...
TRENUTNO19:10 - 19:20Vredi pročitati

Muzika

Rundekov album za sreću

11.02.2021.

Rundek & Ekipa objavili su krajem prošle godine godine dugo očekivano dvostruko EP izdanje "Brisani prostor" (Menart/Longplay). I raniji albumi Darka Rundeka, sa Cargo Orkestrom i Triom, bili su rezultat različitih oblika saradnje sa drugim muzičarima, "Brisani prostor" je prvo izdanje posle Haustora na kome se pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora – basiste Ekipe Roka Crnića

.

Podeljen u dve celine, "Do" i "Od", novi album Darka Rundeka donosi svežinu u zvuku koja je već bila najavljena singlom "Barbara" iz 2018. Naravno, u stvaranju takve slike pomogla mu je njegova "Ekipa": Roko Crnić (bas i vokal), Igor Pavlica (truba i vokal), Ana Kovačić (saksofon, bubanj, sintisajzer i gitara), Silvio Bočić (bubanj i gitara), Miro Manojlović (udaraljke i vibrafon) i Maja Posavec (prateći vokali).

Zapravo, ovde se radi o dva EP izdanja, a slušalac ima punu slobodu da bira redosled slušanja pesama. Prvu celinu "Do" otvara tiha i nenametljiva kompozicija "Sex epilog", da bi već u sledećoj numeri "Novčić za sreću" ceo bend, zaključno sa Rundekovim vokalom, zarežao u stilu američkom benda Morfin (Morphine) – njuvejverski, sa primesama post roka. Sigurno je da se radi o jednoj od najžešćih pesama iz Rundekovog dosadašnjeg opusa.

"Novčić za sreću"

Rege rok trans nastavlja se u ritmu pesme "New World" koja u sebi nosi "haustorski" pobunjenički tekst. Gitarska vožnja oseća se već u uvodnom rifu numere "Biljka raste" – stvorenoj za ravan put (brisani prostor) pod otvorenim nebom. Reč je o bazičnoj rokenrol pesmi, pravom i ogoljenom hitu koji zatvara prvi EP. Motor nezaustavljive mašine konačno se gasi, "vani je mrkla noć, padaju zvijezde i mobiteli zvone", a uz jednostavni gitarski pasaž sve se hladi dok "Biljka raste". Efektno zatvaranje prvog dela albuma.

Drugu EP celinu otvara kompozcija "Zovu te" u kojoj prepoznajemo stari, mediteransko/afrički ugođaj grupe Haustor i Rundekovih ranijih radova. Istu trasu nastavlja "Ko duh" – pesma odevena u odelo i atmosferu pesnika Federika Garsija Lorke, deluje kao da je zaboravljeni komad Rundekovog najčuvenijeg solo albuma "Ruke" (2002) koji je konačno dočekao da izađe na svetlo. "Tko su svi ti ljudi" se kao singl pojavio još u maju prošle godine i to je možda najslabija pesma sa celokupnog "Brisanog prostora", možda samo zato što kvari zvučnu celinu "drugog" dela.

Spot za pesmu "Tko su svi ti ljudi"

Odah posle toga, kreće ozbiljan hit "Mila". Pesmu potpisuje basista Roko Crnić i u njoj se može osetiti rege nju vejv atmosfera starijih dana. EP izdanje "Do", uz stihove: "Da l' ćeš me voljeti stvarno" zatvara šanjsonjerski nastrojena "Voljeti stvarno" uz noćne rumba i ča ča ča ritmove. Pesimistički-optimistična, ona kao da stavlja zvučnu tačku na ovaj dvostruki EP – sigurno jedno jedan od najboljih Rundekovih izdanja još od pomenutog albuma "Ruke".

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Mila"

Dušan Majkić

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo