, možda i pitkije, ali imaju jasnu formu. "II" je kao celina dobar, to je jedna vrsta konceptualnog albuma. Reakcije su, za sada, super. Doduše, mnogo bolje u inostranstvu nego kod nas. Iskreno, mislim da je najveći uspeh ovog benda to što smo uspeli da opstanemo nakon svih uspona i padova, a drugi album dolazi kao odskočna daska za sve ono što stiže u budućnosti.

Spot za pesmu "Consecration"

Na koji način se kod vas čuje sprega starog i novog zvuka u metal muzici?

Čitajući razne recenzije, došao sam do zaključka kako mi je super što niko ne može da nas ubaci ni u jedan kalup. Po mom mišljenju, malo smo se udaljili od tog retro zvuka. Stara škola metala je bila prisutna na prvom albumu, a "II" je kombinacija novog i starog zvuka. Naravno, drago nam je kada nas porede sa bendovima koje mi cenimo, slušamo i volimo. To je neka vrsta "uspeha".

Vaš prvi singl "Consecration" se pojavio kao spot, ali i u vidu fan video/gitarskog tutorijala. Zašto?

U pitanju je pesma koja je nastala još 2015. Ona ima jednostavniji aranžman i ima hitični pristup. Video smo realizovali zajedno sa Jovanom Uzelac, devojkom koja je uradila i omot našeg novog albuma. Ona je zadužena za taj vizuelni apsket sastava Alitor. Poenta tog plejtru videa bilo je da ljudima predstavimo sadržaj naše kompozicije. Nismo u fazonu da sviramo te koncerte na Fejsbuku itd, pa se na različite načine trudimo da priču držimo živom.

alitor2 jpg

Jovan Šijan, Marko Todorović, Stefan Đurić i Aleksandar Stevanović

Tu je i video singl "The Tempest Within".

To je spot koji smo uradili baš pred izlazak albuma "II", ta pesma otvara izdanje. Na videu je, pored spomenute Jovane, radio i Luka Matković (Citadela Sound Production i bend Quasarborn). Luka je inače i naš producent. U tom spotu se pojavljuje mlada glumica Tea Marčeta, a mi smo na neki način hteli da ispratimo filmsku scenu u Inđiji koja je poslednjih nekoliko godina baš buknula. Spot donosi jednu jednostavnu priču, u osnovi vrlo jednostavnog koncepta.

Pomenuo si koncepciju novog albuma. Kakva se priča prožima kroz sve kompozicije?

Sve naše pesme su se, do ovog albuma, bavile mračnijim i socijalnim temama. Najviše je to bila kritika društva ili borbe sa ličnim demonima koje svi od nas vodimo, pa sam imao utisak kako je sve otišlo u negativnu stranu. Zato sam sada hteo da napravim jednu tranziciju. To znači da je prva polovina albuma dosta mračnija, a prelaskom na drugu polovinu albuma počinje da se oseća pozitivnija nota, gde se sve negativnosti okreću ka pozitivnoj strani. Album nas vodi kroz tamu i svetlo.

Spot za pesmu "The Tempest Within"

Da li planirate još video singlova?

Što se tiče ovog albuma, mislim da više nećemo izbacivati spotove. Nema smisla, jer izdanje ima osam kompozicija. Možda se pojavi još neki plejtru video. Iskreno, sada u nedostatku koncerata, trudimo se da budemo što više produktivni po pitanju novih pesama. Već sada imamo nove stvari, jer ne želimo da ponovimo tu grešku i veliku pauzu između dva albuma. Ljudi, očekujte uskoro još novije od nas.

Album se pojavio i na ploči i na disku. Kakav je bio odnos sa izdavačima?

Pored vinila i diska, album se pojavio i na digitalnim platformama. Realizovali smo čak i kasete, ali je u pitanju bio mali tiraž, za uži krug ljudi. Disk je izdala kuća Ragnarock Records iz Nemačke, ploča se pojavila pod okriljem izdavačke kuće Doc Gator iz Švajcarske, dok je za digitalno izdanje bila zadužena etiketa Take It Or Leave It.

alitor3 jpg

Omot albuma "II"

Izdali ste album u doba kada su mnogi bendovi stali sa radom. Da li postoje planovi za ovu godinu?

Na žalost i dalje ne možemo da sviramo koncerte. Kao što sam rekao ranije, album je buknuo u inostranstvu, naročito u Nemačkoj, odakle dobijamo sjajan fidbek. Zato se trudimo da budemo aktivni na tom kreativnom planu. Ovaj novi album u sebi nosi dosta različitih emocija, puno uspona i padova... Pripremamo i novu muziku, a želja nam je da nastavimo još jače.

U nastavku pogledajte fan video i naučite da svirate pesmu "Consecration".

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Too much of such: Udruženi muzikom, inspirisani hranom

Muzičko istraživanje melodija i ritmova specifično je za muzičare velikog znanja i iskustva. Iako spada u mlađu generaciju novodaskih muzičara,…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo